Een vleermuispoepje bestaat grotendeels uit resten van insecten. (foto: Caroline Elfferich)
Een vleermuispoepje bestaat grotendeels uit resten van insecten. (foto: Caroline Elfferich)

Hagelslag op het raam

Actueel 4.827 keer gelezen

Midden op het keukenraam zit een zwart langwerpig voorwerpje vastgekleefd. Het lijkt een beetje op een flinke korrel hagelslag, maar… dat is het natuurlijk niet!

Hoewel ik meteen denk te weten wat het is, bestudeer ik het verdachte voorwerp met een tienmaal vergrotende loep om mijn vermoeden te bevestigen. En jawel…het is een vleermuisdrolletje! Aan de voordeur blijken nog twee soortgelijke poepjes te plakken. Leuk! Misschien wonen er vleermuizen in onze voorgevel. Boven het keukenraam bevinden zich twee brede verticale spleten in het metselwerk van de buitenmuur. Dit zijn open stootvoegen, die bedoeld zijn als ventilatiegaten voor de spouw: de ruimte tussen de binnen en de buitenmuur. Dwergvleermuizen vestigen zich vaak in spouwmuren om te overwinteren, maar ze brengen er ook de dag door of hun jongen groot. 

Als ik mijn bevindingen deel met stadsecoloog Michel Barendse, vertelt hij de volgende anekdote: “Een vleermuisonderzoeker ontdekt op zekere nacht de grootste vleermuiskolonie die hij ooit in een spouwmuur heeft aangetroffen. In de vroege ochtend staat hij met zijn batdetector het invliegen van de vele gevleugelde zoogdiertjes te registreren. Als de laatste vleermuis is ingevlogen komt de bewoner van het huis naar buiten met de vraag: “Wat sta je hier te doen, zo voor mijn huis?” De onderzoeker antwoordt: “Ik doe waarnemingen aan vleermuizen.” Dan zegt de bewoner: “Vleermuizen? Die zitten hier niet!” Deze anekdote sluit mooi aan op onze eigen ervaringen in de communicatie met medemensen over vleermuizen. Ze kunnen ergens voorkomen zonder dat iemand het opmerkt. Als ik reclames zie voor spouwmuurisolatie, dan moet ik altijd aan vleermuizen denken...

De vleermuispoepjes herinneren me aan het dode jonge vleermuisje, dat deze zomer op straat werd gevonden in Park Berkenoord. Nadat ik er een stukje over had geschreven voor de natuurrubriek, kreeg de vrouw die mij op de vondst attent had gemaakt, bericht van een wijkgenoot die enkele huizen verderop woont. Deze wijkgenoot liet weten dat er tijdens het snoeien van een grote conifeer, die vlak naast het huis stond, opeens vijf kleine zwarte ‘vogeltjes’ onder het boeiboord vandaan vlogen. Waarschijnlijk waren dit vleermuizen. Ik ben bij het huis gaan kijken naar het boeiboord: een brede plank, die als dakrandafwerking dient. Vleermuizen kunnen zich daar makkelijk achter verstoppen. Zou de jonge vleermuis vanwege de snoeiwerkzaamheden voortijdig de kraamkolonie hebben verlaten en is hij daarna op de grond beland? Het zou kunnen.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant