Bibliotheek Oostland, Jong Perspectief en Young Connection zijn op zoek naar extra taalvrijwilligers.
Bibliotheek Oostland, Jong Perspectief en Young Connection zijn op zoek naar extra taalvrijwilligers.

Speedmeet in zoektocht naar extra taalvrijwilligers

Actueel 401 keer gelezen

Taal is van onschatbare waarde in het dagelijks leven. Hoe beter je de taal kent, hoe makkelijker je meedoet in de samenleving. Bibliotheek Oostland, Jong Perspectief en Young Connection merken dat een grote groep mensen om diverse redenen te kampen heeft met een taalachterstand.

De organisaties hebben de handen ineen geslagen. Met de campagne: ‘Taal is toekomst’, willen de organisaties nieuwe taalvrijwilligers vinden. Dinsdag 18 mei vond er een online speedmeet plaats tussen vrijwilligers en geïnteresseerden.

De organisaties zijn actief in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. “Het leuke van deze samenwerking is dat we allemaal wat anders doen, waarbij taal toch een belangrijk onderdeel is”, vertelt Mariska van der Knaap, van Jong Perspectief. De insteek van de campagne is in eerste plaats het werven van nieuwe taalvrijwilligers, maar ook dat geïnteresseerden feeling krijgen met het werk van een taalvrijwilliger. “De ambitie is om 100 geïnteresseerden te krijgen en per project 20 vrijwilligers, dat is een mooi streven”, zegt Rian Hoofs, hoofd vakteam jeugd en jongeren van Bibliotheek Oostland.

Meer dan ooit zijn er taalvrijwilligers nodig. Door corona is de taalachterstand namelijk alleen maar groter geworden. Tijdens de speedmeet ontmoeten geïnteresseerden vrijwilligers van Young Connection, Jong Perspectief en Taalhuis Oostland. De vrijwilligers werken voor verschillende projecten en zullen tijdens de speedmeet vertellen over hun ervaring. Ook kunnen geïnteresseerden vragen stellen en vertellen over hun ervaring. Nieuwe taalvrijwilligers worden niet zomaar in het diepe gegooid. Vrijwilligers krijgen een training. Ook is er begeleiding voor vrijwillige coördinatoren, zoals Leoniek Gabry.

Taalhuis Oostland is gevestigd in de bibliotheek. Mensen die moeite hebben met taal, rekenen of digitale vaardigheden kunnen zich aanmelden voor extra ondersteuning. Jongeren tussen de 6 en 24 jaar, die gemotiveerd zijn om iets van hun leven te maken, maar wel een extra steuntje in de rug nodig hebben, kunnen bij Jong Perspectief terecht. Hier zijn vrijwilligers die geen professionele hulpverlener zijn, maar begeleiding bieden op basis van eigen levenservaring. Bij Young Connection zijn het de jongeren zelf, die als vrijwilliger hulp bieden. Rian Hoofs, hoofd vakteam jeugd en jongeren bij bibliotheek Oostland merkte dat er veel vraag was naar ondersteuning op het gebied van taal.

Voor kinderen t/m acht jaar bestond er al de voorleesExpress. Ook vanuit de scholen en vanuit de nieuwkomers in Lansingerland kwam er steeds meer vraag naar vrijwilligers die helpen om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Samen met Jong Perspectief en Young Connection is toen de online speedmeet bedacht, zodat geïnteresseerde gemotiveerd worden en geïnformeerd over de verschillende projecten. Er is veel vraag naar taalvrijwilligers en daarom zijn ze hard nodig, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Een taalachterstand kan diverse oorzaken hebben. Het komt zowel voor bij volwassenen als bij kinderen. Taalachterstanden worden van ouder op kind doorgegeven. Daarom is het goed die cirkel te doorbreken. Door zowel de ouders als de kinderen te helpen. Een taalvrijwilliger kan hier op verschillende manieren ondersteuning bieden zoals bijvoorbeeld met de voorleesexpress. Een taalvrijwilliger gaat hier 20 keer bij het kind thuis voorlezen. Leoniek Gabry is coördinator van de voorleesexpress. Ze is de contactpersoon tussen de vrijwilliger en het gezin. “Ik vind het belangrijk dat er voorgelezen wordt in gezinnen. Zelf heb ik mijn kinderen altijd voorgelezen. Maak kinderen enthousiast om te lezen”, zegt Gabry. “Het leukste is dat je bij mensen thuis komt en te maken krijgt met verschillende culturen. Met de kinderen ontstaat er ook een vertrouwensband.”

Gabry heeft haar passie voor vrijwilligerswerk ook overgebracht op haar kinderen. Haar oudste dochter van elf leest nu zelf voor bij een gezin en doet regelmatig een spelletje met de dochter van het gezin. “Voor mijn kinderen is dit ook leerzaam”, zegt ze. “Je krijgt er ook zoveel voor terug, mensen zijn heel dankbaar dat anderen op vrijwillige basis tijd voor hen vrijmaken. Jammer dat mensen nu teleurgesteld moeten worden, omdat ze op de wachtlijst komen te staan”, zegt Gabry.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant