De Nootdorpse koudwaterzwemmers op het besneeuwde strandje van De Delftse Hout.
De Nootdorpse koudwaterzwemmers op het besneeuwde strandje van De Delftse Hout.

Koudwaterzwemmen goed voor de immuniteit

Actueel 3.495 keer gelezen

Al een half jaar is een groepje enthousiaste Nootdorpers iedere zondagmorgen bij het strandje van de Delftse Hout te vinden. Van daar rennen ze – wat voor weer en hoe koud het ook is – het water van de recreatieplas in, om daar korte tijd in te poedelen. Twee minuten is voor een geoefende koudwaterzwemmer een mooi poosje.

Nootdorper Ruben Engelkes heeft de leiding en is een eigen onderneming begonnen waarbij hij zich richt op ‘leren koudwaterzwemmen’ genaamd: Bring the spirit. Een aantal jaren heeft Ruben zich volop beziggehouden met onderwijsinnovatie en nu stort hij zich helemaal op en in het koude water. Nu geeft hij workshops waarbij hij mensen persoonlijk of in groepen begeleid richting een duik. Volgens hem is iedereen een superhuman en zijn missie is dan ook om dat iedereen in de praktijk te laten ervaren.

Terwijl Johan van der Wijst alweer uit het water komt lopen en zich grommend en brommend afdroogt met zijn steenkoud geworden vingers en handen, vertellen Ruben en zijn vriend Wessel van Winden met hun winterkleding nog aan, dat koudwaterzwemmen heel goed is voor de gezondheid en met name voor de opbouw van de immuniteit van het lichaam.

Het lichaam maakt een paniekreactie zodra je het water in gaat. Een vecht/vlucht-reactie dus waarbij het hart door een versnelde slag meteen stevig aan het werk gaat. Daarbij gaat het lichaam vanzelf zich concentreren op de belangrijke organen cq de kern van het lichaam. Die kern moet zo veel mogelijk op 37 graden worden gehouden en de randen en uiteinden van het lichaam moeten daarom even inleveren.

Dat is de reden dat ook bij gewone kou eerst de vingers en tenen kouder worden. Daar vernauwen zich de bloedvaten en in de kern van het lichaam en met name in de organen verwijden zich de bloedvaten. Een ingebouwd zelfbeschermingsmechanisme van het lichaam is dat. Het is daarbij ook een goede training voor de elasticiteit van de bloedvaten.

Koudwaterzwemmen is hot. Heel veel mensen zijn er ineens mee bezig, ook omdat door corona het immuunsysteem van het lichaam meer in de belangstelling is gekomen. Veel mensen zijn er mee bezig en er wordt ook het nodige onderzoek naar gedaan.


Ruben, Wessel, Debby, Johan en de andere leden van de groep ‘Bring The Spirit’ zijn er van overtuigd dat het goed is voor hun eigen weerbaarheid. Ze genieten er ook van. Het is natuurlijk even doorbijten en afdrogen en aankleden was zondag door de extreem lage temperatuur even heel lastig, maar na een kwartiertje voelen ze zich weer helemaal het mannetje of het vrouwtje. Het geeft ook een goed groepsgevoel. Na afloop gaan ze overigens meestal even een haring happen in Scheveningen.

Debby vertelt dat er bij de schokreactie van het lichaam ook stofjes van diverse gelukshormonen vrij komen. Ruben zegt dat mensen met chronische pijn en stressgevoelens hun body ook anders gaan ervaren. Je lichaam ontwikkelt namelijk mechanismen waardoor je beter in staat bent met acute stress en pijn om te gaan. Verder is het goed voor de opbouw van zogenoemd ‘bruin vet’ dat baby’s van huis uit nog in flinke mate hebben maar dat bij de volwassen mens doorgaans verdwijnt.

Het advies van de Nootdorpers is om vooral zelf te ontdekken waar je je prettig bij voelt. Verder is het verstandig om te beginnen met koud afdouchen. Dat is volgens hen ook al bevorderlijk voor de actieve werkzaamheid van het lichaam.
Je kan op de website www.bringthespirit.nl een workshop of persoonlijke begeleiding aanvragen. Het is immers niet verstandig om dit alleen en onvoorbereid te doen.

Debby is intussen het water in gerend en als laatste doen ook Wessel en Ruben dat. Met enige verbale begeleiding lopen ze het water in en laten zich daar rustig in zakken om er na een paar minuten er weer uit te komen. Het is deze winterse zondag 7 februari 2021 behoorlijk bar. Afdrogen en aankleden valt niet mee maar het komt voor elkaar en intussen is het lichaam hard aan het werk om van binnenuit alles weer in balans te krijgen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant