Lezing over oorlogskroniek

Algemeen 51 keer gelezen

Pijnacker - Op woensdag 2 mei vanaf 20.00 uur houdt Gemma van Winden-Tetteroo samen met haar echtgenoot Aat van Winden in de bibliotheek van Pijnacker lezing over het oorlogsdagboek van haar vader Kees Tetteroo.

Gemma ontdekte na het overlijden van haar vader op de vliering van haar ouderlijk huis in Schipluiden een stapel dagboeken. Hij had in schoonschrift de hele Tweede Wereldoorlog in Zuid-Holland vastgelegd en zijn dagboek voorzien van foto's en vele documenten. Kees was veeverloskundige en kon daardoor gaan en staan waar hij wilde tijdens de bezetting. Zijn dagboeken zijn zo bijzonder dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), evenals andere archieven, het graag in de collectie willen opnemen.

De dagboeken zijn door Gemma van Winden-Tetteroo overgetypt, de honderden knipsels, pamfletten en tekeningen ingescand en de ruim 150 foto's opnieuw afgedrukt. De dagboeken zijn gebundeld en integraal uitgegeven in een schitterend boekwerk. Zij illustreert haar lezing met behulp van een powerpointpresentatie, en gaat niet alleen in op de vondst en inhoud van het dagboek, maar ook op zaken rond de verschijning van het boek.

Het boek speelt zich gedeeltelijk ook af in Pijnacker-Nootdorp en omgeving. Zo is Kees Tetteroo getuige geweest van het omvallen van de scheve toren in Pijnacker en heeft deze gebeurtenis in zijn dagboek beschreven en voorzien van foto's.

Toegangskaartjes voor de lezing zijn verkrijgbaar in de bibliotheek van Pijnacker en kosten € 2,50 voor leden van de bibliotheek en € 5,00 voor niet-leden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant