Burgemeester Francisca Ravestein ontvangt het eerste exemplaar uit handen van auteur Noud Janssen.
Burgemeester Francisca Ravestein ontvangt het eerste exemplaar uit handen van auteur Noud Janssen.

Nootdorps Verleden: het boek der boeken over Nootdorp

Actueel 2.206 keer gelezen

Nootdorp - Vijfduizend jaar geschiedenis van Nootdorp beschrijft Noud Janssen in het boek ‘Nootdorps Verleden’ dat zaterdag is gepresenteerd in De Boerenstal van Grand Café 1837 in Nootdorp. De burgemeester kreeg het eerste van de duizend exemplaren die Drukkerij Van de Sande heeft gedrukt. 336 bladzijden op een groot formaat met stevig papier zodat het boek 2,5 kilo weegt. De vormgeving en het formaat zijn gelijk aan het zogenoemde Boerderijenboek van Willem Janssen die nu overigens bezig is met een Tuinderijenboek dat hij over anderhalf jaar hoopt klaar te hebben.

Tegen die tijd moeten de Nootdorpers het boek Nootdorps Verleden wel uit kunnen hebben. Het lezen ervan wordt een hele klus. Er staat echt ongelooflijk veel informatie in. Diepgraver Noud Janssen heeft de onderste steen of beter gezegd ‘de onderste plag turf’ bovengehaald. Omdat het boek een totaalbeeld geeft in tijd en onderwerpen is het voor de geschiedschrijving van Nootdorp van enorme waarde.

In Nootdorp zijn ze al vaker bezig geweest met het graven in de geschiedenis. De Kroniek van Nootdorp van dominee Spoor die later door Job Vink is aangevuld. Van veen tot steen, In de slagschaduw dat over de oorlog gaat en onlangs nog een mooi boek over de historie van de Bartholomeuskerk.

Steeds zijn dezelfde mensen er mee bezig zoals Job Vink, Noud Janssen en niet te vergeten Henk Rolvink, de alfa en de omega van de vereniging Noitdorpsche Historiën die van alles doet. Zo is er ook een mooi boek over Nootdorpse Olympiërs en interviewboeken waarin ‘lang vervlogen’ Nootdorpers over hun leven vertellen. Daar is Ninon Vis mee bezig geweest die ook nu weer betrokken was bij het redigeren van de teksten.

We moeten nog gaan lezen maar met die teksten zal het vast goed zitten. Doorbladeren is al een heel karweitje maar het valt meteen op dat de vormgeving heel helder is met ontzettend veel beelden, niet alleen prachtige foto’s maar ook illustraties en kaartmateriaal. De opmaak is ruim en door het grote formaat is iedere pagina heel rijk gevuld met een prima balans tussen beeld en tekst.

Noud Janssen heeft het boek verdeeld in zestien hoofdstukken: Het ontstaan van Nootdorp, Turf en water, Armoe troef, Gezondheid ziekte en sterfte, Oorlogen en andere schokkende gebeurtenissen, Nootdorp in de Tweede Wereldoorlog, Bestuur en politiek, Kerk en samenleving, Brandweer en politie, Dagelijks leven in Nootdorp, Onderwijs, Van landbouw naar tuinbouw, Verkeer en vervoer, Sport, spel en ontspanning, Cultuur en tot slot Herbergen, uitspanningen, cafés en restaurants.

Het boek is uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de Noitdorpsche Historiën. Voorzitter Henk Rolvink vertelde dat er een budget van zo’n 30.000 euro mee gemoeid is. Het risico zit bij de vereniging maar men heeft er alle vertrouwen in dat de duizend exemplaren die gedrukt zijn snel over de toonbank gaan bij Bruna Nootdorp en Van Atten in Pijnacker. 300 mensen hebben het al ‘aangekocht’ via voorinschrijving met een kleine korting op de verkoopprijs van 45,00 euro.

Tijdens de presentatie had auteur Noud Janssen een boeiende mondelinge beschrijving van de historie van Nootdorp. Hij hing zijn verhaal over de ‘meest recente en natuurlijk meest prominente eeuw’ op aan het leven van nu 95-jarige Aly van Schie-Janssen.

Het levensverhaal van deze Nootdorpse, dat een aantal jaren geleden heel mooi en treffend te boek is gesteld op initiatief van dochter Elly, die met echtgenoot Harry Rolvink ook aanwezig was zaterdag, is eigenlijk exemplarisch voor de ontwikkeling en de historie van Nootdorp. ‘Alles stroomt en niets blijft hetzelfde.’

In zijn slotwoord zegt Noud Janssen dat deze Griekse wijsheid ook op Nootdorp volmondig van toepassing is. Nootdorp is steeds weer veranderd en lang niet iedereen was altijd blij met die veranderingen die hoe dan ook altijd wel gericht waren op verbetering van levensomstandigheden. Nootdorpers kunnen daarover van mening verschillen, maar ze zullen allemaal zeggen dat Noud Janssen en zijn mensen een fenomenaal boek hebben gemaakt!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant