Bij tuinderij Ammerlaan zijn ze met aardwarmte de energietransitie al ver vooruit.
Bij tuinderij Ammerlaan zijn ze met aardwarmte de energietransitie al ver vooruit.

Energietransitie: zeer moeilijk en complex onderwerp

Actueel 1.159 keer gelezen

In 2050 zijn alle huishoudens in Pijnacker-Nootdorp van fossiele aardgas ontkoppeld en wordt er geen gebruik meer gemaakt van fossiele brandstoffen. Met dit doel in het vooruitzicht is er een Energietransitieplan ontwikkeld. “Energietransitie is een zeer complex en moeilijk onderwerp”, zegt wethouder Frank Kuppeveld. Bovendien is het een onderwerp dat om genoeg draagvlak onder de inwoners vraagt. Een belangrijk uitgangspunt van het Energietransitieplan is dat het haalbaar, betaalbaar en eerlijk moet zijn. Afgelopen donderdag gaf programmamaker energietransitie, Erik Bulten, een online presentatie over het onderwerp.

Bernard Minderhoud (Gemeentebelangen) riep eerder de inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp op om mee te luisteren tijdens de vergadering. Hier werd goed gebruik van gemaakt. In mei wordt het energietransitieplan behandeld in de raad. De verwachting is dat het Energietransitieplan eind 2021 wordt vastgesteld.

Koers
Om de doelstellingen binnen het Energietransitieplan te kunnen behalen wordt er zowel voor warmte als voor elektriciteit een koers uiteen gezet. Bij beide koersen komt naar voren dat er zoveel mogelijk bespaard moet worden op energie, zodat er minder energie opgewekt hoeft te worden. De hoeveelheid warmte en elektriciteit moet verminderd worden. 75% van de warmtevraag is afkomstig uit de glastuinbouw. Hoewel er een stijgende vraag naar elektriciteit is, daalt de totale energievraag. Dit komt met name door het gebruik van warmtepompen en de opkomst van elektrisch rijden. Op het gebied van elektriciteit kan rond 2050 vanuit duurzame bronnen zo’n 62% lokaal worden opgewekt.

Realistisch
De presentatie riep een aantal vragen op bij de raadsleden, met name vragen over de kosten die inwoners zullen moeten maken, zodat ze worden aangesloten op een warmtenet of om de woning te voorzien van een warmtepomp. Bulten geeft aan dat men realistisch moet zijn. Indien er hoge bedragen uitkomen, zal het draagvlak onder de inwoners worden verkleind. Aangezien de gemeente de inwoners niet kan dwingen, zal er een aantrekkelijk aanbod moeten liggen. Mocht er over een tijdje 95% van de wijk niet meer zijn aangesloten op aardgas, vraagt Ben Glaser (Eerlijk Alternatief zich af er dan voor de overige 5% inwoners wel aardgas door de buizen zal gaan. Bulten geeft aan dat dit momenteel nog wel zo is, omdat er een leveringsverplichting voor aardgas is. Uiteindelijk zal er landelijk bepaald worden of deze leveringsverplichting wel of niet zal blijven.

Het plan wordt eens in de vijf jaar herzien. Er wordt ook een wijkuitvoeringsprogramma opgesteld , die om de twee jaar zal worden geactualiseerd. In het laatste kwartaal van 2021 wordt er een begin gemaakt in de wijk Klapwijk. Klapwijk is namelijk een aardgasvrije wijk waar ook een bijdrage voor is ontvangen. In de wijk De Venen wordt ook een begin gemaakt. Hier is Eneco al bezig met het verduurzamen van het netwerk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant