Afbeelding

Met schone ruiten kun je veilig op weg

Algemeen 654 keer gelezen

Veilig autorijden begint met goed zicht. Juist in de winter is dat nog belangrijker: hou de autoruiten schoon! 

Het wordt je tijdens je eerste rijles al ingeprent: kijken, kijken en nog eens kijken. Goed zicht is van levensbelang op de weg. In de wintermaanden is dat misschien nog essentiëler: donker of slecht weer belemmert je zicht, en als er gestrooid wordt op de weg, dan maakt de pekel je voorruit vuil. Het is één van de redenen dat het belangrijk is om je auto geregeld te wassen. Maar ja, je kunt natuurlijk niet constant de wasstraat in rijden.

Gelukkig heeft je auto daarom een ruitensproei-installatie. Met een simpele handbeweging maak je je voorruit zo weer schoon. Tenminste: als je het reservoir van je ruitensproei-installatie hebt gevuld of laten vullen met de juiste vloeistof. Goede ruitenwisservloeistof zorgt voor schone ruiten zonder vlekken achter te laten, en tast je apparatuur niet aan. Een ruitensproei-installatie is trouwens geen luxe: als de installatie niet functioneert kun je in Nederland wel degelijk een boete krijgen.

Zomer en winter

Waar moet je op letten bij het kiezen van ruitenwisservloeistof? Kies om te beginnen de variant die bij het jaargetijde past. Meestal eenvoudig te herkennen aan de kleur: de wintervloeistof is meestal blauw, de zomervloeistof doorgaans roze, rood of geel. Maar het kleurverschil is niet belangrijk: het gaat om de werking. Zo werkt de zomervariant beter tegen insectenvlekken op de voorruit en is de wintervloeistof juist geschikt voor het verwijderen van zout en pekel. Belangrijker nog is dat de wintervariant antivries bevat. Door de toevoeging van ethyleenglycol is de vloeistof bestand tegen lagere temperaturen. Je wilt immers niet dat je vloeistof in het reservoir bevriest. Dat geeft schade.

Schade kan ook ontstaan doordat sommige reinigingsvloeistoffen agressieve bestanddelen bevatten.

Daarnaast moet je er op letten of je een kant-en-klaar product koopt of een concentraat. Een concentraat moet je eerst verdunnen met water, anders loop je de kans dat sproeistukken, pompen en verbindingsslangen aangetast worden, of het lakwerk van de carrosserie. Let er dus op dat je een hoogwaardig product aanschaft. Goedkoop is vaak duurkoop! Ruitenwisservloeistof is ook sneller op dan je denkt. Controleer dus regelmatig of er nog genoeg vloeistof aanwezig is en vul zo nodig bij. Dat is heel eenvoudig: het reservoir is meestal doorzichtig en zit op een bereikbare plek onder de motorkap. Let wel even op het symbool om zeker te weten dat je het juiste reservoir te pakken hebt!

Glasreinigers

Je ruitensproei-installatie zorgt ervoor dat je voorruit, en meestal ook de achterruit, eenvoudig schoon te houden zijn. Maar uiteraard is het ook belangrijk om goed zicht te houden uit je zijruiten. In de moderne markt is er een groot aanbod glasreiniger waarmee je effectief vuil kunt verwijderen. Er is ook een grote verscheidenheid aan merken; de laatste tijd hebben reinigingsmiddelen glas 3М zich goed bewezen. In spuitflacon of spuitbus, of als gemakkelijke reinigingsdoekjes. Daarmee maak je je zijruiten in een handomdraai schoon, of verwijder je gemakkelijk hardnekkig vuil dat je met de ruitensproeier niet weg krijgt. O ja: nog een tip: maak ook geregeld de rubbers van je ruitenwisser schoon. Vuil heeft de neiging daar te blijven hangen en dat maakt je ruitenwisservloeistof minder effectief.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant