Op 14 april waren Piet de Vreede en Tonny Willems zestig jaar getrouwd. Vorige week kwam de burgemeester het Nootdorpse paar gelukwensen.
Op 14 april waren Piet de Vreede en Tonny Willems zestig jaar getrouwd. Vorige week kwam de burgemeester het Nootdorpse paar gelukwensen.

Burgemeester bezoekt diamanten paar De Vreede-Willems

Actueel 1.816 keer gelezen

Al op 14 april waren Piet de Vreede uit Nootdorp en Tonny Willems uit het dorpje Neerbosch bij Nijmegen zestig jaar getrouwd. Op dat moment stonden de coronaregels het nog niet toe dat burgemeester Francisca Ravestein op felicitatiebezoek ging. De burgemeester is bezig met een inhaalrace. Ze bezocht begin vorige week het echtpaar De Vreede thuis aan de Hof van Delftstraat in Nootdorp.

Net als elf andere ‘seniorenhuishoudens’ wonen Tonny en Piet daar nu een jaar of zeventien. Vanaf het begin. Het appartementengebouw is gerealiseerd op de plek waar vroeger ‘het lokaal’ van de Nootdorpse duivenvereniging De Sportduif stond.

Tonny en Piet wonen er met veel plezier. Een mindere ervaring was wel dat ze als bewoners van een appartement op de begane grond in juni te maken kregen met ‘insluipers’ die lange tijd ongezien bleven, terwijl het echtpaar gewoon rustig in de woonkamer naar de televisie zat te kijken. Dat zijn gebeurtenissen die je niet in de koude kleren gaan zitten, zeggen deze 86-jarige Nootdorpers die in het verleden op Schiphol te maken kregen met ‘roofcriminaliteit’. Ook toen hadden ze best een tijdje nodig om er van bij te komen.

Kolenboer
Terug naar een mooier onderwerp: het zestigjarig huwelijk. Piet en Tonny leerden elkaar kennen tijdens dansles in Delft. Piet is een geboren en getogen Nootdorper. Hij is een zoon van kolenboer/groenteboer Willem de Vreede van de Veenweg 20 in Nootdorp en Corrie Verhagen uit Pijnacker. Het huis waar de familie De Vreede woonde – vader, moeder, acht kinderen – staat er niet meer.

Piet is een broer van Jan de Vreede, die onlangs ook zestig jaar getrouwd was, met echtgenote Anny. Jan en Anny hadden een groentewinkel en Tonny heeft nog een tijdje daar gewerkt. Piet heeft zich administratief ontwikkeld en bij verschillende organisaties gewerkt. Onder meer ook bij de voorloper van Interpolis, BTC Verzekeringen, en later bij de Stichting Bevordering Wegenbouw.

De ouders van echtgenote Tonny, Knelis en Hermina Willems, hadden in het dorpje Neerbosch – dat is opgeslokt door Nijmegen – een klein boerenbedrijfje. Net als Piet komt Tonny uit een gezin met acht kinderen. Van het gezin De Vreede leven nog diverse telgen maar Tonny is in haar gezin de laatste die er nog is. Leuk is dat niet, maar ze is nuchter genoeg om er goed mee om te gaan.

Tonny was vanwege het werk van Neerbosch naar Delft verhuisd. Ze heeft in een lab van de vroegere Gistfabriek gewerkt en is later drogist geworden in loondienst bij verschillende drogisterijbedrijven.
Het echtpaar kreeg drie kinderen, dochter Sonja en de zonen Wil en Ruud. Alle drie de kinderen zeiden in hun jonge jaren al dat ze niet hun hele leven in Nootdorp zouden blijven wonen. Daar hebben ze zich aan gehouden. Dochter Sonja woonde in de VS en in Brazilië met haar Braziliaanse partner Falcon en woont nu in Amsterdam.

Twee zoons
De twee zoons wonen in het buitenland. Zoon Wil met partner Antje in het Duitse Keulen en zoon Ruud in Ierland.
Hij woont met zijn Ierse partner Thérèse en hun kinderen in een klein stadje, zestig kilometer van Dublin. Hij ging als boer naar Ierland, maar kwam er in de zorg terecht en combineert nu het boerenleven en de zorg op een zorgboerderij.
Zoon Wil is werktuigbouwkundige en werkt in Duitsland bij Shell. Via skypeverbindingen houden Piet en Tonny de contacten met de kleinkinderen ‘warm’.

Het echtpaar De Vreede heeft zeven kleinkinderen. Ruud heeft er drie en Sonja en Wil twee. De oudste van de zeven is 27 en de jongste zes. Wil en Antje hebben elkaar vrij laat gevonden. Hun twee kinderen zijn daardoor nog jong. “De jongste gaat binnenkort naar de basisschool. Dat is een groot feest in Duitsland waar we eigenlijk bij hadden moeten zijn, maar door corona gaat dat jammer genoeg niet”, zegt Piet.
Tonny en Piet hebben altijd veel aan bridge gedaan. Heel lang bij de PBC in Pijnacker. De laatste jaren speelden ze meer huiskamerbridge met vrienden. Dat werd door corona lastiger. Ze hebben ook veel gereisd in hun leven, onder meer naar Canada waar drie broers/zussen van Tonny woonden. Piet gaf jarenlang Nederlandse les aan Turkse mensen.
Tonny en Piet vertonen wel wat gezondheidsmankementjes maar ze maken er het beste van. Ze zijn ook actief kerkganger bij de Bartholomeuskerk in Nootdorp. “De kerk bestaat 150 jaar en meer dan de helft van die levensduur heb ik toch maar mooi bewust en actief meegemaakt”, zegt Piet lachend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant