Vrij spel voor jagers in Z-Holland

Regio 1 keer gelezen

Regio – De Algemene Inspectiedienst (AID) stelt in de regio West, waaronder ook de provincie Zuid-Holland valt, sinds 1 juli niemand meer beschikbaar voor het toezicht op en de handhaving van de Flora- en Faunawet. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft aan de bel getrokken op basis van informatie die deze partij daarover vanuit betrouwbare bron heeft gekregen.

De afdeling Natuurbescherming van de AID – onderdeel van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) – is onder meer belast met de handhaving van ‘groene’ wetten als de Flora- en Faunawet (inclusief het CITES-verdrag over bedreigde plant- en diersoorten) en de Natuurbeschermingswet 1998. Landelijk stelt de AID dit jaar nauwelijks of geen uren beschikbaar om de naleving van de genoemde wetten te controleren. De meeste tijd wordt nu vooral besteed aan oneigenlijke taken als de controle op de Subsidie Agrarisch Natuurbeheer (SAN).

In de regio West van de AID zou het toezicht op en de handhaving van de Flora- en Faunawet sinds begin deze maand zelfs helemaal zijn vervallen. De Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft hierover inmiddels vragen gesteld aan de minister van LNV. De PvdD wil weten hoeveel menskracht de AID feitelijk beschikbaar stelt in de regio West en voor de handhaving van de Flora- en Faunawet in het hele land.

De Partij voor de Dieren vindt dat de afdeling Natuurbescherming van de AID de uren die bestemd zijn voor de controle op de naleving van de ‘groene’ wetgeving’ daar ook daadwerkelijk aan moet besteden. Voor de controle op de SAN moeten andere oplossingen worden gezocht binnen de begroting voor agrarisch natuurbeheer, stelt de partij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant