Graafland: “Niet meer van deze tijd!”

Actueel 201 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp – De afgelopen maanden is landelijk uitgebreid campagne gevoerd tegen het klassieke circus met dieren. Tijdens de vergadering van de Commissie Welzijn, afgelopen woensdag, heeft GroenLinks het welzijn van dieren die optreden in het circus aan de orde gesteld. Volgens Petra Graafland van de lokale afdeling van GroenLinks zijn de wilde dieren in bijvoorbeeld het circus aan de Sportlaan in Pijnacker: “Niet meer van deze tijd!”

Petra Graafland van GroenLinks vroeg de andere commissieleden om steun in de strijd tegen het dierenleed in het circus. De gemeente Winschoten stelde onlangs een verbod in op circussen met wilde dieren. In navolging van de gemeente Winschoten, wil ook GroenLinks graag gezamenlijk een brief sturen naar de minister van Landbouw, Natuur en Milieu. Lof was er voor de actie van de partij, maar een handtekening kregen ze niet.

Het grootste struikelblok voor de leden van de commissie was de vraag om welke dieren het precies moet gaan: zijn circusdieren überhaupt nog wel wild? Bert van Tilburg van de Partij van de Arbeid vindt dat er beter gesproken kan worden over roofdieren: “Circusmensen spreken niet over wilde dieren, de dieren zijn immers in gevangenschap geboren.” Monique Dekker-van der Maarel (PvdA) gaf aan dat haar fractie nog geen standpunt inneemt over deze situatie: “We kennen de omstandigheden niet in het circus, we hebben ons er nog niet in verdiept.” Gert Korteweg van de ChristenUnie vindt de actie van GroenLinks sympathiek, maar sluit zich aan bij de andere commissieleden om dit soort zaken over te laten aan de landelijke politiek.

Petra Graafland is na de bijeenkomst licht teleurgesteld: “Ik had graag gezien dat de commissieleden onze brief namens de gemeente hadden ondertekend en zo een signaal hadden afgegeven aan politiek Den Haag.” Petra stoort zich aan de taferelen op de Sportlaan in Pijnacker: “Je ziet daar tijgers in kleine kooitjes zitten, in een simpele dierentuin kom je deze leefwijze niet eens meer tegen. GroenLinks is tegen dergelijk vermaak in de gemeente.” Op de vraag of bij een volgend circus in Pijnacker-Nootdorp de fractie van GroenLinks in actie komt, zegt raadslid Kees Welbedacht: “Als wij de aanvraag voor een vergunning onder ogen krijgen, zullen we daar zeker kritisch naar gaan kijken!”

Geen circus met dieren meer toestaan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant