Inge en Nico op het jubileumsigarenbankje. Vanwege het eeuwfeest waren er vorig jaar jubileumsigaren te koop.
Inge en Nico op het jubileumsigarenbankje. Vanwege het eeuwfeest waren er vorig jaar jubileumsigaren te koop.

Het Moortje gaat na de honderd vrolijk door

Algemeen 1.230 keer gelezen

Sigarenmagazijn Het Moortje in de Stationsstraat bestond op 15 april 2020 precies honderd jaar. Inge en Nico Hofman hadden grootse plannen voor het vieren van het eeuwfeest. Via de Oranjevereniging hadden ze al een tent afgehuurd voor een concert van een Pink Floyd Tribute-band. Kon helaas niet doorgaan, zoals meer festiviteiten door corona in de kiem werden gesmoord. Toch kijken ze terug op een prachtige jubileumweek waarin ze heel veel mooie en leuke cadeaus kregen van de talloze trouwe klanten.

Een tabakswinkel heeft sinds een jaar of vijftien steeds meer weerstand te overwinnen, maar Inge en Nico laten zich er niet door uit het veld slaan. Natuurlijk vindt Nico het jammer dat hij geen mooie etalages meer mag maken met van buiten zichtbare tabakswaren, maar hij legt er zich bij neer. Moet wel: er mag geen reclame worden gemaakt. Jammer is het wel omdat hij heel creatieve vondsten had en ook regelmatig wedstrijden won.

Ondanks de weerstand en de steeds strengere regels hebben ze er nog lol in. De fijne contacten met de vele klanten zorgen er voor dat het leuk blijft. Bij Het Moortje maken ze nog tijd vrij voor een gezellig praatje. Of je dat praatje nou ’s morgens om half zeven komt maken of ’s avonds om half zeven; het kan allebei. De winkel is open van half zeven in de ochtend tot zeven uur in de avond.

Diverse omstandigheden hebben er wel voor gezorgd dat er in de vroege uren minder klanten langskomen. Zelfs de opening van de N470 en de Tuindersweg had er invloed op omdat sindsdien minder mensen dan voorheen via de Oost/Westlaan ’s morgens het dorp verlieten. Ook de coronasluitingstijd heeft er voor gezorgd dat een deel van de klanten dan maar in de supermarkt het pakje sigaretten ging kopen en dat is blijven doen. Heel veel klanten bleven via Het Moortje bestellen en kregen het thuisbezorgd of er werd ‘legaal gedeald’ op het Truckerplein.

Het Moortje is een pure speciaalzaak, zeker op het vlak van sigaren. Vanaf het moment dat Nico het rond 1990 overnam van zijn ouders – die op hun beurt in 1958 de opvolgers waren van de familie Bijsterveld – is hij zich gaan specialiseren in sigaren. Het is niet voor niets dat de sigarenliefhebbers uit de hele regio naar Het Moortje komen. Vooral uit Lansingerland en Zoetermeer waar geen sigarenspeciaalzaken meer zijn. Er zijn mensen die bij De Helm een bijzondere whisky kopen en bij Het Moortje een bijpassende sigaar!

Uit de krant