Op de foto van links naar rechts: Peter Immers (locatiemanager BPD), Johan Krijgsman (directeur Waal), Lucas de Boer (directeur Rondom Wonen), Theo van der Plas (ontwikkelingsmanager BPD), Frank van Kuppeveld (wethouder gemeente Pijnacker-Nootdorp). Credits foto: Martijn Bravenboer.
Op de foto van links naar rechts: Peter Immers (locatiemanager BPD), Johan Krijgsman (directeur Waal), Lucas de Boer (directeur Rondom Wonen), Theo van der Plas (ontwikkelingsmanager BPD), Frank van Kuppeveld (wethouder gemeente Pijnacker-Nootdorp). Credits foto: Martijn Bravenboer.

Overeenkomst voor 41 sociale huurwoningen in Tuindershof

Actueel 3.241 keer gelezen

Op 20 mei tekenden de gemeente Pijnacker-Nootdorp, woningcorporatie Rondom Wonen, bouwbedrijf Waal en de ontwikkelingscombinatie Tuindershof – bestaande uit BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Waaijer Projectrealisatie en Kavel Vastgoed – een overeenkomst voor de eerste 41 sociale huurwoningen in Tuindershof.

De ontwikkelingscombinatie Tuindershof realiseert circa 475 woningen in de nieuwe wijk in Pijnacker. Hiervan worden 175 woningen als sociale huurwoning ontwikkeld en gebouwd. Wethouder Frank Van Kuppeveld: “Met het tekenen van deze overeenkomst wordt een belangrijke stap gezet naar meer betaalbare woningen in Pijnacker-Nootdorp. De vraag naar betaalbare woningen is groot. Met deze overeenkomst kunnen we hier gezamenlijk beter in voorzien.” 

Voor Rondom Wonen is het uniek om de eerste 41 betaalbare woningen in Tuindershof samen met andere ontwikkelaars te realiseren. Lucas de Boer, directeur Rondom Wonen: “We zijn gewend om zelf onze sociale huurwoningen te ontwikkelen. Maar door de krachten te bundelen kunnen we sneller een bijdrage leveren aan de vele betaalbare woningen die er nu nodig zijn.” Theo van der Plas namens de ontwikkelcombinatie: “Samen maken we een nieuwe, duurzame en inclusieve woonbuurt van hoogstaande kwaliteit. De woningen liggen aan sfeervolle straatjes, groene lanen, de centrale meanderende waterloop of op een erf.”

Tuindershof is een nieuwe woonbuurt ten zuidwesten van het centrum van Pijnacker. Er komen in totaal ruim 600 woningen variërend van eengezinswoningen en appartementen tot twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen, zowel koop als sociale huur. In totaal komen er 240 sociale huurwoningen. Het wordt een samenhangende, herkenbare wijk met een dorpse architectuur die gekenmerkt wordt door het gebruik van eerlijke, eenvoudige en natuurlijke materialen, vormen en kleuren. De groene, duurzame inrichting nodigt uit tot ontmoeting en ontspanning zorgt voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

500 reacties
Hoe hard sociale woningbouw nodig is, bleek wel uit de opmerking van Lucas de Boer van Rondom Wonen dat in drie jaar tijd het aantal reacties op één vrijkomende woning is toegenomen van 200 naar 500 of meer. Hij vertelde ook dat het lastig is ‘sociale woningbouw’ rond te rekenen: de huren liggen min of meer vast maar de realiseringskosten nemen steeds toe. Door een flexibele opstelling van alle partijen is het toch gelukt om sociale woningbouw goed in te passen in Tuindershof. Het worden appartementengebouwen op de kop van straten met eengezinswoningen. Er is bespaard op kosten door slim in te kopen en door in de gebouwen van drie hoog geen lift op te nemen en daar vooral fitte starters te huisvesten. Ook kan er op kosten worden bespaard door de koop- en de huurwoningen gewoon in één bouwstroom te realiseren.


Je ziet straks ook bouwkundig geen verschil. De huren in de appartementen zullen rond de 600 euro per maand gaan bedragen. De woningbouw in Tuindershof wordt gedaan door bouwbedrijf Waal uit Vlaardingen van Johan Krijgsman voor wie Tuindershof een terugkeer is in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Rond de eeuwwisseling was Johan betrokken bij de realisering van de wijk Emerald in Delfgauw. Waal kan aan de slag in de woonwijk die wordt begrensd door de Europalaan, de Overgauwseweg, het Nieuw Hoefpad en de Plas van Van Buysen. De bedoeling is namelijk dat de hele wijk eind 2024 klaar is. Intussen zijn de eerste woningen in aanbouw. De 41 sociale woningen zullen over ongeveer een jaar klaar zijn en in de verhuur gaan.

Op fase 1 volgt snel fase 2 met 26 sociale woningen die zoals Lucas de Boer het bestemd zijn voor een brede doelgroep kleinere huishoudens. “Er wordt wel eens gedacht dat sociale huur voor zielige mensen is, maar ook een politie-agent en een onderwijzer zijn er vaak op aangewezen. Mensen dus die de ruggengraat van onze samenleving zijn. Hoogste tijd dus voor een grote inhaalslag!”

www.nieuwbouw-tuindershof.nl


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant