Afbeelding

“Inwoners draaien op voor kosten om van het gas af te gaan”

Actueel 4.462 keer gelezen

Inwoners draaien op voor kosten om van het gas af te gaan. Dat vinden de lokale partijen Eerlijk Alternatief, Gemeentebelangen en Trots Pijnacker-Nootdorp geen juiste keuze.

Een kleine meerderheid van de gemeenteraad heeft het energietransitieplan van het college goedgekeurd om tot 2030 een groot aantal woningen aardgasloos te maken. Het landelijke beleid is erop gericht dat we vanaf 2050 allemaal ‘van het gas af’ zouden moeten zijn. De lokale politieke partijen Eerlijk Alternatief, Gemeentebelangen en Trots Pijnacker-Nootdorp, maken zich zorgen over de hoge kosten voor de inwoners. Daarom zijn deze partijen niet akkoord gegaan met het energietransitieplan.

De drie lokale partijen hebben een voorstel ingediend om de inwoners van de gemeente meer inspraak te geven over dit energietransitieplan. Maar tot hun verbazing werd dit voorstel door de andere partijen verworpen. De extra inspraak van de inwoners op dit plan komt er dus niet. 

Op dit moment is het al duidelijk dat de inwoners hoge, extra kosten staan te wachten. Beginnend met 1500 euro om de aansluitingen naar de woning aan te passen voor nieuwe warmtevoorziening. Daarnaast kunnen de kosten voor aardgasloos koken wel oplopen tot 4500 euro. Voorlopig gaat het om alleen de wijk Klapwijk, maar hierna komen de andere wijken in de gemeente aan de beurt. De kosten per wijk kunnen dan nog hoger uitkomen.

“Wij maken ons daar echt heel druk om”, zegt Ben Glaser van Eerlijk Alternatief. “Niet alle inwoners hebben dit bedrag zo maar liggen. Daarnaast wordt in het plan te weinig rekening gehouden met andere bronnen van warmte of energie. Zoals restwarmte van oppervlaktewater en asfaltwarmte.” Volgens Glaser worden de ontwikkelingen van energie via waterstofgas zelfs genegeerd. Terwijl andere gemeenten zich hierop juist aan het voorbereiden zijn.

In het energietransitieplan staat zelfs benoemd dat het gasnetwerk, wat geschikt kan worden gemaakt voor waterstofgas, wordt weggehaald. “Dit zou werkelijk kapitaalvernietiging betekenen, met de kans dat er over een bepaalde periode weer een gasnetwerk moet worden aangelegd”, aldus Van Zielst van Trots Pijnacker-Nootdorp. Daarom diende Trots, mede namens EA en GB ook nog een amendement in om, in overleg met de netbeheerder, het gasnetwerk te behouden voor waterstof. Ook dit amendement werd niet gesteund door een meerderheid van de raad. Tevens sprak Van Zielst van Trots Pijnacker-Nootdorp dat het belangrijk is dat onze inwoners de keuze moeten hebben om te kiezen welke vorm van energievoorziening zijn willen hebben en niet verplicht worden.

Glaser merkte daarbij op dat de gemeenteraad al eerder inwoners op hoge kosten had gejaagd bij de energietransitie en het, in zijn ogen, te ambitieuze streven naar duurzaamheid. Bij de nieuwe wijk Tuindershof heeft de gemeente om esthetische redenen gekozen voor indak-zonnepanelen in plaats van opdak. (Voor opdak kiezen bijna alle inwoners) Kosten voor de huizenbezitter zijn hierdoor 2 tot 3 x zo hoog en het rendement is lager.

De drie partijen blijven zich druk maken om de keuzen in de energietransitie en de kosten voor de inwoners. Eerlijk Alternatief is van mening dat de ontwikkeling in de energiemix zo snel gaat, dat het beter is geen grote investeringen te doen of in ieder geval niet de inwoners hiermee op te zadelen.

“Volg de ontwikkelingen en doe mee als er meerdere gemeenten of de landelijke overheid er meer richting aan geeft”, draagt Glaser het college op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant