Marleen Lekkerkerk en Gerard de Hoog zijn verhuisd naar Drenthe en gingen zaterdag met een koninklijke onderscheiding terug naar Nieuwlande.
Marleen Lekkerkerk en Gerard de Hoog zijn verhuisd naar Drenthe en gingen zaterdag met een koninklijke onderscheiding terug naar Nieuwlande.

Onderscheiding voor natuurbeschermingsechtpaar

Actueel 1.106 keer gelezen

Burgemeester Francisca Ravestein heeft namens de koning een koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan de voormalige inwoners van Pijnacker, Marleen Lekkerkerk en Gerard de Hoog.

Beiden zijn onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat zij decennia lang als vrijwilliger betrokken zijn bij de Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (NMP) die zaterdag haar zestigjarig bestaan vierde. Marleen Lekkerkerk heeft zich ruim 27 jaar ingezet als bestuurslid van en vrijwilliger bij NMP. Zij bereidde samen met haar partner Gerard onder meer de inspraakacties op ruimtelijke plannen voor die van invloed waren op de natuur in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Daarnaast was Marleen hoofdredacteur van het verenigingsblad De Verderkijker. Als vrijwilliger beheerde zij ook het archief van de vereniging, verzorgde zij de ledenadministratie en was zij verantwoordelijk voor de pr-werkzaamheden. 

Gerard de Hoog is ruim veertig jaar vrijwilliger geweest bij NMP. Hij was actief betrokken bij de totstandkoming van natuur- en recreatiegebied De Groenzoom en werd later penningmeester van het Gebruikersplatform De Groenzoom. Hij heeft zich onder andere ook sterk gemaakt voor het behoud van de Zuidpolder van Delfgauw bij de aanleg van de N470 en was actief betrokken bij het met de gemeente gesloten convenant over de aanleg van de wijk Keijzershof. Voor de NMP coördineerde hij de werkzaamheden met betrekking tot natuurbeheer en natuuronderhoud. Onder meer stuurde hij de vrijwilligers aan, zorgde voor materialen en onderhield de werktuigen en het gereedschap. 

Door de onvermoeibare inzet van Marleen en Gerard is er in de afgelopen decennia veel ecologisch en landschaps-historisch groen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp bewaard gebleven. En toch naar de zin van Gerard en Marleen nog veel te weinig en dat was ook de reden dat ze in het voorjaar naar Nieuwlande in Drenthe zijn verhuisd waar ze een leuk boerderijtje op de kop konden tikken dat gelegen is aan de rand van wat zij nog een echt mooi natuurgebied noemen. Het is maar vanuit welk perspectief je naar natuurbehoud kijkt. Dat zei NMP-voorzitter Richard Smokers zaterdag tijdens het officiële deel van de viering van het zestigjarig bestaan van de Vereniging Natuur- en Milieubescherming Pijnacker-Nootdorp, die in 1961 is begonnen als vogelwacht en steeds meer is uitgegroeid tot een vereniging die opkomt voor de belangen van natuur en milieu bij de ruimtelijke ordening van de gemeente. Behoud van groen, verbetering van natuurwaarden in gebieden, maar ook goede natuur- en recreatiegebieden in de gemeente. Daar zijn de mensen van NMP voortdurend druk mee. Evenals met echt werk in de Ackerdijkse Plassen bijvoorbeeld. Daar ging Gerard de Hoog tientallen jaren voorop in de strijd. En natuurlijk missen de achterblijvers van NMP het naar Drenthe vertrokken echtpaar. 

Hoe dankbaar de vereniging hen was en is, bleek uit het applaus dat ze kregen toen de burgemeester de versierselen had uitgereikt. Die speldden ze bij elkaar op. Marleen iets handiger dan Gerard maar het kwam allemaal goed en het bleef nog lang gezellig bij Het Kruispunt, de kerk van de natuurbeschermende dominee Matthijs van der Welle. 

Na de toespraak van voorzitter Richard Smokers en een kort woordje van natuurwethouder Peter Hennevanger - ook collega Ilona Jense was er bij omdat zij over natuurbeheer gaat - stelde Wim Priem van NMP de nieuwe site in werking. De oude was enkele weken geleden gehackt door een Rus, maar op de nieuwe zal deze Rus geen vat hebben. Kijk eens op de prachtige site en maak van de gelegenheid gebruik om lid te worden. Dat kost maar acht euro per jaar. De vereniging telt 500 leden. Zelf vinden ze dat best aardig wat, maar wethouder Hennevanger - die ook lid is - vindt dat het er meer moeten worden. Gelukkig bevat de nieuwe site een knop die je kunt gebruik om lid te worden. Dan ontvang je vier keer per jaar ook het prachtige blad De Verderkijker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant