En bijna is de woonwagen op de plaats van bestemming, na een 'luchtreis' van ongeveer dertig meter.
En bijna is de woonwagen op de plaats van bestemming, na een 'luchtreis' van ongeveer dertig meter.

Grootscheepse verplaatsing woonwagen

Actueel 5.111 keer gelezen

Eind oktober is bij de woonwagenlocatie in Pijnacker bij de entree van de wijk Klapwijk een complete woonwagen met een grote kraan opgetild en een meter of dertig verderop weer neergezet. De eigenaar had de Delfts Blauwe borden wel even van de wand gehaald en op bed gelegd. Dat was genoeg: de operatie werd dusdanig strak en netjes uitgevoerd dat de mooie borden na de operatie nog onbeschadigd en keurig netjes op de plek lagen waar ze waren neergelegd.

De verplaatsingsoperatie werd in opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp uitgevoerd door Meerbouw Pijnacker die het ervaren kraanmachinebedrijf Boekestijn uit Maasland had ingehuurd voor het optillen en een stukje verderop weer neerzetten van de ongeveer vijftien ton wegende woonwagen.

1985
Het woonwagenparkje was er al eerder dan de wijk Klapwijk die vanaf begin 1988 in aanbouw werd genomen. De woonwagens staan er vanaf 1985. Bewoner Danny vertelt dat hij vanuit Voorburg zich in Pijnacker heeft gevestigd, evenals twee andere gezinnen met een woonwagen. Onder meer zijn schoonzus. Destijds, in 1985, was het allemaal nog polder daar langs de Klapwijkseweg, al was het wel bekend dat Klapwijk er aan zat te komen. “De wind gierde langs en door onze wagens heen, omdat de omgeving niet beschut was. Pijnacker was toen nog een relatief klein dorp en we vroegen ons wel af waar we terechtgekomen waren. Uiteindelijk waren we heel snel gewend en hebben we altijd prima gewoond hier. En nog.”

Schoonzus
Er waren oorspronkelijk drie wagens maar een is er al een aantal jaren geleden vertrokken. De wagen van de schoonzus van Danny is nu verplaatst naar de lege plek die ontstond na het vertrek van een van de drie wagens.
De plek waar de wagen van de schoonzus van Danny stond, was altijd erg nat. Het water bleef er staan en de bodem zakte ook steeds, waarschijnlijk omdat daar vroeger een sloot heeft gelegen. De gemeente gaat de plek daar opknappen en opnieuw inrichten, op basis van een groenplan.
Het is niet de bedoeling dat er nog een derde wagen bij komt. Landelijk is er sprake van een overgangsbeleid waarbij er op de lange termijn steeds meer woonwagenparkjes zullen gaan verdwijnen.

Dochters
Danny vertelt dat hij uit een woonwagengezin komt en altijd in een woonwagen heeft gewoond. Ook al met het ouderlijk gezin. Zijn eigen dochters zijn in een gewoon huis gaan wonen. Zelf moet hij daar niet aan denken. Hij geniet sinds 1985 van de geweldige rust, ruimte en vrijheid die hij op zijn woonplek heeft. Danny woont alleen, sinds het overlijden van zijn vrouw een paar jaar geleden.

Prima relatie
Hij vertelt dat hij een prima relatie heeft met de woonomgeving van Klapwijk. “Als je gewoon normaal doet en elkaar respecteert dan is er niets aan de hand. Ik heb er nooit iets van gemerkt dat ze mij als woonwagenbewoner schuin aankijken. Totaal niet. Nogmaals, dat komt omdat ik normaal omga met die mensen, dan doen zij dat ook met mij. We hebben allemaal ons eigen leven. Dus we zeggen elkaar gedag en maken een praatje maar meer ook niet. Het is goed is zo”, aldus Danny die dinsdag 26 oktober de verplaatsingsoperatie belangstellend bleef bekijken.

Wateroverlast
Samen met zijn schoonzus die zag dat het allemaal keurig in orde kwam. In het voorjaar wordt de vrijgekomen ruimte mooi groen ingericht door de gemeente en dan ziet het woonwagenparkje er weer pico bello uit! Ze zijn blij met de keurig gestrate nieuwe plek waar ze geen last hebben van wateroverlast en een inzakkende bodem.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant