LSTZG praat over wapens

Algemeen 39 keer gelezen

Op 1 oktober start de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG) met de campagne Loop Jij Wapenvrij?, een project waarbij de dialoog over de risico’s van wapens onder middelbare scholieren gestart gaat worden. Het project is tot stand gekomen in opdracht van het Ministerie van Justitie en wordt ondersteund door FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling.

Tijdens de scholentour, die tot half december zal duren, zullen twee campagnebussen door heel Nederland toeren om 500 middelbare scholen te bezoeken. Risico’s en gevolgen van wapens staan centraal in de dialoog, maar ook veiligheid op school zal onderwerp van gesprek zijn. “Jongeren kunnen zelf veel doen om de veiligheid in hun eigen omgeving te verbeteren. Het is belangrijk dat zij hierover praten en met elkaar oplossingen bedenken,” aldus Bart Wisbrun, woordvoerder van de L STZG.

Het geweld op scholen waar wapens aan te pas zijn gekomen bewijst de noodzaak van deze campagne. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld één leerling per klas, op school, een wapen bij zich draagt. Vaak komt wapenbezit bij jongeren voort uit onveiligheidsgevoelens en groepsgedrag.

“Een wapen is niet de oplossing voor een onveilig gevoel. Het creëert alleen een schijnveiligheid, want uiteindelijk maken wapens de samenleving juist minder veilig. Het dragen van een wapen leidt sneller tot escalatie bij een conflict. Een wapen kan tegen je gebruikt worden en er wordt - zeker door jongeren - niet altijd stil gestaan bij de gevolgen voor het slachtoffer, de straffen en het daarbij horende strafblad dat je riskeert met een wapen op zak. Als je jongeren daarover aan het denken zet, komen ze vaak zelf wel tot de conclusie dat wapens echt niet kunnen” aldus Wisbrun.

De ondersteuning van de campagne ‘Loop jij wapenvrij?’ vormt de eerste in een reeks van maatregelen die het Ministerie van Justitie wil treffen om het wapenbezit in Nederland tegen te gaan. Nog voor het eind van dit jaar zal het Ministerie checklists verspreiden voor een betere samenwerking met de politie bij de preventieve controle op wapenbezit op scholen en in de horeca.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant