Werkbezoek Prins van Oranje

Regio 69 keer gelezen

Regio / Lansingerland - Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft zich tijdens een werkbezoek, afgelopen donderdag, aan het gebied tussen Rotterdam, Den Haag en Bleiswijk verdiept in de verrommeling van het landschap.

Dit bezoek was er een uit een reeks die het Ministerie van VROM voor de Prins organiseert.

Met name langs snelwegen en stadsranden vult bebouwing steeds meer de open horizon. Het typisch Nederlandse, open landschap verdwijnt achter bedrijfsgebouwen, kassen en dorpsuitbreidingen. Dit wordt verrommeling genoemd. Verrommeling is vaak een sluipend proces. Het is het onbedoelde gevolg van het nastreven van verschillende belangen in plaats van het resultaat van een vooropgezet plan.

Het bezoek van de Prins ging in het KLM Jet Centre op Rotterdam Airport van start met een gesprek over het Programma Mooi Nederland met ambtenaren van het ministerie van VROM. Met dit programma wil de minister van VROM onder meer de verrommeling van Nederland tegengaan.

Aansluitend maakte de Prins een fietstocht door het gebied ten noorden van Rotterdam. Deze streek komt vaak ter sprake in de publieke discussie over de verrommeling van het Nederlandse landschap. De afgelopen jaren hebben er grote ruimtelijke ingrepen plaatsgevonden voor wonen (VINEX-locaties Pijnacker-Nootdorp, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek), werken (bedrijventerrein Oudeland en greenport Oostland) en infrastructuur (Hogesnelheidslijn).

De komende tijd zal dat proces doorgaan, onder meer door de komst van het bedrijventerrein Schieveen, nieuwe weg- en kabelinfrastructuur, en de groenblauwe slinger, de S-vormige open ruimte tussen de Haagse en de Rotterdamse agglomeratie die moet uitgroeien tot een waterrijk natuurgebied.

Het bezoek eindigde met een gesprek met mensen die zich op persoonlijke titel of namens een organisatie hebben geroerd in het publieke debat over de verrommeling van het Nederlandse landschap. Daarbij kwamen onder meer aan de orde het Deltaplan voor het Landschap, een plan van 34 organisaties op het gebied van natuur, landbouw, projectontwikkeling en landschap, en Laten we Nederland Mooier Maken, een publicatie van een werkgroep van 15 ondernemers uit verschillende disciplines in de vastgoedsector. Daarbij werden ook de mogelijkheden besproken die de verschillende overheden hebben om het proces te beïnvloeden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant