Door corona maken Sjors van der Quast, Roos de Hoog en hun collega’s online sportlessen.
Door corona maken Sjors van der Quast, Roos de Hoog en hun collega’s online sportlessen.

Viergang viert dertigjarig bestaan niet

Actueel 3.171 keer gelezen

Sportcentrum De Viergang viert het dertigjarig bestaan op 21 januari 2021 niet. Oprichter/grondlegger André Remmerswaal is er glashelder over: er valt helemaal niks te vieren. Het is een kwestie van overleven maar dat gaat zonder meer lukken, zegt teruggekeerde Dré strijdbaar.

Dezelfde morgen reeds om half acht hebben André en eigenaar Sjors van der Quast nog overleg gehad met accountant Koert Kouwenhoven die vanaf het prille begin de ‘financiële overzichtsman’ van De Viergang is.

Toen André en zijn vrouw Mayo dertig jaar geleden samen met Frank van der Meer en Johan en Jolanda Sosef het Viergang-avontuur begonnen, waren er heel veel mensen die zich afvroegen of het wel haalbaar was: een sportcentrum en een zwembadrestaurant. André geloofde meteen heilig in de combinatie van zwembad, sportcentrum en een goede horecavoorziening. “Als het niet lukt, dan ga ik de Telstar bezorgen of ik ga weer brood rondbrengen bij Bakkerij Rijnbeek”, zei André destijds.

De ironie van de coronatijd wil dat André dat op kerstavond, 24 december 2020, weer deed. Tot heel laat in de avond – de kerstnachtvieringen waren al gaande – liep hij met Viergang-medewerker Roos de Hoog nog door Oude Leede te stappen om vanuit de Viergang-bus de mensen te voorzien van hun Kerstbestelling.


“In de Ouwe Lee doen ze ‘s avonds niet allemaal meer de deur open, dus hier en daar moest ik door het raam heen de broden laten zien, anders deden ze niet open. Petra Vollebregt van de Vlielandseweg vroeg of ik het werk van Theo van der Burg had overgenomen. Theo is eind 2020 namelijk gestopt bij Rijnbeek. Ik zeg: ‘Ja je moet toch wat in deze barre tijden.’”

Boterletters
In werkelijkheid was het een tegenprestatie voor ‘korting’ op de boterletters die De Viergang met Sinterklaas toch aan de trouwe medewerkers wilde geven. “We zijn al dertig jaar en langer trouw klant bij Bakkerij Rijnbeek, dus zei jonge Frans: ‘Wij hebben wel een goed jaar gehad. Je hoeft ze dit jaar een keer niet te betalen.’ Dat was natuurlijk een geweldige geste waar wij wel wat voor wilden terug doen en dus zijn we als tegenprestatie bestellingen gaan rondbrengen. Dat was een hele klus, want met de kerst ging bij Rijnbeek door corona alles op bestelling.”

Daarmee was André terug in zijn tienerjaren toen hij ook bijkluste bij Rijnbeek, totdat hij bij Wil Bossche ging werken, zijn grote leermeeester bij sporthal-restaurant De Groene Wijdte bij de toenmalige Steinbachhal. Daarna begon Dré samen met zijn vrouw Mayo sporthal-restaurant Het Baken en van daaruit ontstonden De Viergang-plannen: een sportcentrum en een restaurant als centrale voorziening tussen sportcentrum en zwembad.

Grote verlatenheid
Later ging de Steinbachhal plat, werd de huidige sporthal gebouwd en werden sportcentrum en restaurant uitgebouwd tot wat ze nu nog steeds zijn. Al met al een schitterend sportvoorzieningencentrum waar minimaal half Pijnacker en omstreken op alle mogelijke manieren gebruik van maakt. Of moeten we zeggen: maakte. In de eerste coronaperiode tussen maart en juni 2020 hebben Sjors en zijn team alles op alles gezet om de leden van De Viergang toch te voorzien van een sportaanbod. Lessen werden online gegeven, al het trainingsmateriaal werd uitgeleend en vanaf het moment dat het mocht, werd er een buitensportschool uit de grond gestampt. Op 1 juli mocht De Viergang weer open maar door de anderhalve meter regel kon de fitness maar op vijftig procent draaien, het spinnen op zestig procent en moesten de groepslessen grotendeels buiten gegeven worden.


Onder deze voorwaarden is het onmogelijk om rendabel te werken, zeggen André en Sjors van der Quast. Ze hopen binnenkort weer te kunnen draaien zoals in de zomer van 2020 – toen de besmettingen naar een minimum terug gingen – en dat er na de zomer weer zoals vanouds gewerkt kan worden, dus zonder de anderhalve meter regel. “De marges zijn zodanig dat we bij een bezetting van bijvoorbeeld vijftig of zestig procent er flink op moeten toeleggen”, zegt eigenaar Sjors van der Quast die terug is van weg geweest. Net als André dus eigenlijk die al afscheid had genomen van De Viergang en met pensioen was gegaan en zich daar helemaal prima bij voelde. “Loslaten is altijd lastig, maar door bewust afstand te nemen, was me dat prima gelukt. Ik fietste veel en vermaakte me eigenlijk heel goed.”

Op afstand
André keek op afstand nog mee omdat hij met zijn vrouw Mayo, met Frank van der Meer en met Johan en Jolanda Sosef nog eigenaar is van het onroerend goed. Eigenaar Sjors van der Quast huurt van hen dus het sportcentrum en de andere voorzieningen.

De verhuurders hebben de huur verlaagd om de zaak overeind te houden. Daarnaast krijgt De Viergang ook overheidssteun, maar het blijft per saldo verliesgevend. De slepende situatie zorgde er mede voor dat bij Sjors - die er aan het begin van de coronaperiode onverwacht als enige eigenaar voor kwam te staan - in september het licht mentaal en fysiek uit ging.

Het op dat moment wegvallen van Sjors was voor André reden om terug te keren ‘bij zijn levenswerk’. “Samen met Sjors zijn rechterhand Roos de Hoog, de rest van het Viergangteam en de accountant hebben wij de schouders eronder gezet en om alles op de rit te krijgen en dat is gelukt. We hebben het zwaar en onze pensioenen worden er niet beter op, maar als Viergang gaan we dit overleven”, zegt André.


Hij windt er geen doekjes om dat ze - op Sjoerd Reints na - van alle horecamedewerkers afscheid hebben moeten nemen. Voor het eerst in zijn leven moest André mensen ontslaan. Gelukkig is dat met wederzijds begrip en in goede harmonie gegaan. Bij de sportmedewerkers zijn nog geen ontslagen gevallen en hopelijk blijft dat ook zo. De Viergang heeft het geluk dat het een heel trouw ledenbestand heeft van mensen die in de meeste gevallen hun abonnement gewoon doorbetalen, terwijl ze per maand kunnen opzeggen of de boel stilzetten. Wie dat toch wil – omdat men bijvoorbeeld zelf ook in financieel zwaar weer zit – krijgt daarvoor alle ruimte. De Viergang is altijd een voorzieningencentrum geweest waar de mens, de sfeer en het sociale centraal stonden, in combinatie met kwaliteit en service. Dat betaalt zich nu terug: heel veel mensen van alle leeftijden hebben altijd genoten van De Viergang en de bijbehorende gezelligheid van ontmoeten en nakaarten, zodat men de boel nu trouw blijft.

Er is achter menige voordeur in Pijnacker-Nootdorp de nodige eenzaamheid van mensen die liever vandaag dan morgen weer komen sporten en elkaar ontmoeten. Zeker ook bij de mensen die aan ‘beter bewegen voor ouderen’ meedoen. “Die mensen missen het enorm”, zeggen Sjors en André.

Spinningfietsen
In de eerste coronaperiode is bijna de hele Vierganginboedel uitgeleend aan de leden. De spinningfietsen zijn nu niet weg omdat medewerker Harm den Uijl bezig is het totale fietsenbestand te renoveren. Dat is een mooie besparing ten opzichte van nieuwe fietsen kopen, terwijl mede door de straal- en spuitkwaliteiten van Inducar aan de Boezemweg het resultaat hetzelfde is.

Als zometeen de lockdown over is, heeft De Viergang weer zestig schitterende spinningfietsen. Voorlopig moeten de leden het nog even doen met lessen op afstand ofschoon Johan Sosef en Sjoerd Reints nu ook buitensportactiviteiten hebben ontwikkeld, in de vorm van een wandeling of een bootcamp met opdrachten. Vanaf De Viergang kun je op zondag van start en is de horeca open voor een take away koffietje.

“We proberen op alle mogelijke manieren onze leden toch van een sportaanbod te voorzien”, zegt Sjors die zelf weer op de goede weg terug. Na zijn ziekteperiode werkt hij alweer een aantal weken.

Als straks alles weer draait als vanouds, gaat André Remmerswaal (65) weer afstand nemen. En blijft hij op afstand betrokken, zoals hij dat van plan was toen hij enkele jaren geleden met een stevig feest afstand en afscheid nam!

Hij is blij dat hij weer van nut kon en kan zijn. “Vijf jaar geleden had ik dit misschien niet gekund. Toen zat ik nog te veel in en te dicht op, ook emotioneel. Doordat ik het heb kunnen loslaten, heb ik het nu weer tijdelijk kunnen beetpakken. Het is toch je levenswerk en al die mensen om wie het ging of gaat, waren of zijn ook mijn mensen.”

Dus geen feest bij het dertigjarig bestaan, maar wel even een markeringspunt met als boodschap dat De Viergang de crisis gaat overleven en dat het schitterende voorzieningencentrum hopelijk zo gauw mogelijk weer zal floreren als hét sport- en ontmoetingscentrum van Pijnacker en omgeving.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant