Afbeelding

NMZH bezorgd over omgevingsplannen

Regio 191 keer gelezen

Regio - Op dit moment zijn er diverse plannen voor grote, nieuwe ontwikkelingen aan de noordkant van Rotterdam. De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) maakt zich zorgen over de effecten op de leefomgeving van al deze plannen samen.

De plannen waar het om gaat zijn de A13/A16, de verdubbeling van het aantal vluchten van Rotterdam – The Hague Airport (RTHA) en de bouwplannen voor onder andere nieuwe kantoren op deze luchthaven. Alle effecten van deze plannen zullen in vrijwel hetzelfde gebied merkbaar zijn en daarom vindt de NMZH dat deze plannen niet los van elkaar gezien kunnen worden.

De leefbaarheid rond de noordrand van Rotterdam staat op dit moment al onder druk door de aanwezigheid van bijvoorbeeld de A13, de A20, de HSL en RTHA. Zowel bewoners als natuur merken hier de effecten van. Dit maakt het des te belangrijker om kritisch en zorgvuldig naar nieuwe ontwikkelingen te kijken om de grenzen van wat qua leefbaarheid nog acceptabel is niet te overschrijden. Het is hiervoor van groot belang om meerdere nieuwe ontwikkelingen niet los van elkaar te zien, maar juist de samenhang en cumulatieve effecten duidelijk in beeld te brengen zodat een brede afweging mogelijk wordt.

De NMZH constateert dat daar nu nog geen sprake van is: ieder plan wordt afzonderlijk behandeld door een andere overheid. Daardoor dreigt het gevaar dat na een positief besluit over ieder afzonderlijk plan achteraf problemen ontstaan omdat de effecten van alle ontwikkelingen bij elkaar tot een onacceptabele situatie leiden. In een open brief roept de NMZH de diverse overheden op om juist de samenhang en cumulatieve effecten duidelijk in beeld te brengen zodat een brede afweging mogelijk wordt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant