Jos Vermeer, Willem Taal, Wim Tas, Cees en Rieta van der Ende en Vincent de Bot. Fotograaf: Inge Ruijgt
Jos Vermeer, Willem Taal, Wim Tas, Cees en Rieta van der Ende en Vincent de Bot. Fotograaf: Inge Ruijgt

Alle AED’s in onze gemeente netjes op een rijtje!

Actueel 1.690 keer gelezen

Op dit moment hangen in Pijnacker-Nootdorp, Delfgauw en de Oude Leede 68 AED’s in buitenkasten. Die zijn 24 uur per dag inzetbaar. Ze zijn bereikbaar voor burgerhulpverleners die een oproep gehad hebben om de AED op te halen en naar het slachtoffer te gaan teneinde de AED aan te sluiten en eventueel het hart te defibrilleren. 

In de genoemde plaatsen zijn totaal 162 AED’s bekend. Deze hangen naast in buitenkasten ook bij bedrijven in een pand maar deze zijn niet 24 uur per dag inzetbaar voor de omgeving. Aanmelden nieuwe AED voor overzicht, mail naar: AEDPijnackerNootdorp@gmail.com.

HartslagNu is het reanimatie-oproepsysteem van Nederland
Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een circulatiestilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Ook jij kunt helpen!

Red ook levens!
Als burgerhulpverlener kun je levens helpen redden in jouw buurt. Kun jij reanimeren? Word burgerhulpverlener! Informatie en aanmelden bij HartslagNu.nl.

Hoe werkt HartslagNu?
Belt iemand 112 met het vermoeden van een circulatiestilstand, dan roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of om een AED te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Leer reanimeren!
In Nederland mag iedereen in een noodsituatie een AED gebruiken. Een AED is makkelijk te bedienen. Het apparaat vertelt je wat je moet doen. Naast een AED inzetten, is het belangrijk om te kunnen reanimeren. Door te reanimeren houd je de bloedsomloop op gang en zorg je ervoor dat de hersenen zuurstof krijgen. Volg een erkende reanimatietraining en laat je op tijd bijscholen. Kijk op de website van de Hartstichting voor een overzicht van reanimatietrainingen door het hele land of geef je op via: AEDPijnackerNootdorp@gmail.com.

Een basiscursus duurt ongeveer 3 uur. Daarin krijgt men uitleg over wat is een hartaanval en hoe behandel je het slachtoffer, vervolgens waarom gaat men reanimeren, gebruik van een AED, reanimeren baby/kind, de stabiele zijligging, niet reanimeren protocol, HartslagNu.

Heb jij een AED?
Bij een fibrillerend hart kan een AED het hart weer in een normaal ritme krijgen. Heb jij een AED? Meld hem dan aan bij HartslagNu. Jouw AED kan levens helpen redden! Dit geldt ook voor buurt-AED’s.

Meld je AED aan en red levens!
Meld je AED aan bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Als bij 112 een melding van een circulatiestilstand binnenkomt, krijgen burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer een oproep op hun telefoon. In deze oproep staat of ze direct naar het slachtoffer gaan om te reanimeren of eerst de dichtstbijzijnde AED ophalen.

Hoe werkt het?
Als jouw AED wordt opgeroepen voor een reanimatie, krijg je hierover een bericht van HartslagNu. De burgerhulpverlener neemt de AED mee naar het reanimatieadres. Na afloop brengt hij of zij de AED weer terug. Het is belangrijk dat jij de AED dan controleert of hij daadwerkelijk is ingezet en weer op orde brengt als dit nodig is.

Dekkend netwerk van AED’s
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk AED’s in Nederland zijn aangemeld bij het reanimatie oproepsysteem. Zo kunnen we zorgen voor een landelijk dekkend netwerk zodat mensen met een circulatiestilstand snel de juiste hulp krijgen. Bedoeling is dat de AED op een vaste openbare plek hangt en voor iedereen toegankelijk is. Het liefst 24 uur per dag.

Houd de AED inzetbaar
Doordat de AED’s in buitenkasten in weer en wind hangen is controle belangrijk. Ook het schoonhouden van de buitenkast, denk aan spinnenwebben enzovoort, en het bereikbaar houden van de buitenkasten, weghalen van brandnetels/takken zorgt ervoor dat de kast direct inzetbaar is.


Gezocht Controleurs

Heb je regelmatig even tijd controleer dan even een of meerder AED’s /buitenkasten in jouw buurt.

- Je bent bereid regelmatig (liefst iedere maand) de buitenkast te controleren, schoon te maken en de omgeving vrij te houden.

- Je bent bereid de AED regelmatig (liefst iedere maand) te controleren op verlopen batterijen/elektroden etc. De batterij en elektroden van de AED moeten af en toe vervangen worden. De AED geeft zelf op tijd aan als de batterij bijna leeg is, bijvoorbeeld met licht- of geluidsignalen.

- Is er extreem winterweer (strenge vorst en sneeuwval) op komst? Controleer de AED nog eens extra en neem zo nodig voorzorgsmaatregelen.


Zelf doen of uitbesteden

- Je kunt het beheer van de AED zelf doen, maar het is ook mogelijk om het beheer uit te besteden aan een lokale stichting. Er zijn stichtingen die partner zijn van HartslagNu en het beheer misschien graag van je over willen nemen. Een partner bij jou in de buurt is AED Pijnacker-Nootdorp, Email: AEDPijnackerNootdorp@gmail.com

- Heb je tijd om ons te helpen bij de controles van de AED-buitenkasten geef je op via AEDPijnackerNootdorp@gmail.com. Naar aanleiding van een vorig bericht hebben al diverse mensen zich bereid verklaard de controle op zich te nemen. Zij krijgen binnenkort een bericht over het hoe en wat.

Meer weten over AED’s
Een AED (Automatische Elektronische Defibrillator) is een apparaat dat gebruikt wordt wanneer iemand een circulatiestilstand heeft. AED’s in buitenkasten staan ook nog vermeld op de site www.str-eep.nl

Wat gebeurt er bij een circulatiestilstand?

Bij een circulatiestilstand staat het hart niet echt stil, maar pompt het niet goed waardoor de organen en de hersenen geen zuurstof krijgen. De hartkamers trekken heel snel en chaotisch samen. Dit heet ook wel (ventrikel)fibrilleren. 

Met een AED geef je een elektrische schok waardoor het hart weer in een normaal ritme kan komen (defibrilleren). Hoe eerder een AED wordt ingezet, hoe groter de kans dat het hart weer in een normaal ritme komt.

STREEP
STREEP is voortgekomen uit Evenementen EHBO Pijnacker en bestaat nu ook uit AED Pijnacker-Nootdorp en EHBO Pijnacker. STREEP staat voor: Stichting Training Reanimatie EHBO Evenementen Pijnacker.

Wij verzorgen reanimatiecursussen en het bedienen van een AED (zowel basis als herhaling), geven EHBO lessen (zowel basis als herhalingslessen) en verzorgen EHBO bij evenementen in Pijnacker en omgeving en we beheren 34 AED’s in de omgeving. Tevens is STREEP Reanimatiepartner van de Hartstichting en Partner van HartslagNu.

Het bestuur bestaat uit Cees van der Ende (voorzitter), Wim Tas (secretaris), Rieta van der Ende (penningmeester, planning, ledenadministratie) Jos Vermeer (reanimatie-aanvragenplanning), Willem Taal (EHBO-ondersteuning/evenementen) en Vincent de Bot (website en evenementen).

STREEP heeft nu ongeveer 24 aangesloten EHBO’ers voor evenementen, zoals de thuiswedstrijden van ADO Den Haag, volleybalbondjeugdwedstrijden in de omgeving, buurt/wijkverenigingen zoals Zuid, Stanislascollege bij sportevenementen, sport (schaatsen, fietsen, voetbal, hockey), Jeugdland enzovoort

EHBO Pijnacker instrueert ongeveer 50 EHBO’ers op hun competenties. AED Pijnacker-Nootdorp geeft ongeveer drie avonden in de week reanimatielessen, soms ook op de zaterdagochtend. De cursussen zijn in het clubhuis van de Pijnackerse Watervrienden, De Plons, maar ook op locatie bij diverse verenigingen en bedrijven.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant