Tonnie Faase (links) met zijn collega's Dyon en Ricardo.
Tonnie Faase (links) met zijn collega's Dyon en Ricardo.

Klimaatplein Intratuin zorgt voor bewustwording biodiversiteit

Actueel 1.277 keer gelezen

Biodiversiteit wordt steeds minder en dat moet gestopt worden. Intratuin Pijnacker, het Hoogheemraadschap Delfland, de gemeente Pijnacker-Nootdorp en de wildopvang Delft hebben de handen in een geslagen. Door middel van het Klimaatplein wordt biodiversiteit extra onder de aandacht gebracht. Bij een grote biodiversiteit leven er veel verschillende planten en dieren in een gebied. Het vergroten van die hoeveelheid verschillende dieren en planten, is een investering in de kwaliteit van het gebied. Voor de mensen die er wonen, werken en recreëren, nu en in de toekomst.

Vorig jaar besloot de Unie van Waterschappen in de ledenvergadering dat alle waterschappen hun best gaan doen om de biodiversiteit in Nederland te versterken. Als beheerders van de waterkwaliteit doen de waterschappen al heel veel voor de biodiversiteit, maar er kan meer en er is meer nodig. Het gaat wereldwijds steeds slechter met de biodiversiteit. Samen kunnen wij echt het verschil maken”, zegt Marcel Belt, bestuurslid van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel van het hoogheemraad Delfland. 

Bij een grote biodiversiteit leven er veel verschillende planten en dieren in een gebied. Het vergroten van die hoeveelheid verschillende dieren en planten, is een investering in de kwaliteit van het gebied. Voor de mensen die er wonen, werken en recreëren. Voor de huidige maatschappij en de toekomstige generaties. Met de juiste maatregelen kan het verminderen van de biodiversiteit worden gestopt. Een beter milieu begint bij jezelf. Dit is niet alleen een gezegde maar ook waarheid. Ook in de eigen tuin kan men biodiversiteit bevorderen en om water, - en hittestress op te lossen. Tuinbranche Nederland heeft als missie met haar leden bij te dragen aan een gezonde, groene leefomgeving voor mens en dier. Het klimaatplein is speciaal ontworpen om hier een steentje aan bij te dragen. Mensen willen vaak wel bewuster omgaan met biodiversiteit, maar willen vooral dat het gemakkelijk is en ook voordeel oplevert. Tuincentra krijgen jaarlijks 60 miljoen bezoeken. “Bezoekers komen naar het tuincentrum, omdat ze in en om het huis bezig zijn. Deze mensen kunnen we hier informeren, enthousiasmeren, inspireren en activeren om met hun tuin aan de slag te gaan”, zegt Tonnie Faase van Intratuin Pijnacker. 

Er zijn twee soorten pleinen: een van 30m2 en een van 9 m2. Het klimaatplein kent vier pijlers: groene daken, water in de tuin, tegel eruit, groen erin en een levende tuin. “Het klimaatplein is vooral een inspiratiebron. Het geeft tools en mensen raken op deze manier bekend en worden bewust van biodiversiteit. Langzamerhand kan de mindsetting veranderen en daar dragen wij een steentje aan bij”, zegt Faase. Met het Klimaatplein hebben de bezoekers van Intratuin een voorbeeld op locatie. Elke maand wordt er een thema uitgelicht. Deze maand staat de egel in het zonnetje. Egels komen veel voor in Nederland, ook in het stedelijk gebied. Egels zijn zeer nuttige dieren die bijna alles in de tuin eten. Van kleine insecten zoals kevers, regenwormen, slakken en spinnen tot fruit en zachte zaden. Maar doordat het leefgebied van egels kleiner wordt is het steeds moeilijker voor ze om hun voedsel bij elkaar te scharrelen. Egels eten bijvoorbeeld ook slakken tot wel 40 per nacht. Egels zijn carnivoren maar in de praktijk eten ze nog veel meer. Kadavers van vogeltjes en muizen, maar ook fruit vinden ze erg lekker. Egels bijvoeren doe je voor en na de winterslaap. Zo kunnen ze de winter doorkomen en komen ze na de winter weer snel op kracht. Er zijn veel producten beschikbaar om de egel op een gezonde manier in de tuin te krijgen. 

Dit weekend is er bij Intratuin Pijnacker tussen 14.00 uur en 17.00 uur een open dag. Geïnteresseerden kunnen dan vragen stellen over de egel in de regio. De aanwezigheid van egels kun je aflezen aan voetsporen in de aarde. Egels hebben vijf tenen aan ronde voorvoeten en langwerpige achtervoeten. Ook de uitwerpselen zijn te vinden: zwarte, bobbelige keutels van ongeveer 3 cm, met onverteerde voedseldeeltjes.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant