Haaglanden: Inbrekersbende opgerold

Regio 25 keer gelezen

Politie Haaglanden heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie de afgelopen weken twaalf personen aangehouden, die worden verdacht van betrokkenheid bij een groot aantal inbraken in de Haagse regio. Behalve de vermoedelijke inbrekers hield de politie ook de vermoedelijke helers en enkele kopers van gestolen goederen aan. Twee werknemers van een Rijswijks filiaal van een groot elektronicaconcern worden ervan verdacht in een tijdsbestek van twee jaar voor bijna € 800.000,- aan goederen te hebben verduisterd. Zij hebben inmiddels een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

De verdachten, in de leeftijd van 19 tot 26 jaar, hielden zich vermoedelijk stelselmatig bezig met inbraken in woningen en bedrijven. Ze sloegen hun slag voornamelijk in Den Haag, het Westland en Rijswijk. Enkele van hen waren waarschijnlijk elke nacht op pad om misdrijven te plegen. Het rechercheteam van de politiebureaus Loosduinen en Segbroek, dat de zaak onderzocht, verwacht dan ook dat de aanhoudingen zullen leiden tot een aanzienlijke daling van het aantal inbraken in met name het zuidwesten van Den Haag.

De politie kwam de bende op het spoor toen de 19-jarige hoofdverdachte eind vorig jaar Staatsloten verzilverde die eerder bij een bedrijfsinbraak waren buitgemaakt. De manier waarop de daders het bedrijf waren binnengekomen, kwam overeen met de werkwijze die tijdens andere inbraken in de omgeving was toegepast. Toen surveillerende politieagenten de 19-jarige vervolgens ‘s nachts tegenkwamen bij een opslagloods waren er voldoende aanwijzingen om begin dit jaar een onderzoek te beginnen.

Er werd een rechercheteam geformeerd van vier mensen, dat al snel werd uitgebreid tot dertien personen. In april leidde het onderzoek tot de eerste aanhoudingen. Tijdens zoekingen in de woningen en een opslagloods van de verdachten is een grote hoeveelheid van diefstal afkomstige goederen aangetroffen, waaronder I-pods, computerschermen, dvd’s, spelcomputers, plasmaschermen, softwarepakketten, digitale camera’s en mobiele telefoons, geld en sieraden.

De zoekingen leverden meer interessante vondsten op. Zo vond de politie in een woning zo’n acht kilo hasj en troffen agenten in een auto van één van de verdachten honderden erectiepillen aan. In weer een ander huis lagen koffers met afluisterapparatuur, een nachtkijker en een verrekijker. Deze zijn vermoedelijk gebruikt om voorafgaand aan een inbraak te bepalen of bewoners thuis waren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant