Afbeelding

Zo vind je de beste VPN

Algemeen 663 keer gelezen

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van een VPN: een virtueel privé netwerk dat je data beveiligt en je privacy beschermt. Steeds meer mensen gebruiken een VPN. Maar is het eigenlijk iets voor jou? En hoe vind je dan de beste aanbieder? Er zijn wel meer dan 100 VPN-aanbieders. Dan zie je misschien door de bomen het bos niet meer.

Waar ga je de VPN voor gebruiken?

Bepaal eerst waar je de VPN voor gaat gebruiken. Wil je veiliger internetten en is veiligheid absoluut het belangrijkst voor jou? Dan vind je het waarschijnlijk niet erg om wat in te leveren op snelheid. Het kan ook andersom zijn: dat je je Netflix VPN wilt gebruiken om toegang te krijgen tot Netflix-bibliotheken en daarmee buitenlandse films en series wilt streamen. Dan heb je een snelle, stabiele verbinding nodig. Veiligheid is dan iets minder belangrijk.

Iedere aanbieder heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Sommige aanbieders specialiseren zich in streaming en hebben talloze servers over de hele wereld waar je verbinding mee kunt maken. Iedere keer dat een IP-adres bij bijvoorbeeld Netflix geblokkeerd wordt, komen er weer een paar nieuwe IP’s bij. Weer andere diensten gaan voor op-en-top veiligheid.

Kan een gratis VPN de beste VPN zijn?

Slecht nieuws: een goede VPN kost geld. Hoewel er talloze gratis aanbieders zijn, valt het niet aan te raden deze te gebruiken. Een gratis VPN heb je namelijk niet voor jezelf. De verbinding kan traag of instabiel zijn. Nog erger is dat veel gratis aanbieders privégegevens van je verzamelen, Ook houden ze vaak bij wat je op het internet doet. Die informatie verkopen ze aan derden, zoals marketingbedrijven. Je betaalt dus eigenlijk met je privacy.

Daarnaast hebben gratis VPN’s vaak beperkingen. Denk aan een snelheidsbeperking, of aan een datalimiet. Dat is niet handig als je wilt streamen, of als je dagelijks gebruik wilt maken van een VPN. Daarom kun je beter kiezen voor een betaalde aanbieder.

Let op het vestigingsland

Kijk bij je keuze goed naar waar het hoofdkantoor van de VPN-aanbieder staat. Dat is belangrijk omdat de wetgeving van dat land op de aanbieder van toepassing is. Sommige landen (waaronder de Verenigde Staten, Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland) verplichten aanbieders om met de overheid te delen wat hun gebruikers doen. Ze houden zogenaamde logs bij. Daarmee is je privacy dus behoorlijk beperkt.

Kies je voor een aanbieder uit een exotisch land, met bijvoorbeeld een hoofdkantoor in Panama, dan gelden deze regels niet. Vaak houden ze dan ook geen gegevens van hun klanten bij.

Voldoende servers in Nederland?

Het is handig als je in het buitenland gebruik kunt maken van Nederlandse diensten. Het internet in Nederland is doorgaans erg stabiel en erg snel. Daarom is het fijn als je in het buitenland kunt verbinden met een Nederlandse VPN, waarmee je ook gebruik kunt maken van alle diensten die je thuis ook zou gebruiken.

Let op de prijs, de abonnementsduur en het aantal connecties

Ga je een VPN afnemen? Kijk dan eerst naar het aantal verbindingen dat je kunt maken. Je kunt het best kiezen voor een aanbieder waar je naast je computer of laptop ook je smartphone en tablet kunt voorzien van een VPN-verbinding. Bij sommige aanbieders mag je tot wel tien apparaten tegelijk verbinden, terwijl dat bij anderen maar twee is.

Natuurlijk spelen ook de prijs en de abonnementsduur een rol. Om te weten of de prijs de moeite waard is, kun je het best een proefabonnement nemen. Je kunt de VPN dan een tijdje gebruiken alsof je een betalende abonnee bent. Zo bepaal je of de dienst bij jou past en of je er maandelijks voor zou willen betalen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant