Afbeelding

Omwonenden bouwplannen Kerkweg en Korteweg niet happy met ‘participatie’

Actueel 4.648 keer gelezen

Pijnacker - In de oude kern van Pijnacker spelen op dit moment plannen voor twee woningbouwprojecten op voormalige of bijna voormalige autobedrijflocaties. Hiervoor gebruikt de gemeente een nieuw bovenwettelijk participatieproces met als doel draagvlak te creëren onder de bewoners, maar de bewoners zijn daar nog niet heel enthousiast over.

Wat houden de plannen in? Ten eerste: waar nu nog Garage Hoeke gevestigd is aan de Kerkweg wil ontwikkelaar/bouwer De Maese acht eengezinswoningen realiseren. Het tweede plan betreft de Korteweg, de verbindingsweg tussen Europalaan en Kerkweg. Daar wil ontwikkelaar Blokland op de voormalige locatie van Autobedrijf Wiegel een appartementengebouw met drie lagen bouwen.


Over het plan Kerkweg: officieel heeft De Maese al een zogenoemd participatietraject doorlopen met de woonomgeving, in samenspraak met de gemeente. In werkelijkheid bestond deze ‘participatie’ volgens de betrokken omwonenden uit één ontmoeting tussen omwonenden, gemeente en ontwikkelaar.

Ook het Historische Genootschap Oud Pijnacker (HGOP) heeft zijn mening gegeven over de ontwikkeling op de locatie Hoeke en in het verlengde daarvan ook over de ontwikkeling op de locatie Wiegel aan de Korteweg. Het HGOP is van mening dat de projecten qua vorm en inhoud vooral moeten aansluiten op het jaren dertig karakter van de Kerkweg en directe omgeving.

Op de locatie Hoeke werd eerst gedacht aan eengezinswoningen met zinken daken, maar na afstemming met de woonomgeving heeft De Maese het plan veranderd en nu komen er huizen met pannendaken. Dit sluit beter aan op het verdere beeld van de Kerkweg. Er was eerst ook een plan voor zeven garageboxen die ‘los’ verkocht konden worden. Dat stuitte op verzet van de intussen georganiseerde woonomgeving en toen heeft De Maese dat deel van het plan laten varen. Inmiddels heeft de gemeente aangegeven dat het participatieproces vanuit de ontwikkelaar voor de locatie aan de Kerkweg is afgerond.


Korteweg
Aan de Korteweg gaat het dus om de locatie ‘Autobedrijf Wiegel’, schuin tegenover de nieuwe Lidl. Ontwikkelaar/bouwer Gebr. Blokland uit Hardinxveld-Giessendam heeft de locatie met ongeveer duizend vierkante meter grond gekocht en wil daar een appartementencomplex realiseren met drie lagen.

In eerste instantie was het voorstel om hier veertien startersappartementen te bouwen, maar doordat er niet genoeg ruimte gemaakt kan worden voor parkeerplekken is dit aantal teruggebracht naar tien. De appartementen zullen dus groter worden - wat gelijk de vraag oproept hoe dit past bij de doelstelling om starters- en sociale woningen te bouwen.

Al voordat de plannen voor de Korteweg concreet werden, hebben met name de direct omwonenden geprobeerd contact te krijgen met de ontwikkelaar en gemeente, maar tot dusver is er nog steeds geen ‘participatie’ opgezet. De gemeente geeft in een reactie aan dat er wel degelijk ‘contact is met omwonenden’, maar dat is volgens de bewoners beperkt gebleven tot een paar telefoontjes met een enkele bewoner die op eigen initiatief de gemeente en de ontwikkelaar heeft gebeld.

“Als excuus wordt de huidige coronacrisis gebruikt, terwijl er tegenwoordig genoeg andere middelen zijn om een gesprek op te zetten, maar hier is geen invulling aan gegeven door noch de gemeente, noch de ontwikkelaar”, aldus de bewoners.

Onlangs heeft de Telstar/Eendracht vier bewoners gesproken: Jan van den Berg, Herman van Rosmalen en Hedzer Keulen die met hun achtertuinen grenzen aan het project en Michel van Niel die in de boerderij ‘Acht is meer dan duizend’ woont, net aan de andere van de Korteweg.

Op zich zijn de buurtbewoners niet ontevreden over het voornemen van de gemeente om de locatie een woonbestemming te geven, echter niet in de huidige vorm. Uit een buurtenquête blijkt dat – op een enkele uitzondering na – geen enkele buurtbewoner zich kan vinden in de bouw van een appartementencomplex en zeker niet drie hoog.

Zonlicht en privacy
De direct aanwonenden vrezen verlies van zonlicht en privacy op hun eigen perceel, maar de gemeente reageert hierop dat de privacy van de bewoners zelfs wordt vergroot! “Totaal onbegrijpelijk”, zeggen de aanwonenden. En volgens hen een duidelijk voorbeeld van hoe de gemeente zichzelf en de ontwikkelaar naar de mond praat. “Er wordt een extra woonlaag gecreëerd, met veel glas en direct uitzicht in zijn tuin”, aldus aanwonende Hedzer Keulen.

Bovenal vinden de buurtbewoners dat het appartementenproject niet past bij de traditionele historische bouwstijl die de oude Kerkweg en de Willem de Zwijgerlaan zo kenmerken. Ze zien de Korteweg als de entree van het oudere deel van Pijnacker en daar past in hun ogen geen moderne nieuwbouw bij.

Ook hier neemt de gemeente duidelijk stelling in door te beweren, dat het bouwen in de stijl van de Kerkweg juist leidt tot ‘een vreemde eend in de bijt’, omdat beter aangesloten zou kunnen worden op de recent gerealiseerde Lidl.
In plaats van het creëren van ‘De Poort van Pijnacker’ kiest de gemeente, aldus de buurt, voor de bouw van een ‘Kazerne Korteweg’. De gemeente wijst alle bezwaren en de uitkomst van de gehouden bewonersenquête resoluut af onder de noemer: ‘Een nee is wel heel gemakkelijk uit te spreken.’

Volgens aanwonende Jan van den Berg zou het veel beter zijn als de gemeente een duidelijke visie ontwikkelt voor het hele gebied rondom de Kerkweg en zich niet laat leiden door het eerste het beste perceel dat vrijkomt.

“Als directe buren hebben wij het gevoel dat onze argumenten niet serieus worden genomen door de gemeente”, aldus Herman van Rosmalen. “Op alle vragen reageert de gemeente afwijzend, waardoor wij het gevoel hebben totaal geen invloed te hebben op de bestemmingsprocedure.”

Jan van de Berg: “Het is niet onwaarschijnlijk dat er in de toekomst meer percelen in deze omgeving vrijkomen. Om nu zonder duidelijke visie op de locatie Wiegel toch een op zichzelf staand bouwproject tot stand brengen, belemmert ook de latere totaalontwikkeling.”

Door wat zij noemen het gebrek aan participatie en de onwrikbare houding van de gemeente, hebben de bewoners hun hoop gevestigd op de lokale politiek die nog moeten instemmen met de wijziging van het bestemmingsplan.

“De gemeente heeft tenslotte een verantwoordelijkheid ons dorp mooi en leefbaar te houden voor ons en de volgende generaties”, aldus Hedzer Keulen. “Het ligt nu in hun handen om hier een juiste beslissing te nemen.”

Ontwikkelaar Gebroeders Blokland zegt in een reactie op vragen van de Telstar dat men eerst met de woonomgeving in overleg wil en pas dan ‘met de krant wil praten’.

Gemeenteraad
Vorige week is in een zogeheten beeldvormende onlinevergadering gesproken over de ‘bestemmingsplanwijziging’. In een beeldvormende vergadering worden alleen vragen gesteld en door de wethouder beantwoord. Vervolgens gaat ‘de zaak’ naar een zogenoemde oordeelsvormende vergadering.

In antwoord op diverse vragen van raadsleden, zei wethouder Ilona Jense dat je onderscheid moet maken tussen enerzijds het bestemmingsplan en anderzijds de bouwplannen. “Het bestemmingsplan geeft aan wat op een bepaalde plek mogelijk is qua bouwhoogte, bouwvolume, enzovoort. Binnen die grenzen kan een ontwikkelaar een plan maken en presenteren dat wij als gemeente vervolgens toetsen aan het bestemmingsplan.”

De wethouder zei klip en klaar dat volgens haar een gebouw van tien meter hoogte – dus met drie bouwlagen – geen enkel probleem moet zijn op de locatie Wiegel aan de Korteweg. Ze zei verder dat de gemeente het participatie-overleg tussen de ontwikkelaar en de woonomgeving wel kan bevorderen maar niet kan afdwingen.

Ze stelde dat het overleg tussen De Maese en de omwonenden/betrokkenen bij de locatie Hoeke aan de Kerkweg goed en vruchtbaar is verlopen. Verder heeft ze er alle vertrouwen in dat ook aangaande de locatie Wiegel/Korteweg er goed overleg zal zijn tussen de ontwikkelaar en de aan- en omwonenden, maar dat de gemeente zich daar niet direct mee bemoeit.

De gemeente richt zich op de bestemmingsplanwijziging die nodig is voor beide locaties, aldus de wethouder, die niet van plan is om actief aan de slag te gaan met het hele gebied waar de locatie Wiegel onderdeel van is. “Daar zitten bedrijven als Van der Stoep Verzekeringen en de dierenarts, die daar gewoon hun bedrijf kunnen voortzetten, omdat de bestemming daar bedrijvigheid is.”

Op vragen van Kees van den Berg van het CDA zei de wethouder dat de gemeente niet voor de hele locatie een visie gaat ontwikkelen.
Nita Graafland van Eerlijk Alternatief vroeg zich af of er wel voldoende draagvlak is voor de locatie Korteweg, omdat uit een enquête van de omwonenden blijkt dat 98 procent tegen appartementenbouw is op de locatie Wiegel. De wethouder denkt dat in werkelijkheid het draagvlak veel groter is of wordt, zodra de plannen concreet worden en er goed overleg komt tussen de ontwikkelaar en de omwonenden.

De VDD stelde voor het onderwerp meteen door te sluizen naar besluitvorming maar daar gingen de andere partijen niet mee akkoord. Die willen eerst hun oordeel vormen en vellen…

Bewoner Hedzer Keulen is niet vrolijk geworden van de vergadering: “De wethouder houdt voet bij stuk en wimpelt alle argumentatie van de hand. Er gaat een planschade-onderzoek komen waar zij natuurlijk alle vertrouwen in heeft, maar wij niet. In mijn ogen drukt ze ons regelrecht in een juridisch traject waar niemand op zit te wachten. De gemeente wil simpelweg niet overleggen en heeft geen oor voor onze argumentatie.”


Toelichting VVD-wethouder Ilona Jense op bouwplannen

Vanavond wordt het bestemmingsplan Kerkweg Korteweg in de gemeenteraad behandeld. Wethouder Ilona Jense licht de bouwplannen aan de Kerkweg en Korteweg graag toe. 

Kunt u in het kort aangeven wat er speelt?
In onze gemeente is veel behoefte aan woningen voor starters en ouderen. De genoemde locaties willen we daarom voor woningbouw inzetten. De bedrijfslocaties aan de Kerkweg en de Korteweg hebben ‘bedrijvigheid’ als bestemming. Om op deze plekken woningbouw mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan aangepast worden naar ‘wonen’. De gewenste wijziging van bestemming is nu voorgelegd aan de raad.

Wat wordt er precies geregeld in het bestemmingsplan?
Een bestemmingsplan beschrijft voor welke functies de grond gebruikt gaat worden en wat er waar gebouwd wordt. Daarnaast bepaalt de gemeente in het bestemmingsplan de globale randvoorwaarden voor het gebouw. Hierbij kun je denken aan de maximale hoogte, in dit geval drie lagen, en de plaats van de bebouwing. Ik vergelijk het vaak met een kleurplaat. De buitenste lijnen zetten we in het bestemmingsplan en de exacte inkleuring, welke vormen, kleur van de stenen, waar komen de ramen, die kleuren we in op het moment dat de omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning) wordt aangevraagd. De exacte vormgeving wordt dus pas later, in samenspraak met omwonenden, bepaald.

Hoe loopt het proces verder?
Er is al een impressie van het gebouw getoond aan omwonenden. Dat is vooral ter inspiratie en als leidraad voor het bestemmingsplan. De ontwikkelaar had er ook voor kunnen kiezen om een grote blauwe rechthoek in te tekenen. Daar is niet voor gekozen en er is een huisvorm ingetekend. Er zijn echter op dit moment nog geen keuzes gemaakt voor de architectuur en materialen. Daar gaan we het met elkaar nog over hebben. En ook de welstandscommissie doet nog een toetsing. Het gebouw mag pas gebouwd worden als de gemeente toestemming geeft in de vorm van een vergunning. We vinden het belangrijk om nu wel de knoop door te hakken over het type huizen dat er moet komen. In de gemeente is behoefte aan appartementen, zowel voor starters als voor senioren. Het ligt dan ook voor de hand dat we het fijn vinden dat deze appartementen in een kleinschalig appartementencomplex, van maximaal drie hoog kunnen worden gerealiseerd.

Hoe zit het met participatie van omwonenden?
Laat ik voorop stellen dat we als college participatie heel belangrijk vinden. Dit geldt overigens voor alle projecten die binnen onze gemeenten spelen. Ook over dit traject heeft communicatie met omwonenden plaatsgevonden. Op de eerste plaats met de inspraak voor het bestemmingsplan. We hebben omwonenden direct geïnformeerd. Daarbij is de gemeente altijd bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

Wat betreft de communicatie voor de Korteweg loopt de participatie met de ontwikkelaars en omwonenden nog. Er is contact geweest met omwonenden met een eerste enquête over de plannen. En er zijn individuele gesprekken geweest. In het vervolg van dit traject gaat de ontwikkelaar zeker met omwonenden om de tafel. Als dit door corona niet fysiek kan, zorgen we voor een digitale oplossing.

Inwoners wil ik altijd meegeven: benader de gemeente als je vragen hebt, we nemen je zeker serieus. En wat mijn dossiers betreft, kun je ook altijd terecht bij mij als wethouder. In een goed gesprek kun je direct op elkaar inspelen en veel verduidelijken. Een gesprek met de omwonenden van de Korteweg is dan ook al ingepland.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant