Brasem en baars in Delflands water

Regio 41 keer gelezen

Regio - Aan het eind van de zomer 2006 heeft Delfland onderzoek gedaan naar de visstand in het Delflands gebied. Hieruit blijkt dat de sloten en kanalen voornamelijk worden bevolkt door brasem en baars.

Ook blankvoorn komt veel voor. Er zijn maar weinig roofvissen, zoals snoek. De visstand is hiermee onevenwichtig. De belangrijkste conclusie is dat de visstand verbeterd dient te worden.

Brasem, blankvoorn en baars hebben voornamelijk plankton en watervlooien op het menu staan en woelen de bodem om. Waterplanten krijgen daardoor geen kans te groeien, algen en kroos echter wel. Mede hierdoor zijn veel sloten troebel of bedekt met kroos.

Andere vissoorten hebben juist waterplanten nodig om te kunnen overleven. De planten bieden een perfecte beschutting om te paaien en roofvissen wachten tussen de planten op hun prooi. Door de grote aantallen brasem, blankvoorn en baars en weinig water- en oeverplanten hebben zij nu minder kans te overleven.

Er zijn maatregelen denkbaar om de natuur een handje te helpen, bijvoorbeeld door natuurvriendelijke oevers aan te leggen. De komende tijd bekijkt Delfland, in samenwerking met sport- en beroepsvissers, wat er concreet gedaan kan worden om de visstand te verbeteren. Het onderzoek naar de visstand wordt elke zes jaar herhaald.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant