Afbeelding

CDA stemt in met collegevoornemen tot samenwerking tussen Avalex en HVC

Actueel 933 keer gelezen

De fractie van het CDA in Pijnacker-Nootdorp heeft ingestemd met het aangaan van een publieke samenwerking tussen Avalex en HVC voor de verwerking van huishoudelijk afval. 

Het CDA had aanvankelijk veel vragen over het voornemen van het college om over te gaan tot een publieke samenwerking met HVC, die vooral gericht waren op de tarief ontwikkeling, de bedrijfsrisico’s en het gebrek aan een heldere exit-regeling. Veel van deze zorgen heeft het college in de beeld- en oordeelsvormende vergadering weggenomen. Uiteindelijk heeft het CDA ingestemd met als hoofdreden dat er geen werkende markt bestaat voor afval.

In het rapport van KplusV valt te lezen dat HVC kan bogen op een stabiele tarief ontwikkeling op basis van het verleden. CDA-woordvoerder afval Meijer haalde daarbij aan dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. “Wat onze fractie betreft blijft het zo dat, met welke partij we ook besluiten in zee te gaan, de marktomstandigheden bepalend zijn voor de tarieven. Daarom is ook niet goed te voorspellen welk tarief in de toekomst zal gelden. Hoewel het twijfelachtig is of dat lager gaat worden, gezien de dalende opbrengsten van grondstoffen en de toenemende verbrandingsbelasting.”

Een bekend credo bij financiële producten is: Loop geen onnodig risico. Lees de financiële bijsluiter. Hoewel dit credo geldt voor financiële producten en zowel het adviesrapport van KplusV als het college de risico’s van inbesteden als beperkt waarderen, sloeg het CDA aan op het bedrijfsrisico bij HVC. Of dat zo beperkt is als verondersteld, is moeilijk te bepalen, aldus de CDA-fractie. Het feit is wel dat de impact van het risico degelijk toeneem, omdat de gemeente als eigenaar de verantwoordelijkheid krijgt voor de bedrijfsvoering, waar je die als opdrachtgever niet hebt. Voor het CDA was dat tegelijkertijd ook een argument vóór samenwerking met HVC. Meijer: “Als eigenaar hebben we meer in de melk te brokkelen dan bij welke aanbesteding ook. En omdat we als gemeenschappelijke regeling (via Avalex) zouden toetreden, valt daar iets extra’s voor te zeggen. We worden immers één van de big four aandeelhouders.

Een aandachtspunt dat resteerde was het ontbreken van een exit-regeling. “Het CDA is van oudsher een partij die langdurige verbintenissen aanmoedigt, maar het ontbreken van een exit-regeling voelt hier wel een beetje onwennig.” Volgens de CDA-fractie kan dit een groot risico vormen wanneer het bij HVC fout loopt of men er onderling niet uitkomt.

Alles overwegende heeft de CDA-fractie ertoe besloten toch met het raadsvoorstel in te stemmen. Meijer: “Eén argument staat als een huis: er is geen werkende markt voor afval. Dat is de hoofdreden geweest voor het CDA om in te stemmen. Een samenwerking met medeoverheden op basis van vertrouwen via een langdurig partnerschap ziet het CDA als een waardig alternatief voor een periodieke zoektocht naar de laagste prijs op een imperfecte markt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant