Afbeelding

CDA, PvdA en CU/SGP bezoeken wijk Tolhek voor bodemdaling

Actueel 1.618 keer gelezen

Pijnacker - De fracties van CDA, PvdA en CU/SGP van het Hoogheemraadschap van Delfland hebben in de wijk Tolhek in Pijnacker de gevolgen van bodemdaling bekeken. Door bodemdaling zijn er in Pijnacker op sommige plaatsen grote problemen met tuinen, wegen en afwatering. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. De fracties wilden kijken wat er vanuit Delfland aan gedaan kan worden om de bodemdaling in wijken zoals Klapwijk, Tolhek, Keijzershof en Koningshof te verminderen.

De fracties werden ontvangen door Patrick Huijgen van de wijkvereniging Pijnacker-Zuid. Hij liet zien waar de grootste problemen zijn en hoe de bewoners er mee omgaan. Patrick: “De grootste problemen zijn de grote hoogteverschillen bij huizen en schuurtjes. Ook zijn er zogenoemde sink-holes waarin je ineens kunt wegzakken. Rioleringsbuizen breken ook regelmatig. De problemen zijn zeer lokaal en hebben te maken met de vroeger loop van sloten en landgebruik. Wij als bewoners zitten vaak met de handen in het haar, want we hebben niet de kennis en middelen om er iets aan te doen.“

Maarten Jansen (CDA Delfland) vult aan: ”Bodemdaling is hier een serieus probleem. Delfland is verantwoordelijk voor de peilbesluiten en de gemeente voor grondwaterstand en wegen. Het zou goed zijn als gezamenlijk gezocht wordt naar oplossingen. Het ophogen van wegen en tuin, zoals nu in Klapwijk gebeurt is goed, maar wel een tijdelijke maatregel.”

Alle partijen zijn het er over eens dat vanuit Delfland en de gemeente er meer hulp aan bewoners gegeven moet worden om te zoeken naar oplossingen. Leon Hombergen (PvdA Delfland): “Die oplossingen kunnen heel kleinschalig zijn, zoals wateropvang, ophoging met lichte materialen en flexibele constructies. Inwoners moeten zo goed gehoord worden.” Ytzen Lont (CU/SGP Delfland): “De gemeente heeft een zorgplicht om de nadelige gevolgen van grondwater te onderzoeken en te kijken of mensen geholpen kunnen worden. In bijvoorbeeld Den Haag maken ze hier nu werk van. Delfland en de Gemeente Pijnacker zouden elk vanuit hun eigen expertise de bewoners van Tolhek moeten bijstaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant