Een gezellige ontmoeting voor Het Witte Huis zat er door de zomerregen niet in, maar in Het Witte Huis was het ook goed toeven.
Een gezellige ontmoeting voor Het Witte Huis zat er door de zomerregen niet in, maar in Het Witte Huis was het ook goed toeven.

Pijnackerse Luca Schalkwijk gevraagd voor deelname Miss World Nederland

Actueel 3.494 keer gelezen

Jezelf opgeven voor de Miss World-verkiezing is al redelijk bijzonder, maar gescout en ervoor gevraagd worden door de organisatie stijgt daar nog bovenuit. Het overkwam Luca Schalkwijk, een negentienjarige Pijnackerse die er vol enthousiasme in gegaan is. Uit de ruim 150 aanmeldingen kwam ze onlangs samen op Slot Loevestein met ongeveer 50 andere uitgekozen kandidaten. Intussen zit ze bij de laatste 25 en kan ze zich officieel semi-finaliste van Miss World Nederland 2021/2022 noemen. Een aantal challenges en workshops verder blijven er negen finalisten over die gaan strijden voor de titel ‘afgevaardigde van Nederland’ voor de verkiezing van Miss World Nederland 2021/2022. Ofwel de opvolger van Dilay Willemstein, de Miss World Nederland van 2020/2021.

We praten heel gezellig met Luca in Het Witte Huis in het centrum van Pijnacker. De bedoeling was een borreltje op het terras maar daarvoor is het op deze laatste vrijdag van de maand juli 2021 toch wat te regenachtig en te fris.

Luca is op de fiets met een paraplu boven het hoofd vanuit Klapwijk naar Het Witte Huis komen fietsen en toch nog redelijk droog overgekomen. Ze neemt het weer zoals het komt, maar ze vindt de wel erg Hollandse zomer van 2021 niet alles.

Ze is net terug van een heel zonnig weekje Kos, waar ze samen met haar ‘dikste’ vriendin Hannah de Bruin een kostelijk weekje heeft beleefd.


Zelf probeert de dochter van Rob Schalkwijk en Alison Reuvekamp ook zo echt en gewoon mogelijk te blijven, maar in een wereld van glitter en glamour is dat best wel eens lastig. Gewoon is voor Luca niet altijd goed genoeg. Ze is een perfectionist die bij alles gaat voor topkwaliteit.

Sieraden
Ze heeft al een paar jaar haar eigen eenmanszaak. Een goed draaiend eigen bedrijfje , genaamd Luucs Jewelry. Ze verkoopt de leukste sieraden, accessoires en kleding via haar eigen website (www.luucsjewelry.com), en via Instagram (@luucs.jewelry). Daarnaast maakt ze snel naam als ‘fashion influencer’ waarbij ze door bedrijven die items uit de fashionbranche verkopen, wordt gevraagd om hun producten via de sociale media te promoten. Tegen betaling, waardebonnen of ‘in natura’ in ruil voor gratis producten.

Luca werkt veel via Instagram (@lucaaa.xx) en heeft in een jaar tijd flink naam gemaakt. Waar anderen heel lang bezig zijn om ‘een voet aan de grond te krijgen’ in deze wereld, ziet Luca de hoeveelheid opdrachten en contracten snel toenemen. “Ik denk dat het vooral ook komt doordat we er heel serieus mee bezig zijn en alleen maar met het beste, qua foto’s en filmpjes, genoegen nemen.”

Met ‘we’ bedoelt Luca zichzelf en Hannah de Bruin met wie ze ruim een jaar geleden relatief toevallig in contact kwam. Het klikte en sindsdien zijn ze een succesvol duo. Veelal is de rolverdeling dat Luca poseert en Hannah fotografeert.

Op een kleedje
Luca is bedrijfsmatig actief geworden toen ze in 4HAVO zat. Op haar school Melanchthon Bergschenhoek heeft in de Businessclass tijdens het project ‘Jong Ondernemen’ een eigen bedrijf opgestart. Ze richtte Luucs Jewelry op, dat meteen al gericht was op sieraden.

Luca vond sieraden al boeiend toen ze nog heel jong was. “Op Koninginnedag of Koningsdag zat ik al heel vroeg in de morgen op een kleedje armbandjes uit te stallen en te verkopen. Bij de winkel van Kera Bijoux in Pijnacker Centrum was ik kind aan huis en daar kom ik nog.”


De interesse is alleen maar groter geworden. “Sieraden vergroten je verzorging en je uitstraling. Ik ben zelf niet van de heel opvallende sieraden. Wat je draagt moet ongemerkt accentueren, vind ik. Maar goed, dat vind ik voor mezelf. Anderen zullen daar weer heel anders over denken.”

Na de HAVO deed Luca de tweejarige hbo-opleiding Associate Degree Ondernemen. Ze is van plan om naast het verder uitbouwen van haar eigen bedrijf en bezigheden volgend jaar nog de HBO-studie Ondernemen en Retailmanagement te gaan doen. “Ik vind het heerlijk om zelf te ondernemen en ben helemaal niet iemand om van negen tot vijf een veilige baan te hebben. Maar toch vind ik het wel belangrijk om een goede studieachtergrond te hebben waar ik op kan terugvallen als het met de eigen bedrijvigheid niet goed zou gaan.”

Ondernemend
Luca Schalkwijk is altijd ondernemend geweest. Dat was ze als kind en leerling van de Maria Basisschool al. Ze was en is ook fanatiek met sport. Turnen is haar sport, al moet ze het daar meer van kracht dan van lenigheid hebben. Sprong en vloer zijn de beste onderdelen voor de jonge vrouw die via Oliveo, K&V, DOTO en Pro Patria uiteindelijk bij CGV in Zoetermeer is gaan turnen. Na een periode zonder turnen – als gevolg van blessures – is ze er nu weer volop mee bezig.

Gedurende het Miss World-traject moeten de deelnemers iets doen en laten zien waar ze talentvol in zijn. Dat zou bij Luca best wel eens turnen kunnen worden, maar dan wel met de onderdelen waarbij het om kracht draait. Dansen is ook nog een optie. Het mag van alles zijn – zelfs cabaret – maar dat ligt bij Luca niet voor de hand. En zingen ook niet. Dat laat ze liever aan vriendin Hannah over!

Het tekent de Pijnackerse dat ze inging op de uitnodiging om mee te doen aan het Miss World-verkiezingstraject. Ze gaat graag nieuwe uitdagingen aan en ze ziet ook niet op tegen wat er allemaal voor komt kijken. Bij de verkiezing van Miss Word Nederland gaat het meer om de schoonheid van binnen dan van buiten, al is dat laatste wel mooi meegenomen natuurlijk.
Luca: “Het gaat er vooral om wie en hoe je bent. Je moet als deelnemer een bepaald doel kiezen waar je voor wilt strijden, de zogenaamde ‘BWAP’. Die afkorting betekent: beauty with a purpose. In het Nederlands vertaald: schoonheid met een doel. Ik heb gekozen voor het streven naar gelijkheid en gelijke behandeling van man en vrouw. In Nederland. Ook in ons land is daar best nog veel mis mee. Ik vind het mooi als ik er een heel klein steentje aan kan bijdragen, om die gelijkheid dichterbij te brengen. Bij Miss World is er al lang geen bikinironde meer. Dat zou ook niet te rijmen zijn met mijn doelstelling, dat mannen en vrouwen elkaar als volwaardige mensen behandelen.”


Wat ze deelnemers aan de Miss World-verkiezing allemaal precies gaan doen, moet de komende tijd blijken. “We zijn net begonnen. Vanuit 150 aanmeldingen zijn er nu nog zo’n 25 door en die 25 krijgen de komende tijd allerlei opdrachten. We gaan meedoen aan workshops, bijeenkomsten en challenges waarmee punten te verdienen zijn. De eerste opdracht was om een filmpje maken van ongeveer twee minuten en insturen over je eigen woonplaats ofwel de plek waar je vandaan komt. Pijnacker heeft misschien minder te bieden dan Delft, maar het leven is hier mooi. Ik heb vooral ingezoomd op het verenigingsleven, de sport en ook de ruimte en de natuur die we hier nog in overvloed hebben. Omdat ik nog bij mijn ouders woon, sta ik er niet zo bij stil, maar het is hier gewoon heerlijk wonen.

Luca vindt het boeiend om via de Miss World-verkiezingsaanloop bezig te zijn met boeiende vakken als neuromarketing en gedragspsychologie. 

“Je bent met van alles bezig en je gaat ook met elkaar in debat. Zowel in het Nederlands als in het Engels. Dat was bij mij een minpuntje bij de eerste samenkomst op Slot Loevestein. Mijn Engels was een beetje vierkant. Daar moet ik aan werken. Op Kos ben ik er al mee begonnen. Je moet gewoon veel in het Engels communiceren, dan gaat het vanzelf al gauw beter.”

Luca Schalkwijk gaat eigenlijk nooit een uitdaging uit de weg en vindt niet snel dat ze het te druk heeft en ergens geen tijd voor heeft. Gewoon doen en ervoor gaan zit in haar positieve karakter.

“Ik geniet van heel veel dingen en lach het liefst de hele dag door. Dus ook met deze uitdaging ga ik vol goed moed aan de slag. Als ik bij de laatste negen van Nederland zit is dat geweldig en als het niet lukt dan ben toch weer een ervaring rijker en heb ik veel geleerd. Zo kijk ik er tegenaan.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant