Wmo: uw mening telt!

Algemeen 65 keer gelezen

Huishoudelijke verzorging regelen. Een rolstoel aanvragen. Een traplift inbouwen. Mensen met beperkingen kloppen voor dit soort voorzieningen bij hun gemeente aan. In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de gemeente verantwoordelijk voor het verstrekken van ondersteuning en voorzieningen. Op zo’n manier dat iedereen zoveel mogelijk zelfstandig kan wonen en deelnemen aan de samenleving. De Wmo is sinds 1 januari 2007 van kracht. Maar de uitwerking van de wet laat nog te wensen over.

Er zijn signalen dat de Wmo mensen voor problemen stelt. Vooral als het gaat om huishoudelijke verzorging via de thuiszorg, hogere eigen bijdragen, lange wachttijden en het niet verstrekken van voorzieningen.

Het is belangrijk om de knelpunten zichtbaar te maken. De landelijke belangenorganisaties van mensen met een beperking en ouderen hebben een meldpunt in het leven geroepen: www.wmomeldpunt.nl. Mensen die met de Wmo te maken hebben, kunnen hier hun ervaringen kwijt. De betrokken belangenorganisaties willen zo een beter beeld krijgen van de aard en omvang van de problemen. Zij kunnen de politiek beter informeren over wat goed en niet goed loopt in de dagelijkse praktijk en uitvoering van de Wmo.

Gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij met het verstrekken van ondersteuning en voorzieningen omgaan. Niet in alle gemeenten zijn de ervaringen van Wmo-gebruikers dan ook slecht. Het meldpunt verzamelt álle signalen over de Wmo. Dus ervaringen waarbij het niet zo soepel loopt als ook ervaringen met gemeenten waar het goed geregeld is.

Meld uw ervaringen met de Wmo op www.wmomeldpunt.nl. Uw melding telt mee als de Tweede Kamer in september de Wmo opnieuw behandelt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant