De auteurs Noud Janssen, Tinus Verwijmeren en Ron Labordus op de foto met locatieraadvoorzitter Ilonka ten Broeke die het eerste exemplaar in ontvangst nam.
De auteurs Noud Janssen, Tinus Verwijmeren en Ron Labordus op de foto met locatieraadvoorzitter Ilonka ten Broeke die het eerste exemplaar in ontvangst nam.

Feestelijke presentatie van boek over Bartholomeuskerk

Actueel 738 keer gelezen

De RK-kerk van Nootdorp bestaat 150 jaar en dat zorgt voor een jaar met allerlei feestelijkheden. Een daarvan was zondag de presentatie van een werkelijk prachtig handzaam en goed leesbaar boek met heel veel foto’s over de historie van de kerk. In het ook al zo mooie Parochiehuis naast de kerk was na de viering van kwart over negen de presentatie van het boek. Dat werd een gezellig feestje.

Voordat het eerste exemplaar werd overhandigd aan locatieraadvoorzitter Ilonka ten Broeke, was er een interessante presentatie door een van de schrijvers van het boek, Noud Janssen. Hij is ook bezig geweest met een veel groter en dikker boek over ‘5000 jaar geschiedenis van Nootdorp’ dat binnenkort wordt gepresenteerd en vertelde een boeiend verhaal over wat er allemaal is voorafgegaan aan de bouw en de openstelling van de huidige kerk in het jaar 1871.

Al met al is dat ongeveer duizend jaar kerkgeschiedenis. Waar nu de dorpskerk staat in de Dorpsstraat was voor de reformatie de katholieke kerk. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is in 1574 de toenmalige kerk totaal afgebrand. In brand gestoken door de troepen van Willem van Oranje die ‘over Nootdorp’ gingen, toen ze op weg waren van Delft naar Leiden om deze stad te ‘ontzetten’. Het was een rampjaar voor Nootdorp dat volledig onder water was gezet om de doortocht te bemoeilijken.

In het boek over de kerk komt ook deze voorgeschiedenis aan bod. De schrijvers hebben er heel grondig werk van gemaakt. Eigenlijk zou er 25 jaar geleden al een herinneringsboek verschijnen. Toen is het niet gelukt, maar het resultaat van nu is des te beter en mooier. Eerst waren Tinus Verwijmeren en Ron Labordus de auteurs en onderzoekers.

Daarna hebben ze Noud Janssen erbij gehaald, net als Tinus Verwijmeren een archiefspitter die twee steken diep gaat. Zo is er heel veel mooie informatie boven water gekomen wat heeft geleid tot een overzichtelijk en helder geschreven boek dat bovendien mooi is vormgegeven met heel veel prachtig fotomateriaal. Je hoeft niet eens naar de kerk toe om er via het boek doorheen te wandelen. Ook de enorme restauratie die in 2013 is afgerond komt uitgebreid aan de orde. Veenbaas Andreas Hofwegen die tot verdriet van zijn neefjes en nichtjes zijn vermogen naliet voor de bouw van de nu 150 jaar bestaande kerk, komt ook in beeld, inclusief een mooi verhaal over de pogingen van zijn familieleden om via de rechter aan te tonen dat hij niet ‘bij zijn volle verstand was’ toen hij zijn vermogen vermaakte aan de kerk voor de bouw van een nieuwe kerk in plaats van de kleinere kerk die op de plek stond waar daarna de nieuwe gebouwd is.

In het boek wordt ook opgehelderd waarom na de strijd tussen Willem van Oranje en de Spanjaarden bij de Veenweg een klein kerkje gebouwd mocht worden, ergens rond 1590. Dat had ermee te maken dat de Veenweg formeel niet onder het bestuur van Nootdorp viel maar gelokaliseerd was in een zogenoemde ambachtsheerlijkheid.
Nootdorp was er formeel niet verantwoordelijk voor en de besturen van de ambachtsheerlijkheden zaten ver weg en maakten zich er niet zo druk om. Zo was de katholieke kerk – weliswaar een heel stuk buiten het dorp – weer terug in Nootdorp en ontwikkelde het zich tot een overwegend katholiek dorp.

Noud Janssen liet een virtuele afbeelding zien van hoe ‘de voorganger’ van de huidige kerk er uit gezien moest hebben. Dat kon gebouwd worden na enkele donderpreken van ene pastoor Kervel die relatief rijke boeren ertoe aanzette de knip te trekken c.q. de beurs te openen.

Grappig en tragisch tegelijk is dat dit leuke kerkje van voor 1871 nu groot genoeg zou zijn om de huidige hoeveelheid gelovigen te herbergen… Er waren zondag honderd boeken aanwezig en die gingen snel voor 15 euro per stuk over de denkbeeldige toonbank.

Als het goed is, is het boek ook te koop bij BRUNA in Winkelcentrum Parade en mogelijk ook bij Van Atten in Pijnacker. Voor iedereen die van mooie oude verhalen houdt, moet dit boek heel waardevol zijn. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant