De broers Droogh, Leon Bruinen en de mannen van Boldz zitten lekker aan de zonnepaneelzitbank.
De broers Droogh, Leon Bruinen en de mannen van Boldz zitten lekker aan de zonnepaneelzitbank.

Zoektocht naar mogelijkheden voor tweede leven zonnepanelen

Actueel 3.058 keer gelezen

Pijnacker - Leon Bruinen van SolSolutions in Pijnacker kwam – toevallig of niet – in contact met twee jonge mannen die een bedrijf hebben opgericht dat zich richt op hergebruik van zonnepanelen die hun economisch en/of energetisch leven er op hebben zitten of waar ‘onderweg’ iets mee is gebeurd, zodat ze niet meer te plaatsen zijn. Bijvoorbeeld op een van de daken van de vier Intratuin-winkels van de broers Stephan en Jeroen Droogh.

Deze broers zitten deze donderdag 1 april heus waar met Leon Bruinen en met Stan Willemse en Mathijs Tas een broodje te eten aan een wel heel bijzondere zitbank, bij de entree van Intratuin Pijnacker.

Het tafelblad van deze bijzondere bank is een zonnepaneel met een beschadiging dat daardoor niet te meer te gebruiken was, maar nog wel kon dienen voor een andere toepassing. Namelijk die van tafelblad. Het glazen paneel is van een laag hars voorzien zodat er niet snel nog meer beschadigingen ontstaan. Ondanks de laag hars, werkt het paneel nog wel: de opgewekte stroom kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het opladen van je telefoon.

Leon Bruinen heeft de tafel van Stan en Mathijs gekocht en geschonken aan Jeroen en Stephan Droogh, die via SolSolutions hun vier winkels – Zoetermeer, Pijnacker, Rhoon en Zevenhuizen - hebben voorzien van in totaal bijna 6.000 zonnepanelen die met elkaar goed zijn voor een kleine twee megawatt aan stroom. Om een idee te geven: daarmee kun je ongeveer 575 huishoudens van groene stroom voorzien.

Stephan Droogh vertelt dat de vestiging in Pijnacker wel eens het meest duurzame tuincentrum van Nederland zou kunnen zijn. De vestiging maakt gebruik van de aardwarmte van Ammerlaan The Green Innovator, het groene plantenbedrijf aan ‘de andere kant van de Rijskade’, waar warm water van rond de zeventig graden wordt opgepompt op zo’n twee kilometer onder het maaiveld. “Onze verwarming is dus al CO2-neutraal en doordat we heel veel zonne-energie opwekken, zitten we qua productie in totaal ongeveer op 130 procent van onze energiebehoefte. Zo zijn we dus meer dan energieneutraal.”

Tweede leven
En dan het hergebruik van zonnepanelen. In Nederland liggen zo'n 37 miljoen panelen op talloze daken. Die zonnepanelen verliezen per jaar minder dan één procent aan vermogen maar op een zeker moment, zullen ze toch vervangen gaan worden. Soms na vijftien jaar en soms misschien na dertig jaar. Als je ze naar ‘het grofvuil' brengt, dan heb je per paneel veel afval.

Wat Stan en Mathijs van het bedrijfje Boldz doen, is zo veel mogelijk toepassingen bedenken en uitvoeren waarbij afgedankte of niet helemaal in goede staat verkerende zonnepanelen een tweede leven krijgen. De zonnepaneelzitbank is de eerste toepassing, maar er is geen behoefte aan miljoenen zonnepaneeltafels.

Voor een zaak als Intratuin is het leuk om zo te laten zien wat er mogelijk is, in combinatie met bijvoorbeeld een presentatie van wat het bedrijf allemaal doet op het vlak voor duurzaamheid en klimaatneutraliteit.

Boldz is een jong bedrijf met ambities. Stan heeft civiele techniek gestudeerd en Mathijs is nog bezig met het afronden van zijn studie ontwikkeling van duurzame energie aan de Utrecht universiteit. Zijn afstudeerscriptie bij SolSolutions gaat over het hergebruik van zonnepanelen. Recycling cq hernieuwing van zonnepanelen staat nog in de kinderschoenen, maar zal de komende jaren snel tot ontwikkeling komen, zo verwachten Mathijs en Stan.

Ook Leon Bruinen verwacht er veel van en was meteen bereid om bij Boldz een zonnezitbank met steigerhoutomlijsting aan te schaffen en die aan te bieden aan Intratuin Pijnacker. Stefan en Jeroen Droogh waren enthousiast en stelden 101 vragen aan de vakmensen.

De laatste vraag was heel Hollands maar toch terecht: ‘Wat kost zo'n tafel nou?' Het antwoord: rond de 1.500 euro. Als de broers Droogh besluiten voor hun vestiging in Zevenhuizen er een aan te kopen, krijgen ze een mooie korting. In Zevenhuizen - de woonplek van Mathijs Tas - zit namelijk de productielocatie van Boldz…


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant