Marlies Krebbers stamt nog uit de tijd van de ‘kleuterleidsters’. Ze heeft ruim 34 jaar heel fijn met de jongste kinderen gewerkt.
Marlies Krebbers stamt nog uit de tijd van de ‘kleuterleidsters’. Ze heeft ruim 34 jaar heel fijn met de jongste kinderen gewerkt.

Marlies Krebbers ging geen dag met tegenzin naar haar werk

Actueel 2.003 keer gelezen

Marlies Krebbers is 65 jaar en zwaait aan het eind van dit schooljaar af als leerkracht op de Josephschool in Pijnacker. De laatste twee jaar maakte ze gebruik van het zogenoemde ‘generatiepact’. Je werkt dan vijftig procent van de tijd, je krijgt zeventig procent betaald en je pensioen wordt nog steeds voor honderd procent opgebouwd. Een aantrekkelijke regeling, vond Marlies die alles behalve uitgeblust een punt achter haar onderwijsloopbaan zet.

“Ik kan me niet herinneren dat ik één dag sikkeneurig naar school ben gegaan, omdat ik er geen zin in had. Altijd ben ik hup mijn bed uit gesprongen om er met de kinderen weer een leuke dag van te maken”, zegt Marlies die zichzelf een ouderwetse ‘KLOS-ser’ noemt. De KLOS was tot 1985 de Kleuter Leidster Opleiding School.

In 1985 zijn de kleuterschool en de lagere school samengegaan tot basisschool en vanaf dat moment kreeg je ook één opleiding, de PABO, Pedagogische Academie Basis Onderwijs, die tot dat moment Pedagogische Academie heette.
Marlies was van ‘voor die tijd’. Totdat ze zich aan de opvoeding van haar twee dochters ging wijden, was ze vanaf 1978 ruim twaalf jaar bij de Theresia Kleuterschool werkzaam, die toen nog gehuisvest was in het historische gebouw waar nu De Drie Heeren te vinden is. “We hadden drie lokalen. Ik zat in het middelste. Was een mooie tijd”, zegt Marlies die op haar tiende in Pijnacker kwam wonen, in de Magnolialaan in Pijnacker-Noord, met haar ouders en haar broer en zus.

“Het was wel een overgang, vanuit de stad Schiedam naar een dorp. Je had toen nog twee lagere scholen waar nu De Emmahof staat en Winkelcentrum Ackershof. Daar zat ik op de Mariaschool, de meisjesschool). Mijn broer zat aan de overkant op de Josephschool, de jongensschool. De schoolpleinen werden aan de straatzijde afgesloten met hekken. Kan me nog herinneren dat we allebei achter ons eigen hek naar elkaar stonden te zwaaien.”

Marlies had het naar haar zin op school en wist al jong dat ze later met kinderen wilde gaan werken. Vandaar haar keuze voor de kleuterleidstersopleiding. Ze heeft met een tussenpoze voor de zorg van haar eigen kinderen, Pauline (31) en Lisette (28), ruim 34 jaar met kleuters gewerkt en ze is het altijd geweldig blijven vinden, de spontaniteit, de puurheid, de eerlijkheid en de leergierigheid van die kleine kinderen.

Natuurlijk is het lesgeven aan groep 1 en 2 anders dan 40 jaar geleden. Toen was het meer spelen en nu ga je veel sneller ook cognitief - dus met leerstof - aan de slag met de kinderen zodat ze straks in groep 3 een goede start kunnen maken. De Pijnackerse vindt het bezig zijn met de ontwikkeling van jonge kinderen nog steeds heel mooi, maar ze is wel steeds meer gaan aanhikken tegen de ‘administratieve last’. Zoals op heel veel plekken in de samenleving moet er ook in het onderwijs ontzettend veel geregistreerd worden. Maar er zijn ook zeker positieve ontwikkelingen in het onderwijs vertelt Marlies. Bijvoorbeeld dat de Josephschool twee jaar geleden een “Vreedzame School” is geworden, een leuke en leerzame lesmethode voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van basisschoolleerlingen. Met jonge kinderen aan de slag gaan met onderwerpen als: je veilig voelen op school, respect hebben voor een ander of hoe je moet omgaan met kleine conflicten is heel erg leuk. Je ziet echt heel snel dat ze daar van leren en er ook werkelijk iets mee doen.

Marlies Krebbers zal de kinderen, de ouders en haar collega’s zeker gaan missen, maar zich toch niet vervelen. Ze is nog ontzettend fit en dat heeft ze vooral te danken aan een nieuwe knie waar ze bijna veertig jaar op heeft moeten wachten omdat ze daar steeds nog ‘te jong’ voor werd geacht. “Met die nieuwe knie kan ik alles weer: wandelen, fietsen, fitness en misschien zelfs weer skiën.” 

Op dinsdag 13 juli van 13.00 tot 13.45 uur is bij de school een receptie voor Marlies en Agnes. Haar verhaal volgt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant