10 jaar Manege Craeyenburch

Actueel 174 keer gelezen

Nootdorp - De Aangepaste Manege Craeyenburch in Nootdorp bestaat tien jaar. Een manege die een belangrijke rol speelt in het leven van mensen met een verstandelijke beperking. Huifbedrijden, paardrijden en andere activiteiten zoals het lesgeven in mennen zorgen ervoor dat zij zich kunnen inspannen en ontspannen.

De begeleiders in de manege zijn erop gericht mensen met een verstandelijke beperking zo ontspannen mogelijk te laten genieten van de ruitersport. Dat kan op verschillende manieren. Zo kunnen cliënten paardrijden met gewone of aangepaste zadels en zijn er rijtuigen, zoals een rolstoelrijtuig beschikbaar. Die worden achter de paarden bevestigd om cliënten optimaal te laten genieten van het rijden in een manege. Ook is het zogeheten huifbedrijden mogelijk. In de glooiing van de ruggen van twee pony’s wordt een huifbed geplaatst waar de cliënt op kan liggen om zo een prettig warm contact met de dieren te ervaren. De beweging zorgt voor zowel in- als ontspanning.

Nootdorpse ondernemers bouwden in 1997 de manege dankzij sponsors, fondsen en andere gulle gevers. De manege startte met alleen een binnenbak en vier pony’s en paarden, drie vaste medewerkers en een handjevol vrijwilligers. In de afgelopen tien jaar is dit uitgebreid tot acht á negen paarden, zeven medewerkers, circa 65 vrijwilligers en komen er ongeveer 155 cliënten. Ook is een buitenbak gerealiseerd, alsmede een hooiopslag, uitbreiding van de stallen en een koetshuis.

De manege vormt samen met de BEO-kas en tuin en de Werkboerderij het BEO-centrum, een driehoek die onlosmakelijk met elkaar verweven is in het aanbieden van dagbesteding voor cliënten die meervoudig gehandicapt zijn en voor cliënten die er beschut en begeleid werk vinden.

Het BEO-centrum is onderdeel van Stichting Ipse, een organisatie die zorg en begeleiding biedt aan ruim 2400 mensen met een verstandelijk of meervoudige handicap op ruim 90 locaties in Zuid-Holland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant