Directeur Jan de Jong van het GO-college vertelt over de diverse mogelijkheden.
Directeur Jan de Jong van het GO-college vertelt over de diverse mogelijkheden.

Veel belangstelling voor gerichte techniekopleidingen GO-college

Actueel 679 keer gelezen

Het GO-college uit Oude-Tonge is van plan om in samenwerking met het regionale bedrijfsleven gerichte opleidingen te gaan verzorgen voor mensen die in de techniek aan de slag willen. Vrijdag 11 juni was er een informatiedag bij De Koning Mechanisatie op De Boezem in Pijnacker.

Dat is het bedrijf van Berkelaar Ruud de Koning. Met een team van twaalf mensen doet Ruud allerlei werk op het gebied van mechanisatie en machinebouw, zowel het ontwikkelen en ontwerpen als het bouwen. Op dit moment bouwt De Koning bijvoorbeeld een machine die in eigen beheer is ontwikkeld in samenspraak met de opdrachtgever.

De Koning kwam in contact met het GO-college toen een paar jonge medewerkers onderzochten waar en hoe ze het beste het vak kunnen leren. Dat betreft onder meer Maik de Hollander (17) en Thijs Millenaar (16) die net geslaagd is bij het VMBO en die met zijn handen wil werken en tegelijk een vak leren. Ze namen contact op het GO-college en zo ging het balletje rollen.

GO is opgezet door Jan de Jong die uit het regulier onderwijs afkomstig is maar daar zijn ei niet meer kwijt kon vanwege de regelgeving en andere belemmeringen.

Jan de Jong ging aan de slag met het opzetten van praktijkgerichte opleidingen waarbij leerling en leerbedrijf meteen een contract met elkaar aangaan wat betreft dienstverband, salaris, het volgen van opleidingen op maat en het betalen van de kosten daarvan.

GO wil nu ook in het Oostland aan de slag. Vandaar de informatiemiddag. Er was veel belangstelling van zowel potentiële leerlingen als van bedrijven in meerdere technische sectoren die op zoek zijn naar vakkundige medewerkers. Leerlingen konden rondkijken in het bedrijf van De Koning Mechanisatie en er was volop gelegenheid om met de verschillende betrokkenen in gesprek te gaan.

De bedoeling van het GO-college uit Oude-Tonge is om in het nieuwe schooljaar met minimaal tien leerlingen van start te gaan op een leslocatie in Delfgauw. Het voordeel van deze aanpak boven het reguliere MBO-onderwijs is dat de leerlingen gericht worden opgeleid naar gelang de behoeften van de leerling en het leerbedrijf. Ook mensen van diverse (leer)bedrijven kwamen langs om zich te oriënteren. Ook zij zien de voordelen van een gerichte opleiding in de eigen regio. Dat betekent dat voor toekomstige leerlingen al bedrijven klaarstaan om een leerwerkovereenkomst af te sluiten! Bij voldoende aanmeldingen start de opleiding al in augustus 2021. Thijs Millenaar hoopt dat het doorgaat. “Ik vind dit werk prachtig. Je maakt mooie dingen met je handen en je moet toch je kop gebruiken”, aldus Thijs die in zijn vrije tijd ook graag aan brommers sleutelt. “Mooi man!”

Bij GO-college kun je elke dag starten. En dus kun je je ook elke dag aanmelden. Er wordt gewerkt met korte lijnen. Praktijk en theorie zijn op elkaar afgestemd. Je bepaalt je eigen leertempo. Elke maand kun je examen doen.

Kon je er niet bij zijn op 11 juni? En wil je wel informatie over een mbo techniekopleiding niveau 3 of 4 in de regio? Neem dan contact op met GO-college. Zij sturen je dan alsnog de informatie. Meteen een afspraak maken, mag ook. Bel: 0187 - 750 834 of mail: info@gocollege.nl. Meer over GO-college en techniekonderwijs in de regio in een techniekbijlage die binnenkort verschijnt in Telstar/Eendracht en Hart van Lansingerland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant