Cees van Schip, Els van Gurp en Marjan Speelman bij de AED aan het Jasmijnhof in Nootdorp.
Cees van Schip, Els van Gurp en Marjan Speelman bij de AED aan het Jasmijnhof in Nootdorp.

Buurtbewoners zorgen samen voor eigen AED

Actueel 1.229 keer gelezen

Nootdorp - Een aantal bewoners van de wijk Vrouwtjeslant in Nootdorp heeft de handen ineen geslagen. Samen hebben ze er in korte tijd voor gezorgd dat de omgeving van het Jasmijnhof is voorzien van een eigen AED. 

Initiatiefnemers Cees van Schip, Els van Gurp en Marjan Speelman hopen hiermee hun steentje bij te dragen aan een stukje veiligheid in de wijk en natuurlijk nog meer snelheid bij een medische noodsituatie. “In onze buurt wonen relatief veel mensen van rond de zeventig jaar”, vertelt Cees. “In het geval van een hartstilstand telt iedere seconde. De dichtstbijzijnde AED was gewoon te ver weg”, zo constateerde het drietal.

Ze kwamen in actie en haalden in rap tempo het benodigde bedrag op voor een eigen, openbare AED (1.500 euro, red). “De saamhorigheid bleek groot in de buurt”, vult Els aan. “In totaal hebben 47 mensen zich aangemeld als donateur, met als resultaat een bedrag van 2.000 euro.” Op de retourstrookjes waarop mensen konden aangeven of ze een donatie wilden doen, werd nog veel meer geschreven. “Allemaal positieve berichtjes, zoals: wat fijn dat jullie dit doen”, zegt Cees.

Inmiddels is de AED aangeschaft, gemonteerd en in gebruik genomen. Iedereen die in het bezit is van een geldig AED- en reanimatiediploma kan zich via hartslagnu.nl aanmelden als burgerhulpverlener. De eerste aanmeldingen zijn al binnen! “Als deze coronatijd voorbij is, willen we ook gaan kijken of wij samen met nog meer buurtbewoners een AED- en reanimatiecursus kunnen volgen”, zegt Els.

De AED is opgehangen op het parkeerterreintje achter het Jasmijnhof. Het lokale bedrijf Bravo Preventie zorgde voor een snelle en vlotte levering. Ook het onderhoud is met alle gulle donaties voorlopig gedekt. Omdat alles zo vlekkeloos is verlopen en Cees, Els en Marjan in korte tijd de hele buurt enthousiast kreeg om mee te betalen aan de AED, willen ze heel graag hun kennis en expertise om iets dergelijks te realiseren met meer inwoners van Pijnacker-Nootdorp delen. Cees: “Wij hebben behoorlijk wat moeite gestoken in een aantal brieven. Dat wiel hoeft natuurlijk niet opnieuw te worden uitgevonden!” Mensen mogen mailen naar elsvangurp@gmail.com om deze handige ‘blauwdruk’ op te vragen.

De buurt is ook erg dankbaar voor hulp van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Dat mag best eens gezegd worden. De ambtenaren waren meteen bereid om te helpen en financieel ook een steentje bij te dragen. Ze hebben uit het leefbaarheidsbudget van de gemeente een mooi bedrag van 250 euro ontvangen. Dat waardeert het drietal heel erg. Ook zijn de initiatiefnemers erg blij met de locatie waar de AED opgehangen mocht worden. De eigenaar van de woning wil liever niet op de voorgrond, maar de dankbaarheid is groot.

Cees houdt aan het einde van het interview met deze lokale krant toch nog een klein pleidooi over de aanrijtijden van de ambulancediensten. Een AED is natuurlijk ontzettend belangrijk en vergroot de overlevingskans bij een hartstilstand, maar het liefst ziet hij ook een eigen ambulancepost in Pijnacker-Nootdorp. Nu moeten ze veelal uit Delft, Den Haag of Zoetermeer komen en dat duurt gewoon te lang. “We kunnen natuurlijk ook doorsparen voor een eigen ambulance”, lacht Cees.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant