Afbeelding

Algemene uitkering uit gemeentefonds onder druk

Actueel 1.399 keer gelezen

De Algemene uitkering uit het Gemeentefonds is de belangrijkste inkomstenbron van de gemeente en staat onder druk. Dit blijkt uit de Kadernota 2021, die afgelopen donderdag tijdens de oordeelvormende vergadering werd besproken. Het was de eerste keer dat de raad weer live vergaderde. Het bespreken van de Kadernota 2021 nam maar liefst 3,5 uur in beslag. 

Een belangrijk maatstafgegeven is het aantal jongeren. Ondanks dat de aantallen woningen en inwoners in de gemeente toenemen, blijft het aantal jongeren gelijk of wordt zelfs minder. Dit is een landelijke trend, die ook in Pijnacker-Nootdorp zichtbaar is. De jaarlijkse toename van de inkomsten uit algemene uitkering is daardoor kleiner geworden. De fractie van de VVD vraagt zich af of er vanuit de criteria van het gemeentefonds geen win-win situatie wordt verkregen als het woningbouwprogramma wordt opgeschroefd. Met name voor de jongeren onder de 18. Maar volgens het college behoort de leeftijdscategorie onder de achttien niet tot de doelgroep, waarop de ontwikkeling van de woningbouwprogramma wordt ingezet.

Aantal gerealiseerde woningen
De algemene uitkering uit het gemeentefonds valt volgens de fractie van de VVD ook lager uit dan normaal. Als mogelijke oplossing wil de VVD fractie weten of de woningbouw in Pijnacker-Nootdorp versneld kan worden. Er zijn in 2020 in totaal 243 woningen opgeleverd, terwijl de beraming op 432 woningen uitkwam. Doordat er minder woningen zijn gerealiseerd dan eerder geraamd, valt ook de algemene uitkering van het gemeentefonds lager uit. De belastinginkomsten via de OZB zijn namelijk ook automatisch lager. Peter van den Heuij (VVD) maakte gebruik van het moment om tijdens de vergadering te polsen naar een versnelling van de woningbouw. Wethouder Frank van Kuppeveld gaat de optie nader bekijken en zegde toe dat er in het najaar een aantal scenario’s op tafel komen, waarin de verschillende opties voor versnel bouwen zullen worden geschetst. De mogelijkheden voor de aanvraag van de Woningbouwimpuls wordt hierin ook meegenomen. De Woningbouwimpuls is een bijdrage van het Rijk, met als doel het versnellen van de woningbouw en het bouwen van meer betaalbare woningen in de gemeente. Buurgemeente Lansingerland deed de afgelopen periode tot twee keer toe een poging om in aanmerking te komen voor de Woningbouwimpuls, zonder succes. 

Betaalbaar
Cock Weerheim (CU/SGP) zegt dat het college aangeeft te willen bouwen voor belangrijke doelgroepen, maar dat het in de praktijk vaak anders is. Als hij op zich heen kijkt in het ziet hij huizen, waarvan je qua prijs zou verwachten dat ze in duurdere steden, zoals bijvoorbeeld Wassenaar zouden staan. Volgens wethouder Van Kuppeveld heeft de gemeenteraad de woonvisie, waarin juíst staat dat er meer betaalbare woningen gebouwd gaan worden, vooral ook voor ouderen en starters.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant