Thijs verricht de officiële opening onder toeziend oog van de andere drie leerlingen, Mats, Irfan en Mick.
Thijs verricht de officiële opening onder toeziend oog van de andere drie leerlingen, Mats, Irfan en Mick.

GO-college gaat er voor in Delfgauw

Actueel 1.751 keer gelezen

Met stevig materieel opende leerling Thijs Millenaar dinsdag 28 september officieel de toegangsdeur van de theorieleslocatie die het GO-college in Delfgauw heeft betrokken. Sinds eind augustus krijgen vier jonge kerels daar één dag per week de theorieles die hoort bij de praktijkscholing die ze doen bij het bedrijf waar ze in dienst zijn.

De theorieleslocatie is een fraaie ruimte in een bedrijfspandje van techneut Guus Hoekstra, pal nabij Monkey Town, aan de rand van Delfgauw Emerald en ook vlakbij de rijksweg A13. GO-college, de school van onderwijsman Jan de Jong, had eigenlijk tien leerlingen nodig om rendabel van start te kunnen gaan maar heeft toch de stap gezet om in Delfgauw en omgeving een nieuwe vestiging te openen.

Het was niet voor niets dat de pas zestienjarige Thijs Millenaar de officiële opening verrichtte. Het was zijn moeder die in het voorjaar van 2021 contact opnam met Jan de Jong die in Oude-Tonge als een GO-college al een techniekschool heeft. Thijs was gaan werken bij het mechanisatie- en constructiebedrijf van Ruud de Koning op De Boezem in Pijnacker en met zijn ouders op zoek naar een efficiënte en gerichte mbo-opleiding die direct aansloot op wat hij in de praktijk bij Ruud de Koning leert.

Het telefoontje van ma Millenaar bracht een en ander aan het rollen. Jan de Jong ging op zoek naar de mogelijkheden van een vestiging in deze regio. Hij voerde gesprekken met mensen van de gemeente en ook met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, alsmede met ondernemers die actief zijn in de techniek.

In welke branche dat ook is: ze hebben allemaal een tekort aan goed geschoolde medewerkers en stellen met elkaar vast dat techniek de huidige jeugd te weinig aanspreekt. Met de handen werken wordt als iets minderwaardigs gezien door veel mensen terwijl techniek juist zo’n mooie combinatie is van hoofd, handen en hart. Uiteindelijk gaat het er om dat je van je werk en je vak houdt; dat je het leuk en boeiend vindt omdat je mooie dingen bedenkt en tot stand brengt.

Jan de Jong, die zelf lang geleden het reguliere onderwijs heeft verlaten omdat hij vond dat er te veel beperkende regels waren om efficiënt en gericht te kunnen werken, trad ook in de lokale media naar voren en schroomde niet om te zeggen dat de techniekwereld er zelf ook debet aan is dat er een schreeuwend tekort aan mensen is. De techniek moet veel meer naar buiten treden en laten zien wat voor mooie en interessante dingen ze bedenken en maken.

Met de komst van het GO-college komt de techniek hoe dan ook meer in beeld en aan het woord. We hebben er sinds de kennismaking met Jan de Jong al heel wat over geschreven en we denken erover binnenkort een Techniek Krant uit te brengen als bijlage bij de lokale kranten in deze regio.

Behalve onderwijsmensen en ondernemers zullen dan zeker ook de leerlingen/medewerkers aan het woord komen, zoals Thijs van zestien, Mats van negentien, Irfan van negentien en Mick van 31. In het klaslokaal in Delfgauw vertellen deze mannen na de officiële opening dat ze het tot nu toe goed naar hun zin hebben tijdens die ene theoriedag per week, naast de vierdaagse werkweek bij hun werkgever. Bij Thijs is dat De Koning Mechanisatie in Pijnacker, bij Mats is het Van der Velden Metaalbewerking in Delft, bij Irfan OW Machinebouw in Zoetermeer. Mick is nog in onderhandeling met een leerbedrijf in Delfgauw. Hij is een stukje ouder dan de andere jongens en heeft al de nodige ervaring en kennis opgedaan bij diverse bedrijven, maar ziet het belang van diploma’s.

Dus dat doet hij nu gericht en snel bij GO-college . Deze school geeft 47 weken per jaar les. Niet de reguliere schoolvakanties gelden maar het ritme van het bedrijfsleven. De jongens zeggen dat het grote voordeel ten opzichte van het reguliere onderwijs is dat ze efficiënt werken, echt in afstemming op wat ze in de praktijk doen en ook dat er geen tijd verloren gaat aan allerlei ruis en afleiding die je op een normale school wel hebt. Het voordeel van GO is ook dat je in je eigen tempo studeert voor een diploma mbo niveau 3 of 4 en dat je niet bent gebonden aan jaarprogramma’s.

Ondernemers en leerlingen die belangstelling hebben, kunnen een mail sturen naar: info@gocollege.nl. GO-college maakt graag tijd vrij voor een informatief gesprek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant