Afbeelding

Harry Hendriks over de Omgevingsvisie van Pijnacker-Nootdorp

Actueel 1.252 keer gelezen

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is bezig onder de noemer ‘Panorama 2050’ een Omgevingsvisie te ontwikkelen en daagt de inwoners en andere betrokken partijen uit om mee te denken over de vraag: hoe kan, mag of moet de gemeente zich ruimtelijk, economisch en sociaal gaan ontwikkelen richting 2050?

Harry Hendriks is al jaren via onder meer het Milieuplatform Pijnacker-Nootdorp maar ook vanuit zijn vak en interesse bezig ‘mee te denken’ over deze materie. Hij las de aanzet tot de Omgevingsvisie en vond die te behoudend, te veel een bevestiging van wat er al is en dus te weinig vernieuwend en uitdagend.

Hij heeft er zijn eigen visie tegenover gezet. Zie de pdf bij dit artikel. De Delfgauwenaar leidt zijn visie zelf in met onderstaande tekst. In de Telstarkrant volgende week een interview met deze man die er nog op wijst dat iedereen tot 14 juli zijn/haar mening/reactie kan geven op de Omgevingsvisie.

Hier het inleidende verhaal van Harry Hendriks: “Onze omgeving is de fysieke ruimte waar alles afspeelt: ons leven, ons wonen en ons werken. We delen die ruimte mede met de natuur en hebben geen recht om die uitsluitend voor de mens en zijn of haar belang op te eisen of in te richten. Vandaar dat ik voor mijn reflectie op omgevingsvisie als metafoor een bijzondere vlinder heb gekozen: hij heet ‘Verbonden dorpen in groen’. Op de vleugels zie je als achtergrond groen en bloemen in heldere kleuren. Maar ook vier stippen die de dorpen voorstellen: Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Oude Leede. Die zijn mede verbonden via een blauw lijntje water.

Een vlinder in de natuur is er samen met ons en we genieten ook samen. Je moet die de vlinder ruimte geven en niet inperken om te bewegen en te leven. Een dergelijke harmonie en afstemming zouden we ook moeten beogen bij de omgevingsvisie. De burgerparticipatie gaf als topprioriteiten ‘natuur’ en ‘wonen’ in PN en als laatste punten werden genoemd: ‘de glastuinbouw’ en ‘overig lokaal werken/bedrijvigheid’.

Het reflectie-verhaal op de concept-omgevingsvisie Pijnacker-Nootdorp kijkt naar de belangrijkste uitkomsten van de Burgerparticipatie, plaatst kanttekeningen bij dit B&W-stuk en geeft er alternatieven bij aan. De eerste bemerking is dat het B&W stuk nogal behoudend en conserverend van aard is. Er is geen duidelijk gemotiveerd toekomstbeeld voorhanden, anders dan het bestaande ruimtegebruik in alle opzichten zoveel als mogelijk is vasthouden en verder toevoegend en ad hoc aanpassen en inpassen.

Maar we mogen ook best eens wat vrijer denken en kiezen als het om de langere termijn gaan en ook herschikken en herstellen wat scheef is gelopen of we het nu anders inzien. Dat geldt voor de hoofdgebieden: natuur, wonen, werken en economie. Het reflectie-verhaal werkt dat verder uit. Het zou veel te kort door de bocht zijn om dat nu even met een paar zinnen af te doen. Alle inwoners worden uitgenodigd om kennis te nemen van het reflectiedocument, zijn of haar eigen mening te vormen en een visie bij de gemeente in te leveren.

Als het reflectiestuk bij dat persoonlijke overweging-proces geholpen heeft, dan ben ik zeer tevreden. En u helpt daarmee B&W en de Raad vooruit in het bestuurlijke traject omdat u duidelijk de gewenste koers en bijzondere aandachtspunten meegeeft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant