Vroege paddentrek door warmte

Algemeen 58 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp / Regio - Op zaterdag 12 mei zijn de resultaten van de paddentrek 2007 in Delft en Pijnacker gepresenteerd in het natuur- en milieucentrum de Papaver. Er zijn 3936 amfibieën overgezet; en 551 dood op de diverse locaties aangetroffen.

In deze cijfers zijn nog niet de resultaten van Abtswoude opgenomen, deze waren zijn op dat moment nog niet bekend. Naast het overzetten zijn er ook 227 padden uit putten gehaald en 7 dood aangetroffen. Het overzetten van de padden begon dit jaar extreem vroeg op 22 februari; het einde was op 1 april.

Naast gewone padden, bruine kikkers en kleine watersalamanders is er ook een vuursalamander overgezet. Deze laatste is naar zijn baas teruggebracht. Er waren 170 overzetters actief, dit getal is exclusief partners, kinderen, vrienden en bekenden. Hierdoor is de schatting dat er ca 250 mensen actief waren met het paddenoveretten.

In 2006 waren de cijfers: 8840 amfibieën overgezet en 1254 dood aangetroffen.

Het verschil is dus enorm met dit jaar. Er is één locatie waarbij dezelfde resultaten zijn gehaald, Brasserskade; dit door het plaatsen van een poller met betonblokken waardoor het autoverkeer niet illegaal kon passeren. Bij de andere locaties zijn de cijfers sterk gedaald. Deze dalende cijfers zijn een landelijke trend; de extreme vroege warmte met een lange droogteperiode is ten dele de oorzaak van.

Het percentage dode dieren is vrijwel hetzelfde als van voorgaande jaren, in 2006 12% en in 2007 13%.

Ook het beheer van de sloten en oevers is hetzelfde gebleven door de diverse beheerders. Met als dieptepunt het aanbrengen door Groenservice Zuid-Holland (GHZ) van een nieuwe beschoeiing in Kerkpolder. In overleg met de KNNV houdt GHZ in het vervolg rekening met de padden en andere waterleven.

De gemeenten Delft en Pijnacker-Nootdorp hebben de nodige verkeersborden gezet. De gemeente Delft heeft ca 100 straatkolken met roosters tijdelijk afgesloten, hierdoor wordt voorkomen dat padden e.d. hierin verdwijnen en omkomen.

Wat is en doet de KNNV

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afd. Regio Delft is de natuurvereniging voor Delfland (de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag). De natuurvereniging probeert de inwoners van Delfland enthousiast te maken voor de 3 N’s: natuurstudie, natuurbeleving en natuurbescherming.

De ruim 50 door Nederland verspreide afdelingen organiseren diverse activiteiten zoals inventarisaties, excursies, lezingen, cursussen en natuurbeschermingsactiviteiten en laten hun stem horen bij landinrichtingsplannen of bedreigde natuurgebieden. Ook steken ze hun handen uit de mouwen als het gaat om bijvoorbeeld het knotten van wilgen en het begeleiden van de paddentrek. Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afd.RegioDelft

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant