Afbeelding
Ondernemer aan het woord

De Wereldwinkel: al 50 jaar thuis in Pijnacker!

Algemeen 1.066 keer gelezen

Pijnacker - Op 8 en 9 april viert Wereldwinkel Pijnacker het 50-jarig bestaan. Een belangrijke mijlpaal in eerlijke handel. Vandaar dat ook de burgemeester vrijdag 8 april om 12.30 uur acte de présence zal geven. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit het centrum, voor Pijnackernaren en Nootdorpers is de Wereldwinkel dé cadeauwinkel.

Zo’n tien jaar zit de Wereldwinkel nu op de bekende plek, Ackershof 84. “We waren één van de eersten in het nieuwe winkelcentrum,” vertelt bestuurslid Heily van der Jagt. Na tien jaar hebben we het hier nog steeds naar ons zin.” Ze is één van de ruim 30 vrijwilligers die de winkel draaiende houden. “Veel van onze vrijwilligers zijn al tien, twintig, dertig of zelfs veertig jaar vrijwilliger. Het is een fijn team en we vinden de eerlijke handel nog steeds belangrijk om ons voor in te zetten. Overigens staan niet alle vrijwilligers in de winkel, er zit ook nog een hele organisatie achter, zoals het bestuur, de boekhouding en de inkoop.” Wat betreft het bewust worden van eerlijke handel merkt Heily wel dat er in 50 jaar veel veranderd is. “Tegenwoordig heeft iedereen wel van eerlijke handel gehoord,” vertelt ze, “het is wel iets dat bij ieder op het netvlies staat, iedereen weet ervan, kent ook het Max Havelaar keurmerk. Ons vijftigjarig bestaan staat dan ook voor 50 jaar bewustwording.” 

Vrijwel alle producten die de Wereldwinkel verkoopt voldoen aan de tien Fair Trade criteria: 1. Kansen bieden aan producenten in ontwikkelingslanden. 2. Eerlijke handelsvoorwaarden, 3. Transparante geldstromen, 4. Verantwoorde prijzen, 5. Geen kinder- of gedwongen arbeid, 6. Gelijke kansen voor mannen en vrouwen, 7. Verantwoorde arbeidsomstandigheden, 8. Streven naar langdurige contracten, 9. Zorg voor milieu, 10. Iedereen in de keten draagt de Fair Trade gedachte uit. 

Wereldwinkel Pijnacker heeft een eigen inkoopteam, dat de inkoop verzorgt. “Daarom heeft ook elk van de ongeveer 200 wereldwinkels in Nederland een ander aanbod,” vertelt ze. “Wij zoeken alle beelden en andere kunstvoorwerpen zelf uit, alles is bijzonder, handgemaakt, dus uniek, zo heb je altijd een origineel en authentiek cadeau. In onze winkel is er voor elk wat wils, voor elke portemonnee en voor elke gelegenheid. En als je er niet uit komt dan kun je vast iets vinden in ons aanbod van chocola, we hebben het grootste assortiment Fair Trade chocola in Pijnacker-Nootdorp.” Behalve chocola kunt u terecht voor een ruim assortiment aan voedingsmiddelen zoals koffie, thee, maar ook rijst, noedels en heerlijke curry’s. Tot aanstaande zaterdag zijn er de Fair Fashion Days, een week lang ruime keus aan originele, duurzame kleding. Voor een complete indruk van wat er allemaal te koop is kunt u het beste zelf een kijkje nemen in de winkel of op www.wereldwinkelpijnacker.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant