Met vier collega-studenten probeert Daan minimaal 1 miljoen bekertjes blijven de wereld uit te krijgen.
Met vier collega-studenten probeert Daan minimaal 1 miljoen bekertjes blijven de wereld uit te krijgen.

Een miljoen plastic koffiebekers de wereld uit via de Souppmug

Actueel 1.571 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Het is bijna niet de becijferen hoe veel koffiebekertjes er jaarlijks in Nederland eenmalig worden gebruikt en vervolgens weggemikt. In normale tijden zijn dat er alleen al op de Hogeschool Leiden per jaar 960.000. 

Juist op die school wil een projectgroepje van vijf enthousiaste studenten het voor elkaar krijgen dat het totale aantal in Nederland met minimaal één miljoen wordt verkleind. Dat kan door het wegwerpbekertje te vervangen door wat de vijf heren hebben genoemd: de Souppmug. Mug is Engels voor mok. En met Soup verwijzen ze subtiel naar de plasticsoep die de oceanen al heel lang teistert. De tweede p van Soupp staat voor plastic. Een van de projectstudenten is Daan Termoshuizen, een negentienjarige Pijnackernaar, die tweedejaars student Commerciële Economie is aan de Hogeschool Leiden. Daan vindt online marketing, communicatie – onder meer het maken van wervende filmpjes – en sales een boeiende combinatie.

“Ik heb geen spijt van mijn keuze. De studie is heel boeiend en zo’n project waar we nu mee bezig zijn is een mooie uitdaging. Het is wel jammer dat het studeren door corona bijna helemaal op afstand gebeurt. Nee, ik ben zeker niet eenzaam. Ik voetbal bij Oliveo in het team tot negentien jaar en gelukkig kunnen we weer twee keer in de week lekker trainen onder leiding van Willem van der Smit. Dat is voor mij een mooie uitlaatklep.”

Snel terug naar het bekertjesproject dat hij samen met vier medestudenten ter hand heeft genomen. De andere vier zijn: Jori die de rol van CEO vervult (de eindbaas dus), Bas die de financiën bestiert, Jelle voor de sales, Enrique voor het creatieve deel van het project en als vijfde dus Daan zelf die alles een beetje doet en veel dagelijkse dingen regelt en daarnaast verantwoordelijk is voor de social media.



Daan Termoshuizen hoopt dat ook in Pijnacker-Nootdorp veel bedrijven en organisaties overstappen naar de vaste mok.

Na een verkennende fase en een periode waarin het plan werd uitgewerkt inclusief een marketingplan, is het nu tijd voor de nadere concretisering: uiteenlopende organisaties en bedrijven bereid zien te vinden om over te schakelen van het wegwerpbekertje naar een mooie mok voor de medewerkers.

De projectleden zijn nu bezig om in hun eigen woonomgeving ‘werving’ te doen. Een mooi verhaal met tekst en uitleg in de lokale media is dan een eerste stap om bekendheid te krijgen en begrip plus bereidheid te kweken, zodat organisaties zeggen: dat is een goed plan, daar doen we aan mee!

Daan en zijn collega’s denken dat ze een goed verhaal hebben. Het is overduidelijk dat de wereld zo barstensvol met plastic zit dat dit ten koste gaat van het milieu en van onze eigen gezondheid. Ook de zeeën liggen er vol mee, zodat een gebied zo groot als Frankrijk en Spanje bij elkaar levenloos is geworden. Plastic hangt in de lucht: we ademen het in en het zit ook in onze voeding. Eigenlijk is ‘1 miljoen bekertjes’ nog helemaal niks op het totaal, maar het is een mooi eerste begin.

Maar goed: we stoppen niet met koffie en thee drinken, een bakkie of vijf minimaal per dag. En dus is er een alternatief nodig en hoe eenvoudig kan het zijn: een eigen mok met je naam erop of een leuke tekening. Voor drie euro heb je een mooie mok hebt die je na gebruik even omspoelt, zodat die gereed is voor het volgende ‘bakkie’.

Organisaties die een bestelling plaatsen, kunnen op de mokken hun logo laten aanbrengen. Verder krijg je er een krijtje bij dat kan worden gebruikt om op de mok nog iets persoonlijks toe te voegen. De mokken zijn voorzien van een bepaalde coating die ervoor zorgt dat ‘het geschrevene’ of ‘getekende’ blijft zitten. Vijf procent van de omzet gaat naar de Plastic Soup Foundation, een organisatie die bezig is het gebruik van plastic terug te dringen en het milieu wereldwijd op termijn plasticvrij te maken.

Iets dat volgens Daan Termoshuizen en zijn collega’s heel hard nodig is om de opwarming van de aarde tegen te gaan! Op de site meer informatie en de mogelijkheid om een offerte aan te vragen:

www.souppmug.nl
Instagram: @krijtmok


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant