De Bank is uit de Kunst

Actueel 377 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Op buitengewoon creatieve wijze hebben vorige week dinsdagmiddag wethouder Leo Suijker van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en directeur Jan Vincenten van Rabobank Nootdorp-Pijnacker de opening verricht van de expositie ‘De bank is uit de kunst’.

Samen schilderden zij in fraaie kleuren die tekst op een gouden bank. De happening vond plaats in de hal van de bank in Nootdorp. Daar is de expositie te zien tot 2 juli, dan verhuist alles naar de bankhal in Pijnacker. De boeiende tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van de bank.

De expositie is het verrassende resultaat van een kunstwedstrijd die is uitgeschreven in het kader van het honderdjarig bestaan van de bank. Onder de eerder genoemde titel werden amateur en beroepskunstenaars in Pijnacker en Nootdorp uitgedaagd een kunstwerk te maken. Maar liefst 50 inzendingen waren er het positieve gevolg van. Op vrijdag voorafgaand aan de tentoonstelling werden de zeer uiteenlopende werken door hen in de hal ingebracht. Beelden, objecten, tekeningen, abstracten, figuratieven, gedichten enzovoort werden bijeengebracht. Op geheel eigen wijze hadden de kunstenaars uiting gegeven aan het thema.

Prijzen

De organisatie van de wedstrijd is in handen van de Rabobank onder bezielende leiding van Tessa Bielefeld samen met Theo van den Bulk namens de Verbeelding Pijnacker en Ron Labordus namens Galerie Nootdorp en de Nootdorpse Kunstroute. Aan de wedsrtijd zijn enkele zeer aantrekkelijke prijzen verbonden. Zo zullen de leden van de bank een eigen prijs mogen bepalen. Er is een publieksprijs, waarvoor kaartjes in de hal verkrijgbara zijn. En er is een vakjuryprijs. In de jury zitten naast de organisatoren ook de kunstenaars Roos van der Meijden – Geluk, Margot Labordus-Kerklaan en Ries Kleynen. Op vrijdag 28 september is de uiteindelijke prijsuitreiking.

Speciaal voor de bank

Tijdens de opening op dinsdag 15 mei jongstleden sprak directeur Jan Vincenten voor een volle hal belangstellenden vele woorden van dank aan de organisatoren. Vooral dankte hij de vele deelnemers die de uitdaging waren aangegaan. Zonder het gras voor de voeten van de jury weg te willen maaien noemende hij de inzending van een verrassend hoog niveau, waar hij als ‘bankman’ nu al trots is. Veel waardering sprak hij uit voor het feit dat kunstenaars uit het werkgebied van Rabobank Nootdorp-Pijnacker de moeite hebben genomen speciaal voor de bank een kunstwerk te maken.

Waardering

Ook wethouder Leo Suijker, die onder andere kunst en cultuur in zijn portefeuille heeft, sprak vergelijkbare woorden. In eerste instantie roemde hij het feit dat de organisatoren zoveel bijdragen leveren aan cultuur- en kunstuitingen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Vervolgens ging waarderend hij in op de maatschappelijk rol van de bank: “Een bank in de samenleving. Die veel doet voor lokale activiteiten. Waar verenigingen en instellingen bij aan kunnen kloppen voor sponsoring of andere vormen van bijdragen. Een bank geworteld in de gemeentelijke samenleving.”

Opengeschilderd

Onder leiding van Theo van den Bulk kregen vervolgens de wethouder en de directeur aan de slag om gehuld in beschermende schilderjassen bij wijze van opening een gouden bank te versieren met de tekst ‘de bank is uit de kunst’. Uiteraard gebeurde dat onder hilarisch commentaar van de bijna honderd belangstellenden. Natuurlijk werd de bank (op de achterkant!) gesigneerd met de namen Jan en Leo, waardoor de bank eeuwigheidswaarde heeft gekregen. Voor zijn werk ontvang de wethouder uit handen van Tessa Bielefeld, in de wetenschap dat hij een van de sportiefste wethouders van de gemeente is, een unieke Rabo-wielrenners trui. Daarna verklaarden wethouder en directeur de tentoonstelling voor geopend. Onder het genot van een flink hapje en gezellig drankje werd de expositie vervolgens door allen bekeken. Zoals gezegd in Nootdorp is dat mogelijk tot 2 juli en daarna tot en met 28 september in Pijnacker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant