Afbeelding

Column: Vrijwilligerswerk

Columns 167 keer gelezen

Onregelmatig publiceert Zjanette een column op Telstar Online. Zjanette schrijft scherp en eerlijk. Ditmaal over vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk hoeft niet altijd onbetaald werk te zijn. Er mag een kleine vergoeding tegenover staan die werkelijk gemaakte kosten dekt maar dat moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.
In ieder geval doe je pas vrijwilligerswerk als je niet in dienst bent bij de desbetreffende organisatie en het werk dat je doet niet je beroep is en nog hier en daar wat regeltjes.

Belangrijkste voorwaarde is echter vooral dat het vrijwilligerswerk de arbeidsmarkt geen banen kost en niet in de plaats komt van een betaalde baan. Met alle bezuinigingen die ons om de oren vliegen is het duidelijk dat veel taken en zaken niet meer zonder vrijwilligers kunnen. De zorg is daar al jaren een voorbeeld van.

Iemand die in de zorg werkt vertelde mij dat in hun organisatie 400 mensen in loondienst zijn en dat er 200 vrijwilligers werken. De voorspelling is dat dat over een aantal jaren andersom zal zijn. Vrijwilligers houden clubs en verenigingen overeind en bieden hulp en steun aan hulpbehoevenden, zieken en ouderen. Met name de zorg zou niet meer zonder hen kunnen.

Het leuke van vrijwilligerswerk is dat je ernstig in de watten wordt gelegd. Je bent zo ontzettend welkom en iedereen is zo blij met je dat iedere dag weer een warm bad is. Bloemen, kaartjes, kadootjes, vrolijkheid en dankbaarheid zijn normale zaken. Koekje bij de koffie ontbreekt zelden en vaak wordt de koffie nog voor je gezet ook.
Feestjes, kerstpakketten, verwennerijen. Als vrijwilliger overkomt het je regelmatig.

Ik heb een aantal malen in mijn leven vrijwilligerswerk gedaan en ik moet eerlijk zeggen dat mijn motieven altijd egoïstisch waren. Ik koos alleen maar werk dat ik zelf heel leuk vond en dat ik daar mijn medemens ook nog een plezier mee deed was bijzaak. Soms steekt het ook wel een beetje als je werk doet waar collega’s in een filiaal even verderop gewoon een salaris voor krijgen. In jouw filiaal is daar geen geld voor en als dat niet draaiende gehouden wordt door vrijwilligers dan kan het niet voortbestaan.

Dus werk jij voor niks terwijl je collega een salaris krijgt. Dat voelt niet altijd even goed.
Ook worden vrijwilligers ingezet op plaatsen waar normaal gesproken een werknemer uit de organisatie aan de slag is maar waar die werknemer veel meer nodig is op een andere plek binnen de organisatie.

In onze gemeente is sinds een tijdje een nieuw project gaande. Een aantal inwoners met een uitkering gaat als toezichthouder openbare ruimte aan het werk en dit alles onder de bezielende leiding van een opleidingsbedrijf voor beveiliging. Een uitstekend plan.

Wellicht dat ook het vrijwilligerswerk zoals hierboven omschreven en dat dicht tegen een betaalde baan aanleunt heel geschikt is voor mensen met een uitkering. Tenslotte willen we wel de werkloosheid terugdringen. En wat we misschien niet willen is dat werk gedaan wordt door vrijwilligers met als argument “dat er geen geld is voor betaalde krachten.”

Want als je met dat argument vrijwilligers gaat inzetten dan kun je niet meer volhouden dat deze niet de plek innemen van iemand met een betaalde baan.
Eerlijker is het dan om mensen met een uitkering te stimuleren dat werk te gaan doen.

Laten we vooral een goed en eerlijk gebruik blijven maken van vrijwilligers.
Dan kan de maatschappij en de organisaties waar zij zo broodnodig zijn nog lang plezier van ze hebben.

Meer weten?
http://www.vrijwilligerswerkpijnacker-nootdorp.nl/ Landelijke vrijwilligersaktie op 16 en 17 maart.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant