Miljoenen voor aanpak klimaat regio

Regio 56 keer gelezen

Haaglanden - Het kabinet heeft vrijdag 6 juli 2007 besloten 50 miljoen euro uit te trekken voor het programma ‘Kennis voor Klimaat’. Daarvan is een deel bestemd voor de ‘hotspot’ Waterkader Haaglanden. Binnen het Waterkader Haaglanden werken overheden, maatschappelijke organisaties, private partijen en kennisinstellingen samen aan nieuwe, innovatieve methodes om voorbereid te zijn op een veranderend klimaat.

Het programma ‘Kennis voor Klimaat’ onderzoekt de klimaatverandering in Nederland en ontwerpt strategieën voor overheden en bedrijfsleven om om te gaan met klimaatverandering. Het programma ontwikkelt vooral kennis voor een aantal kwetsbare gebieden in Nederland, waaronder de proeftuinen van het Waterkader Haaglanden. Er bestaan momenteel zes proeftuinen, verspreid over verschillende polders in de gemeenten Den Haag, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland.

De heer Verkerk, voorzitter van Waterkader Haaglanden, is heel blij met de steun van het kabinet: “Met het project Kennis voor Klimaat laat het kabinet zien dat in Nederland echt gewerkt moet worden aan onze ruimtelijke inrichting om de gevolgen van klimaatsverandering het hoofd te bieden. Ons werk in Haaglanden krijgt hiermee een geweldige impuls”. De extra toekenning van subsidie betekent een belangrijke stimulans voor de praktische aanpak in de proeftuinen, waar nieuwe technieken en werkwijzen nu daadwerkelijk in de praktijk kunnen worden onderzocht. Daarnaast profiteert het Waterkader Haaglanden ook van de bundeling van krachten tussen overheden, wetenschappelijke instellingen en bedrijven in dit onderzoeksprogramma. Met de toekenning wordt invulling gegeven aan het waterbeleid van staatssecretaris Huizinga van Verkeer & Waterstaat.

Het Waterkader Haaglanden is een samenwerkingsverband tussen het Hoogheemraadschap van Delfland, de provincie Zuid-Holland en het Stadsgewest Haaglanden met zijn negen gemeenten. Door uitwisseling van kennis en ervaringen kan het Waterkader Haaglanden bijdragen aan een klimaatbestendig Nederland. Het Waterkader Haaglanden werd twee jaar geleden opgericht omdat men in de regio Haaglanden steeds vaker te kampen heeft met enorme hoeveelheden neerslag in korte tijd. Dit zorgt voor grote overlast en schade. Het Waterkader Haaglanden zoekt naar slimme oplossingen om dit waterprobleem het hoofd te bieden. Het streven is om meer ruimte voor water te creëren in combinatie met andere functies zoals wonen, werken of natuur. Hiervoor ontving het Waterkader vorig jaar al een bijdrage van het Rijk van € 3 miljoen voor onderzoek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant