Afbeelding

Pera & Pasha presenteert negende boek: Het Grote Kersthaakboek

Actueel 2.133 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Pera & Pasha bestaat bijna tien jaar en is veel meer dan alleen de wol- en garenwinkel aan het Emmapark in Pijnacker. Het is ook een groothandel en sinds 1 januari van dit jaar is het tevens een uitgeverij.

De bedenkers/eigenaren Cey en Oscar timmeren lokaal, regionaal, nationaal en zelfs internationaal aan de weg. Steeds weer komen ze met nieuwe ideeën en uitwerkingen die ze onder meer ‘in boekvorm verpakken’. Vorig jaar verscheen het Grote Babyhaakboek en onlangs kwam het Grote Kersthaakboek uit. Intussen gaan de heren ook de grenzen over en worden hun boeken vertaald in het Engels en het Frans. Pera & Pasha heeft sinds een paar jaar ook een eigen schaapvriendelijke ‘wollijn’ en die groeit gestaag.

Vanuit heel Nederland komen er mensen naar Pera & Pasha in Pijnacker. Dat komt omdat Oscar en Cey ook online enorm actief zijn. Als we op woensdagmiddag tussen drie en vier uur in de winkel te gast zijn om over het Grote Kerst Haakboek te praten, moet het gesprek niet te ‘langdradig’ zijn, want iedere woensdag om vier uur gaan de heren ‘de uitzending in’ via Facebook, om hun ideeën te spuien, om verhalen te vertellen, uitleg te geven over nieuwe ontwikkelingen en ook om vragen te beantwoorden.

Het mooie en het handige van Pera & Pasha – cq van Cey en Oscar – is dat ze elkaar perfect aanvullen. Cey is de creatieve man die voortdurend nieuwe haakbare dingen bedenkt en die samenvoegt tot een schitterend boek. En Oscar is vooral de man die qua marketing, verkoopstrategie en communicatie ervoor zorgt dat wat Cey bedenkt mooi en goed wordt verpakt, zodat het pakt en verkoopt.

Als we ze vragen waar ze energie van krijgen en waar ze hun plezier uit halen dan zegt Cey dat hij enthousiast wordt van de ideeën van Oscar over hoe zijn vondsten aan de vrouw/man te brengen zijn. En Oscar wordt warm van wat Cey steeds weer aan prachtige dingen bedenkt. Zo is Pera & Pasha als zaak en als merk voortdurend in ontwikkeling.

Je kunt zeggen dat de wisselwerking tussen Cey en Oscar – en daarbij niet te vergeten de diverse mensen die voor en bij hen werken – te vergelijken is met de wijze waarop Pera & Pasha interfereert met de steeds groter wordende buitenwereld.

Door hun gerichte marketing en communicatie met fysieke en digitale middelen groeit de achterban voortdurend. De Facebookpagina telt 50.000 vriendelijke volgers. Ze liften mee op de ontwikkeling dat haken hip is geworden, maar anderzijds zijn ze zelf ook verantwoordelijk voor de ‘verhipping’. Door aan de weg timmeren met prachtige boeken, leuke filmpjes en sinds enige tijd ook een eigen tijdschrift, worden meer en meer mensen enthousiast.

Voor de boeken hebben ze een prima uitgever gevonden maar het tijdschrift stellen ze zelf samen inclusief de vormgeving die door medewerker Sabrina wordt gedaan. Vermeldenswaard is dat ze ook ‘hakende bekende Nederlanders’ aan het woord laten, zoals Karin Bloemen die een fervent haakster is. Binnenkort verschijnt zelfs het boek Haken à la Karin Bloemen. Deze woensdagmiddag komt een vrouw de winkel in lopen om het op te halen, maar het is er nog niet.

Eerst het Grote Kerst Haakboek van Mr. Cey in de markt zetten.  Mr. Cey pakt voor de feestdagen helemaal uit met prachtige en ludieke haakprojecten. In dit haakboek leer je bijvoorbeeld kerstballen en een kersttrui haken, maar ook zelfgehaakte placemats, wollige kerstdekens, enzovoort. Je hoeft geen geoefend haker/haakster te zijn om iets heel moois te maken. Iedere stap in het proces wordt namelijk ‘haakfijn’ uitgelegd door Cey. 

Het is trouwens opvallend dat in Nederland het haken het breien bijna volledig heeft verdrongen en dat er in de ons omringende landen nog wel volop aan breien wordt gedaan. De heren hebben er geen verklaring voor waarom dit zo is.

Als we het woord kerst horen, denken we uiteraard ook aan de grootste gehaakte kerstboom ter wereld die vorig jaar het Raadhuisplein opsierde. Een totaalproductie van meewekende hakers uit het hele land. Gaat er dit jaar nog iets gebeuren in die trant? De spraakwaterval van de mannen stokt even. Er zijn plannen waarover snel duidelijkheid moet komen, maar concreet houden ze hun kruit nog even droog… 

Wie Mr Cey via www.facebook.com/mrceycrochet een like geeft, maakt kans om het Grote Kersthaakboek gratis te ontvangen. De prijs is 17,50 en het boek is in de boekhandel en ook online te koop! 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant