Vakantiepret of vakantieprent?

Regio 20 keer gelezen

Haaglanden - Jongeren leven zich lekker uit in de vakantie. De gettoblaster op tien, een drankje erbij en van bruggen duiken en in havens zwemmen. Om dit te voorkomen voeren Halt en Politie Haaglanden een lik-op-stuk-beleid deze zomer.

Papier prikken

Jongeren die zich misdragen lopen het risico op een werkstraf van minimaal vijf uur als ze deze zomervakantie worden betrapt. En dan niet een werkstraf ná de zomervakantie. Nee, binnen vijf dagen nadat ze aangehouden zijn, staan ze papier te prikken of onkruid te wieden.

In de zomervakantie – van 14 juli tot en met 2 september – heeft het Openbaar Ministerie toestemming heeft gegeven voor lik-op-stuk-beleid. Door een jongere direct te laten voelen dat zijn daad niet wordt getolereerd, hopen Halt en de politie te bereiken dat die zich een tweede keer wel bedenkt. De praktijk leert dat dit werkt.

Waterfeiten

Zaken als zonder toegang een pretpark binnengaan, vernielingen plegen en het veroorzaken van overlast, waren al Halt-waardig. De Waterfeiten, zoals varen zonder vaarbewijs, springen van bruggen of scheuren met een boot zijn daar vorig jaar zomer aan toegevoegd.

Halt zorgt er dan voor dat jongeren die over de schreef gaan binnen vijf werkdagen na het eerste gesprek aan het werk gaan op de plaats delict of - als dit niet mogelijk is - in een ander recreatiegebied. De gemeenten en de pretparken zijn vooraf geïnformeerd en Halt zorgt voor werkplekken en begeleiders. Hopelijk draagt deze aanpak bij aan een leuke zomer met echte vakantiepret.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant