Foto: archief
Foto: archief

IJsbanen Pijnacker en Delfgauw vrijdag open; Nootdorp blijft dicht

Actueel 4.124 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp/Delfgauw - De besturen van de ijsverenigingen in Pijnacker en Delfgauw mikken er op dat hun baan vrijdag open kan. De baan in Pijnacker lag gisteren nog niet helemaal dicht, maar met een paar stevige nachten moet het lukken, zegt bestuurslid Ruben van der Ploeg. 

Gerard Bitter van de Delfgauwse ijsclub heeft drie, zes en negen centimeter gemeten op verschillende plekken. Er is ook even ‘een stukje ijsvandalisme’ geweest, maar ook Gerard heeft goede moed dat de baan vrijdag om 14.00 uur open kan. In het weekend gaat de baan in Delfgauw om 11.00 uur open.

Zowel Pijnacker als Delfgauw laten alleen leden van hun vereniging schaatsen. Beide verenigingen hebben de laatste dagen heel wat nieuwe leden mogen verwelkomen. In Delfgauw is de regel dat mensen die zich voor de opening van de baan op vrijdag aanmelden, mogen schaatsen op de baan.

Op de baan in Pijnacker gaan ze met twee tijdsblokken werken. In eerste instantie zullen er 200 leden worden toegelaten en afhankelijk van de bevindingen kan dat aantal oplopen tot rond de 400. In Delfgauw schaatsen ook alleen de leden. De IJsvereniging Delfgauw heeft minder leden en daarom is het daar niet nodig om in tijdsblokken te werken.

De KNSB, de landelijke bond, heeft coronaregels opgesteld en een kernregel is dat iedere schaatser dertig vierkante meter tot zijn beschikking moet hebben. De baan in Delfgauw is 12.000 vierkante meter groot en dus mogen er 400 mensen op.

De kantines blijven dicht. Er is ook geen uitgifte van consumpties op de baan en er is een aparte ingang en uitgang, zodat mensen elkaar zo weinig mogelijk tegen het lijf lopen. Uiteraard geldt net als overal dat mensen die uit één huishouden komen anderhalve meter afstand moeten houden. De besturen van Pijnacker en Delfgauw denken dat het allemaal verantwoord kan en zijn positief over de medewerking van de gemeente.

Nootdorp
De baan in Nootdorp – die kleiner is dan de banen in Pijnacker en Delfgauw - gaat niet open en is ook niet onder water gezet. Het bestuur van Nootdorp heeft dat al in een vroegtijdig stadium besloten. Namelijk toen begin januari bleek dat de coronaregels alleen maar strenger zouden worden.

Bestuurslid Bart Waaijer zegt dat het doorslaggevende argument is geweest dat maar een heel beperkt deel van de 4.000 leden van de baan gebruik zou kunnen maken en ook dat bijna alle vrijwilligers van de vereniging in de risicoleeftijd zitten. “Het merendeel is zestig plus en wij willen hen niet blootstellen aan het risico besmet te raken, zeker ook gezien de opkomst van besmettelijker varianten.”

De club zag en ziet daarom geen mogelijkheid om een en ander coronaverantwoord te laten verlopen. En daar komt bij dat het clubhuis gesloten blijft en met name de vele kinderen daardoor niet de mogelijkheid hebben om binnen op temperatuur te komen.

Een verschil tussen Nootdorp en de andere verenigingen is dat iedereen die schaatst meteen lid is. Om te kunnen schaatsen moet je eerst lid worden. “De ervaring leert dat er altijd een flinke toeloop is van met name jeugdige schaatsers die dan bij de poort teleurgesteld zouden moeten worden. Nog los van de vraag of het dan organisatorisch nog te doen is. We vinden het ontzettend jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen”, aldus Bart Waaijer die tot slot zegt dat de leden dit jaar geen contributie hoeven te betalen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant