De burgemeester kwam het echtpaar gelukwensen. Ze werden overladen met bloemen, onder meer een boeket van zestig rozen!
De burgemeester kwam het echtpaar gelukwensen. Ze werden overladen met bloemen, onder meer een boeket van zestig rozen!

Er breekt wel eens wat maar de relatie blijft heel

Actueel 1.621 keer gelezen

Waar slaat die kop zal de lezer denken. We zijn te gast bij het diamanten huwelijkspaar Willem Mostert en Riet den Heijer. Gezellige Scheveningers die al 28 jaar in Nootdorp wonen. Vooral Willem was het in het Haagse Houtwijk helemaal zat en dochter Helen woonde al in Nootdorp en toen was de keuze snel en gemakkelijk gemaakt. Bovendien konden ze een hele leuke seniorenwoning betrekken aan het Herfsttijloos in de wijk Achter het Raadhuis. Ze wonen daar naast het oer-Nootdorpse kruideniersechtpaar De Vreede.

We zeggen wel: de keuze was snel en gemakkelijk gemaakt. Dat was misschien zo maar vooral Riet moest in het begin toch wel erg wennen in Nootdorp. Ze was het centrum van Scheveningen gewend en de stad. In een dorp zonder al te veel voorzieningen – Parade was er nog lang niet – moest ze even haar draai zien te vinden. Willem en Riet zijn echte Scheveningers. Ze hebben elkaar ontmoet in de Keizerstraat, waar volgens Willem de meisjes liepen te flaneren, gadegeslagen en zo nu en dan omringd door de mannen. “Tussen het biertje en het biljartje door”, zegt Willem.

Toen ze verkering kregen was Riet bijna vijftien en Willem rond de achttien. Ze trouwden toen ze 20 en 24 waren. Op dit moment zijn ze 80 en 84. Nog even over de kop boven dit verhaal. ‘Er breekt wel eens wat’: dat slaat op beide echtelieden. Riet was nog maar net hersteld van een kleine polsbreuk toen Willem wat al te ongecontroleerd van een ladder afkwam en zijn hiel brak. Op de trouwdag – 8 juni – is dat tien dagen geleden. Willem brak zijn hielbeen en is dus heel ongelukkig terechtgekomen. Riet schudt haar hoofd. Ze had nog zo gezegd dat hij moest uitkijken en zij zag al dat die ladder niet goed stond. Ja ja, reageert Willem. Ze hebben natuurlijk zo hun discussies, maar na meer dan 65 jaar zijn ze nog steeds gek op elkaar. En aan elkaar gewaagd.

Willem heeft altijd in de techniek en de bouw gewerkt. Als automonteur, als constructieman en ook als techneut op vissersschepen. Zijn vader was onderaannemer/metselaar die ‘met een ploegie’ allerlei metselwerk aannam waarbij ook Willem als opperman werd ingezet.

Later heeft Willem lange tijd bij de Zuid-Hollandse Bierbrouwerij (ZHB) in Den Haag gewerkt, dat later is opgegaan in Oranjeboom. Nog voor de verhuizing naar Nootdorp kwam Willem in aanraking met Nootdorp via collega Piet van Hagen, die bekend is van de Nootdorpse fanfare die overigens bij het gouden huwelijk een serenade kwam brengen. Riet heeft in verzorgingshuizen gewerkt, onder meer bij Houthage in Houtwijk, waar ze vanaf de Harsterhoekweg in Scheveningen naar toe moesten verhuizen omdat de huizen daar plat zouden gaan. Achteraf bleven ze toch staan maar toen woonde het gezin al in Houtwijk. Dochter Helen zegt dat dit een stap achteruit was. “In Scheveningen zaten we altijd op het strand. Uit school vandaan met onze moeder en als mijn vader thuis kwam van zijn werk, nam hij het over en ging ma het eten bereiden. We mochten van pa lekker ver de zee in.”

Met ‘we’ bedoelt Helen ook haar twee jaar jongere broer Eric die een half uurtje bij Nootdorp vandaan woont. Helen kwam in Nootdorp terecht via Nootdorper Fred Jansen, haar eerste man die vijftien jaar geleden is overleden. Via Fred heeft ze heel veel Nootdorpers leren kennen. Met een nieuwe partner had ze later een samengesteld gezin. Intussen zij de kinderen de deur uit. Inclusief ‘bonus’ hebben Riet en Willem zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Riet had dus even wat aanloopproblemen in Nootdorp maar zit nu overal op en in: Zonnebloem, Katholiek Vrouwen Gilde, zwembad Het Hofbad, gebouw Nove voor de gym. De diamanten echtelieden zijn al met al nog in goede gezondheid. Willem verwacht goed te herstellen van de hielbreenbreuk zoals hij ook goed bijgekomen is van een open-hart-operatie en nog wat andere ‘akkefietjes’. Toen hij nog vaarde, kreeg op onderweg een blindedarmontsteking. Kwam ook weer goed.

Ze genieten nog volop van het leven en als het even kan, schieten ze even naar Scheveningen om een visje te eten. Willem vertelt tegen de op bezoek gekomen burgemeester dat hij daar heel lang nog een kotter heeft onderhouden. Een groot feest zit er niet in, maar later die dinsdag 8 juni gaan ze thuis een ‘1837-avondmaal’ nuttigen met een klein gezelschap. Ze maken er altijd wel wat leuks van!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant