Voorzitter Koos Karssen vertelt aan een zeer geïnteresseerd publiek over de Midden-Delfland vereniging.
Voorzitter Koos Karssen vertelt aan een zeer geïnteresseerd publiek over de Midden-Delfland vereniging.

Grote belangstelling voor natuur thema-avond in Oostland

Actueel 486 keer gelezen

Ruim 80 natuurliefhebbers uit Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland wisten maandag 25 oktober hun weg te vinden naar ‘t Manneke in Berkel en Rodenrijs. Tijdens een thema-avond, georganiseerd door de Midden Delfland vereniging, presenteerden de belangrijkste natuurorganisaties uit Oostland zich aan de geïnteresseerde inwoners van onze regio.

De Midden-Delfland vereniging, met maar liefst 3200 leden, ontstond oorspronkelijk, zoals de naam al doet vermoeden, in de regio Midden-Delfland, maar slaat de laatste jaren haar vleugels uit naar omliggende gebieden. Meer dan een jaar geleden stond al een bijeenkomst in de Oostland regio gepland, maar de corona-pandemie, gooide roet in het eten. Fijn dus, dat het nu dan eindelijk, weliswaar met QR code, kon doorgaan.

Voorzitter Koos Karssen, ook oud-burgemeester van Maassluis, opende de avond en vertelde vol trots over de Midden Delfland vereniging: “De vereniging, wordt geheel gerund door vrijwilligers, zo’n 100 mensen zijn voor de vereniging in touw. Al het materiaal dat wij als vereniging publiceren, is door vrijwilligers gemaakt. De Midden-Delfland krant, de fietsroutes, alles is zonder winstoogmerk.” De vereniging wil de band tussen stad en platteland versterken. Dit doen ze onder ander met hun werkgroep ruimte, die zich bezighoudt met de actuele ruimtelijke ontwikkelingen in onze regio. Ze houden in de gaten dat er genoeg oog is voor de natuur. Maar daarnaast organiseren ze veel leuke en leerzame publieksactiviteiten. Zo zijn er op hun website maar liefst 40 ‘ommetjes’ te vinden, naast fietsroutes zoals de bomenfietsroute of de boerderijenroute. In Schipluiden is hun bezoekerscentrum waar je onder andere routekaarten kunt afhalen. Eén keer per jaar is er een groot evenement, de Midden-Delflanddag, met veel leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud en een keur aan streekgerechten. De omgeving van Midden Delfland is inmiddels benoemd tot bijzonder provinciaal landschap, het eerste in Nederland. Dit houdt in dat overheden en gebiedspartijen zich gezamenlijk inzetten voor behoud en ontwikkeling van het gebied.

Hierna kwamen andere milieu-organisaties in onze regio aan het woord en mochten zij vertellen wat zij doen. Als eerste kwam de vereniging Natuurmonumenten, in de persoon van boswachter Maurice Kruk. Hij legde uit wat voor onderhoud Natuurmomumenten uitvoert en welke gebieden in onze omgeving ze de afgelopen jaren verworven hebben, zoals bijvoorbeeld de Eendekooi Schipluiden en de Ackerdijkse plassen. “Steden staan voor een grote uitdaging”, zo vertelde hij: “Er zijn meer woningen nodig, bereikbaarheid wordt steeds lastiger, er moet een goed vestigingsklimaat voor bedrijven zijn, maar daarnaast hebben we te maken met klimaatverandering en duurzaamheidsuitdagingen. Daarom is het belangrijk dat de natuurorganisaties de handen ineenslaan, om dit te monitoren.”

Na Natuurmonumenten volgde een presentatie van Hans Sanders van de Natuur en Vogelwacht Rotta, een natuurbeschermingsvereniging die werkzaam is in het Recreatiegebied Rottemeren en de gemeenten Zuidplas, Lansingerland en Rotterdam. Sanders toonde prachtige foto’s van vogels die in hun gebied te vinden zijn. De vereniging organiseert regelmatig excursies in het gebied, waarbij je op plaatsen komt waar je zelf nooit zou komen en je, met een beetje geluk, de meest bijzondere vogels zelf kunt zien.

De vereniging voor Natuur en Milieubescherming Pijnacker (NMP) was, in de persoon van Richard Smokers was de laatste vereniging die zich presenteerde. De vereniging, die al 60 jaar bestaat, heeft ongeveer 500 leden. Om de kosten hoef je het ook niet te laten vertelde Smokers. “Voor acht euro per jaar ontvang je vier keer per jaar ons blad, dus ik zou zeggen ‘gewoon allemaal lid worden’. De natuur is dichtbij,’ vertelde hij: “Zo hebben wij het afgelopen jaar maar liefst 197 vogelsoorten geteld. Eén van de wapenfeiten van de vereniging in de afgelopen jaren is de realisatie van het weidvogelgebied naast de N470 bij Delfgauw. Een gebied dat de vogels inmiddels goed weten te vinden.

Namens de gemeente Lansingerland was wethouder Jan-Willem van den Beukel aanwezig en namens Pijnacker-Nootdorp wethouder Peter Hennevanger. Beide wethouders toonden zich verheugd over de mooie samenwerking van de natuurorganisaties en benadrukten het belang hiervan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant