Overblijvende ossetong. (Foto: Fred de Haas)
Overblijvende ossetong. (Foto: Fred de Haas)

Blauwe bloemen

Actueel 1.417 keer gelezen

Half mei stuurt Fred de Haas mij foto’s van twee verschillende planten met blauwe bloemen. Of ik weet om welke soorten het gaat…

Beide gewassen herken ik meteen. In de omgeving van Pijnacker zie ik ze vaak in het openbaar groen, maar ook wel in tuinen. De eerste foto toont een smeerwortel met blauwe bloemen. Het is niet de inheemse soort met paarse of witte bloemen, maar een exoot uit West-Azië die hier vaak wordt aangeplant. Op internet zoek en vind ik de naam: Kaukasische smeerwortel. Op de tweede foto meen ik een Kaukasisch vergeet-mij-nietje te herkennen, een plantensoort die in onze eigen tuin groeit en inmiddels al weer enige tijd is uitgebloeid. “Dat is grappig”, denk ik bij mezelf, “twee soorten uit de Kaukasus.”

Als ik mijn determinaties aan Fred voorleg schrijft hij terug: “Volgens Obsidentify is de plant op de tweede foto een overblijvende ossentong…” Nee, nou wordt ie mooi… stelt Fred mijn plantenkennis op de proef? Dat was vast niet zijn bedoeling. Waarschijnlijk twijfelde hij aan de determinatie van de app en wilde hij mijn bevestiging. Opnieuw bekijk ik de foto, nu zie ik het ook: het is inderdaad overblijvende ossentong. Voor mezelf probeer ik verzachtende omstandigheden te bedenken waarom ik me heb vergist. In het veld zou ik deze twee soorten nooit met elkaar verwisselen, want er is een duidelijk verschil in bloeitijd, groeiplaats en ook in formaat. Maar die verschillen zie je niet op een foto.

Tja, Obsidentify. Vorig jaar voelde ik verzet tegen deze app. Waarom? Het irriteerde me dat iedereen opeens alles wat los en vast zit kan determineren, terwijl ik al dertig jaar bezig ben om mij deze vaardigheid eigen te maken en enige soortenkennis op te bouwen. Dan bedenk ik me dat het alsnog veel moeite kost om de talloze inheemse soorten wilde planten en dieren echt te leren kennen. En eigenlijk ben ik er een groot voorstander van als zoveel mogelijk mensen oog krijgen voor de diversiteit in de natuur. Determinatie-apps zijn daarvoor een heel handig hulpmiddel. Inmiddels gebruik ik zelf ook regelmatig Obsidentify. Het is wel goed om kritisch te blijven controleren of de determinatie klopt. Van de tamme rat van onze jongste dochter maakte de app namelijk een grijze zeehond…. De overblijvende ossetong is overigens ook een exoot, maar dan afkomstig uit Zuidwest-Europa. Als stinzeplant komen ze al heel lang voor in Nederland. Al tientallen jaren groeit deze soort in een plantsoen aan de Julianalaan in Pijnacker. Dit jaar kom ik ze ook op vele andere plekken tegen in de omgeving. Erg mooi hoor, die blauwe bloemen!

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant